Az tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde en geç 5 yılda bir defa, Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde en geç 3 yılda bir defa, Çok tehlikeli sınıfında yer alan iş yerleri için ise en geç yılda bir defa işe giriş sağlık raporları yenilenmelidir.
Kişiler az tehlikeli sınıfında yer alan bir işte hizmet vermek istiyor ise alınan işe giriş sağlık raporlarının geçerlilik süresi 5 senedir. Çalışana verilen raporun bitimi gelmese bile çalışanların sağlık durumlarında bir değişiklik ortaya çıkması durumunda yenilenme olması gereklidir.
Hastalık, meslek hastalığı, analık, iş kazası nedeniyle iş göremez durumda olduğunu belirten sigortalının, Yetkili hekim ve sağlık kuruluşuna başvurması, Raporun en az 3 gün süreli olarak alınması, Alınan en az 3 gün süreli raporun işverene en kısa sürede teslim edilmesi gerekmektedir.
Bakan Koca, "Raporunu henüz yenileme imkanı bulamayan, güçlük yaşaması muhtemel vatandaşlarımız olduğundan mağduriyet yaşanmaması amacı ile süreli sağlık raporlarının geçerlilik süreleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatılmıştır.
Süresiz engelli raporu iptal edilemeyen, hayat boyunca geçerli olan bir engelli raporudur ve iptali yoktur.
İlgili 19 soru bulundu
"Doktor en fazla kaç gün rapor verebilir?" derseniz aile hekimi dışındaki doktorlar 40 güne kadar rapor verebilirler. Eğer 40 günün sonunda da sağlık sorunlarınız devam ediyorsa bu kez heyete başvurmanız gerekir. 40 günlük zaman dilimini aşan raporlar ancak heyet tarafından verilebilir.
E- rapor düzenlemesi ile, öncesinde alınan raporun bitiş süresinden 1 gün öncesinde tekrar istirahat raporu verilmesinin mümkün olmamasından dolayı başlama yapmanız gereken günde il dışından aldığınız 5 günlük raporun usule aykırı olduğu açıktır.
Aile hekime yada devlet hastanesinden aldığınız sağlık raporu geçerlilik süresi 2 yıldır. E-Devlet üzerinden ve e-nabız üzerinden görebileceğiniz sağlık raporu aldığınız kurum tarafından aksi belirtilmedikçe 2 yıl boyunca geçerlidir.
e-Devlet üzerinden doldurulan kişiye özel sağlık bilgi formunun herhangi bir geçerlilik süresi yoktur. Doldurma tarihinin üzerinden birkaç hafta geçse bile aile hekiminize ya da diğer sağlık kurumlarına aynı form ile rapor için başvuruda bulunabilirsiniz.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
Tebliğ ile raporlu sigortalının çalışmadığına dair bildirimin 10 güne kadar olan istirahatlerde, istirahatin bittiği günü takip eden 5 iş günü içinde, 10 günden fazla olan istirahatlerde de 10 günlük sürelerin bitimini takip eden 5 iş günü içinde internet üzerinden yapılması zorunluluğu getirilmiştir.
Alınan sağlık raporu, raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati içinde kuruma telim edilmelidir. Örneğin pazartesi günü alınan rapor salı günü teslim edilmelidir. Alınan rapor kesinlikle disiplin amirine bildirilmelidir. Rapor bildirimi elektronik yolla olabilir.
Buna göre; özel hastaneler; ilaç raporları, istirahat raporları ile kabul ve tedavi ettiği hastalıkların tedavilerinde kullanılan tıbbi cihaz ve malzemelerin kullanımına yönelik olarak sağlık kurulu raporu düzenleyebileceklerdir.
Buna göre çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için sağlık raporu geçerlilik süresi 1 yıldır. 1 yıl sonunda yenilenmelidir. Tehlikeli sınıfta bulunan işyerleri için sağlık raporu 3 yıl geçerlidir. Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde ise 5 yıl süre ile bu raporlar geçerlidir.
Bu kapsamda engelli vatandaşlar kendi ikamet illerinde yer alan Sağlık Müdürlüklerine giderek, temin ettikleri engelli sağlık kurulu rapor yenileme dilekçesini doldurmalı ve teslim etmelidirler. Aynı anda, gerekli evrakların da teslimi yapılır. İşlem ardından müdürlükçe inceleme yapılarak, onay verilir.
Ancak ilgili belgeye e-devlet üzerinden ulaşmak da belli koşullar altında mümkündür. E-devlet sağlık kurulu raporu sorgulama işlemi için turkiye.gov.tr'yi ziyaret ettikten sonra “e-İmzalı Erişkinler için Engellilik Sağlık Kurulu Raporları Sorgulama” adlı işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir. Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilen vatandaşlardan bu işlem karışlığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor. Kişisel sağlık bilgi formunu oluştururken verilen bilgilerin doğruluğu da büyük önem taşıyor.
Kan tahlili, akciğer filmi, Akdeniz anemisi testi evlilik için sağlık raporu alırken uygulanan testler ve tetkiklerdendir. İşe girme sağlık raporu alırken idrar tahlili, görme testi, işitme testi, kan sayımı, akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi ve portör muayeneleri yapılmaktadır.
Son birkaç gün içerisinde çalışamadığınızı açıkça gösterebilirseniz, doktorunuzun size geriye dönük olarak rapor yazma yetkisi vardır. Bu, hastalıkla ilgilenen doktorun takdirine bağlı bir karardır. Bu, istisnai durum geriye dönük olarak en fazla üç gün süreyle mümkündür.
Gereken şartlar sağlanmışsa başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde geçici iş göremezlik ödemesi PTT üzerinden yapılır. Ödemenin yapılmaya başlanacağı gün ile ilgili olarak hukuki bir düzenleme yoktur fakat uygulamada SGK, geçici iş göremezlik ödemesini raporun 3. günü itibarıyla yapmaya başlamaktadır.
(7) Süreli olarak düzenlenen raporlarda, sürenin bitmesine altı aydan kısa bir süre kalması durumunda, engelli bireye talebi üzerine tekrar rapor verilebilir.
Ancak SGK'dan ödenek alabilmeniz için raporlu olunan gün sayısının 2 günden fazla olması gerektiğini belirtelim. Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır.
İşçinin işten çıkarılabilmesi işyerindeki çalışma süresi ve sağlık raporundaki süre ile ilgilidir(2). Hasta işçinin işten çıkarılabilmesi için işçinin ihbar süresine altı hafta eklenir (Burada altı hafta + ihbar süresi formülü uygulanır). Bu süre dolduktan sonra işveren isterse işçiyi işten çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri