rast - Nişanyan Sözlük. Farsça rāst راست “1. düz, doğru, hayırlı, şanslı, 2. sağ taraf, 3. İran musikisinde bir makam” sözcüğünden alıntıdır.
Rast makamı, Klasik Türk müziğinin en temel makamı sayılır nitekim "rast" Farsça'da düz, doğru, sağ manasına gelir.
Eski TDK'nin ve onun yolunu izleyen Dil Derneği'nin Türkçe Sözlük'ünde “rast gelmek”, “rast getirmek”, “rast gitmek” yüklemleri vardır ama “rastgele” diye bir sözcük yoktur. “Lalettayin”, “gelişigüzel” anlamındaki bu sözcük, 1928 tarihli İmlâ Lûgati'nden beri “rasgele” diye yazılmaktadır.
ara vermek {fi.} mola vermek {fi.}
Eski Türkçe kankı "soru edatı" sözcüğünden evrilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
nişan - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça nişān نشان “iz, işaret, alamet, simge” sözcüğünden alıntıdır.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
Rastık çekmek anlam olarak siyah renkli bir boyanın kadınların kaş ve saçlarını boyamak için kullanmaları şeklinde ifade edilmektedir. Rastık çekmek, siyah boyayı göze sürmek olarak da belirtilmektedir. Bu söyleyiş Türk Dil Kurumu tarafından rastık sürmek yani boya sürmek olarak açıklanmıştır.
RASTLANTI NE DEMEK: Bilgiye, isteğe, kurala veya belli bir sebebe dayanmaksızın oluveren karşılaşma, tesadüf anlamındadır. RASTLANTI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin rastlantı mı, raslantı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı rastlantı şeklinde olmalıdır.
Uşşak, Klasik Türk müziğinde ana makamlardan biridir. Şevki Bey'in bu makamda pek çok eseri mevcuttur. Çıkıcı bir seyre sahiptir. Yerinde Uşşak dörtlüsüne Neva'da Buselik beşlisi eklenmesiyle meydana gelmiştir.
Rast, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan rast kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan rast kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Hobi olarak balık tutanlar dışında bu işi bir meslek olarak yapan insanlarda vardır. Meslek olarak balık tutan insanlara balıkçı denir.
En yaygın kullanımıyla “roast” İngilizce'de fırında kızartma işlemine verilen isim. Ve fakat bizi burada ilgilendiren mecazi kullanımıyla bir şahsı, şerefine düzenlenen bir etkinlikte tiye almak, hicvetmek anlamına geliyor.
rast - Nişanyan Sözlük. Farsça rāst راست “1. düz, doğru, hayırlı, şanslı, 2. sağ taraf, 3. İran musikisinde bir makam” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Avestaca ve Eski Farsça rāşta- “düz, doğru, sağ taraf” sözcüğünden evrilmiştir.
Bağlayıcı olmamakla birlikte, sıralama şöyledir: Sabah ezanı saba, öğle uşşak, ikindi rast, akşam segah, yatsı hicaz makanında okunur.
Bunlar: Çargah Makamı, Buselik Makamı, Kürdî Makamı, Rast Makamı, Uşşak Makamı, Hicaz Makamı, Uzzal Makamı, Hümayun Makamı, Zirgüleli Hicaz Makamı, Neva Makamı, Tahir Makamı, Bayati Makamı, Muhayyer Makamı, Isfahân Makamı, Gülizâr Makamı, Hüseyni Makamı, Karcığar Makamı ve Basit Suzinak Makamı'dır.
TDK – Türk Dil Kurumu.
Rastlantı kelimesinin iki farklı eş anlamlı kelimesi vardır. Bu kelimelerden biri tesadüfi diğeri ise karşılaşmadır.
Arapça tesâdüf kelimesinin karşılığı olan rastlantı, önceden kestirilemeyen, isteğe, kurala veya belli bir sebebe dayanmaksızın bir olayın ortaya çıkması anlamına gelmek- tedir.
Çinko, kükürt ve antimon tozu kullanılarak elde edilen doğal bir karışımdır. Rastık, doğal yollarla elde edilen boya maddesi olmasından kaynaklı sağlığa zararlı etkisi de bulunmaz.
Rastık, Türkçeye Farsçadan geçmiş olan kelimelerden bir tanesidir. Türk Dil Kurumuna göre kadınların kaşlarını ve saçlarını boyamak adına kullandıkları siyah boyaya verilen isimdir. Bir diğer anlamı ise sürmedir.
Rastık çinko, kükürt ve antimonit tozu karıştırıldıktan sonra çok az bir kolonya ile bu karışım sulandırılarak elde edilir. Kadınlar, rastık kullanarak kaşlarının daha belirgin ve koyu görünmesini sağlarlardı. Kaş ve gözlere sürme çekmek deyimi de buradan geliyor.
zambak - Nişanyan Sözlük. Arapça znbḳ kökünden gelen zanbaḳ زنبق “soğanlı bir bitki, lilium” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen zanbak sözcüğünün murabba (dörtlü) fiil köküdür.
elma - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aynı anlama gelen alma sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe almıla sözcüğü ile eş kökenlidir.
Farsça dānişmand “bilgi sahibi, alim” sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri