Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Raporlu biri çalıştırılabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Raporlu biri çalıştırılabilir mi?

Raporlu işçinin çalıştırılması işçinin sağlık ve güvenliği de tehlikeye atabileceği için işverenin raporlu işçiyi çalışmaya zorlaması İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'na da aykırıdır. Öte yandan raporlu işçiyi çalıştıran ancak bu durumu SGK'ya bildirmeyen işverene ayrıca idari para cezası da kesilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

Rapor alan işçi başka işte çalışabilir mi?

İşçi yıllık ücretli izinde ve raporlu iken başka bir işyerinde ücret karşılığında çalışamaz. Kanuna aykırı olan bu durumun tespit edilmesi haline, izin süresi içinde kendisine ödenen izin ücreti işveren tarafından geri alınabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muhasebetr.com

Raporlu çalışanın maaşı kesilir mi?

İşçinin raporlu olduğu süre boyunca maaşı tam olarak ödenir, bununla birlikte SGK'ya tahsil edilecek sigorta primine karşılık SGK tarafından ödenecek Geçici İş Göremezlik ücretinin mahsup edilmesi sağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuveytturk.com.tr

İşveren Raporluyken işten çıkarabilir mi?

Kaç gün raporda işten çıkarılır? Tek seferde 8- 14 hafta aralığında alınan raporlarda iş veren işçiyi işten çıkarabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

İstirahat raporunda çalışır yazıyor ne demek?

Çalışamama süresi ise kişinin sağlık kurulundan aldığı raporda uzman doktor tarafından belirtilen istirahat süresini kapsar. Böyle bir durumda kişinin çalışamadığı süre boyunca gelirindeki azalmayı telafi etmek için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından raporlu kişiye bir ödenek verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mapfre.com.tr

Uzun Süre Rapor Alan İşçi İşten Çıkarılırsa Ne Olur?

İlgili 23 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Rapor durumu çalışamaz ne demek?

Çalışamaz raporu almanız halinde hiçbir yerde çalışamayacağınız anlamına gelir. Sakın çalışamaz raporu almayın, geriye dönük işler yapmayın. Bilginize. Çalışamaz raporu sadece iş göremezlik raporu içerisinde çalışamaz raporu alınırsa maaş bağlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engelliler.biz

Rapor bitmeden işe başlanabilir mi?

İşçi ve işveren anlaşarak rapor bitim tarihinden daha önce çalışanın işbaşı yapmasını istiyorsa, işçi tekrar sağlık kuruluşuna başvurmalı ve muayene olup çalışabilir raporu almalıdır. Çalışan rapor süresi bitmeden tekrar muayene isteme hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: iskanunu.com

Raporluyken çalışınca ne olur?

İşçinin raporlu olduğu dönemde iş sözleşmesi askıya alınmış kabul edilir. İş sözleşmesi askıdayken işçinin çalışma yükümlülüğü, işverenin de işçiye ücret ödeme yükümlülüğü yoktur. İşçinin raporlu olduğu dönemde işverenin işçiyi işe çağırma hakkı ya da yetkisi yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

Raporlu işçi işten çıkarılırsa ne olur?

İşveren işçiyi işten çıkarırsa kapsamdaki raporluluk süresi dahil işçinin çalışma süresi bir yıl ve üzerinde ise işçiye kıdem tazminatı ödenir. Raporlu işçinin iş sözleşmesi usulsüz şekilde fesih edildiği takdirde işveren işçiye ihbar tazminatı ile birlikte kıdem tazminatı öder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: demirkiransmmm.com

İşçi kaç ay rapor alırsa işten çıkarılır?

İş sözleşmesi en az 14 hafta sonra işveren tarafından feshedilebilir. Ali 100 günlük rapor alması durumunda ise 98. Günün ardından işveren sözleşmeyi feshedebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cozumavukatlik.org

Raporlu işçinin sigortasını kim öder?

İkinci istisna ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 40. maddesinden kaynaklanmaktadır. Bu uygulamada da, işçi raporlu olduğu dönemde ücretini işverenden tam almakta, sigorta primini işveren tam olarak yatırmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

1 ay rapor alınca maaş kesintisi olur mu?

Günlük ücretli çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu, genellikle 3 gün ve üzeri raporlar için rapor parası ödemektedir. Ancak, 1 ve 2 günlük raporlar için maaş kesintisi yapılır, bu durumda ne SGK ne de işveren tarafından ödeme yapılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engelli.com

Özel sektör rapor alınca maaş kesintisi olur mu?

Raporluyken maaş kesintisi nereden alınır? Raporluyken maaş kesintisi hiçbir yerden alınmaz; fakat işçi gerekli şartları sağlamışsa SGK'dan rapor parası alabilir. Haliyle, SGK'dan alınan para maaş kesintisi değil; rapor parasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mustafabaysal.com

Raporlu işçi çalıştırmanın cezası nedir?

İstirahat raporu alan çalışanın istirahatli olduğu süre zarfında çalışması durumunda, işverenin söz konusu kişinin çalıştığını SGK'ya bildirmesi şart. Raporlu işçisinin çalıştığını SGK'ya bildirmeyen işverene, brüt asgari ücretin yarısı kadar, 1.788 TL ceza uygulanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: uzmanpara.milliyet.com.tr

Bir işçi en fazla kaç gün rapor alabilir?

Sosyal Güvenlik Kurumunun genelgesine göre 1 Ocak-31 Aralık zaman dilimini kapsayan bir yıl içerisinde işçiler, toplam 40 gün rapor alabilir. İlk etapta iş yeri hekiminden 2 gün istirahat raporu alan çalışanlar, doktor muayenesi sonrasında tek seferde 10 gün rapor alabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dunya.com

Sürekli rapor alan bir işçi işten çıkarılabilir mi?

Ancak, uzun süreli değil de sık sık 3-4 günlük hastalık raporu olan işçinin işten atılması ancak, 4857/17. madde kapsamında olabilir. Yani, işçiye ya ihbar süresi verilerek işten çıkarılabilir veya ihbar süresi verilmeyip, ihbar ve kıdem tazminatı birlikte ödenerek işten çıkarılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: meslektebirlik.org.tr

Sigortalı biri işten çıkarılabilir mi?

Buna göre; iş güvencesine sahip işçiler sebepsizce veya haksız sebeplerle işten çıkarılıp iş sözleşmeleri feshedilemeyecektir. İşçinin haksız nedenle işten çıkartılması halinde ise işçinin İşe İade Davası açabilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Raporlu işçinin iş akdi feshedilir mi?

Hastalık durumunda işçinin iş sözleşmesi 4857 sayılı Kanunun 17'nci maddesindeki bildirim önellerini 6 haftayı aşması halinde işverence feshedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: proventus.com.tr

Rapor alan kişi tutanak tutulur mu?

Cevap: Raporluyken tutanak yazılması

Tutanağı tutabilirler, haklı-geçerlimidir önemli olan o. Belirtilen tarih aralığı için raporunuz var ve raporu aldığınız gün bildirmişsiniz sorumluya. Tutanağı imzalamanız istendiğinde raporlu olduğunuzu belirtirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuki.net

Raporluyken sigorta girişi yapılır mı?

İş Kanunu'nda ve Sosyal Sigortalar Kanunu'nda istirahatli olan işçi adına sigorta primi ödenmesi veya ödenmemesi hakkında açık bir hüküm bulunmamaktadır. Genel kural, raporlu olan işçi için işveren sigorta primi ödemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyegazetesi.com.tr

Raporluyken SGK girişi yapılır mı?

İstirahatli olan sigortalının raporlu olduğu süre zarfında çalışıp çalışmadığının SGK'ya bildirilmesi gerekir. Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 39/9.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gulbenkdanismanlik.com

Raporluyken kaç para yatar?

- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Raporun ilk 2 günü kim öder?

İş kazası istisna olarak, 1 ya da 2 günlük rapor alan sigortalı çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumunca herhangi bir rapor parası ödemesi yapılmamaktadır. İş kazası nedeniyle rapor alan çalışanlara Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından her gün ödeme yapmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rasyoneldanismanlik.com

Özel hastane en fazla kaç gün rapor verebilir?

Tek hekim raporu ile 10 güne kadar istirahat verilebilir. İstirahat sonrası kontrol muayenesi belirtilmişse -toplamda 20 günü geçmemek üzere- hekim istirahat raporunu uzatabilir. Ancak 20 günü aşan raporlar Sağlık Kurulu tarafından verilir. Özel hastanelerin Sağlık Kurulları da 20 günü aşan istirahat raporu verebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekmekvegul.net

Rapor alan kişi şehir dışına çıkabilir mi?

Kısaca, ülkemizde seyahat özgürlüğü kapsamında yukarıda açıklanan hususlar çerçevesinde işçinin farklı bir ilden (hafta tatili ya da yıllık izni dönüşünde çalıştığı yere (il'e) hiç gelmeden dahi olsa) sağlık raporu alabileceği, bu raporun sahteliği veya fenne aykırı olduğu ispatlanmadığı müddetçe geçerli olduğu ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kamuiscileri.net
Önceki makale
1 ayda Almanca öğrenilir mi?
Sonraki makale
Anıtkabir kaç TL mal oldu?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT