“Yanık su toplarsa patlatılmalı mı?” sorusu da birçok kişinin merak ettiği bir konudur. Ancak su toplamış yerler kesinlikle patlatılmamalıdır. Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir.
Uzun süre ayakta kalmak, uzun yürüyüşler, havanın sıcak olması gibi etkenler de tahrişi artırabilir. Su toplayan bölgelerde erken aşamada bir tedbir alınmazsa, sorunun ayak tabanına yayılması gibi bir risk de bulunur. Ayakta oluşan su kabarcıkları genellikle kendi kendine geçer.
Su toplamış olan bölgelerin havalandırılıp oksijenle temas etmesini sağlamak kısa sürede iyileşmesini kolaylaştıracaktır. Parmakta su toplaması nasıl geçer sorusuna verilecek cevap da aşağı yukarı aynısıdır. Bunların yanında aloe vera ve çay ağacı yağı da su toplayan yere sürüldüğünde hızla iyileşme sağlamaktadır.
Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır. Önemli olan dışarıdan gelen mikropları yaradan uzaklaştırmaktır.
●Yaranın etrafındaki bölgede görülen şişlik, enfeksiyonun bir belirtisi olup, vücudun enfeksiyonla savaşmak için ekstra sıvı ve beyaz kan hücreleri gönderdiğini gösterir. ●Yaradan sarı, yeşil veya beyaz renkte ve kötü kokulu bir sıvının gelmesi, bir enfeksiyonun işareti olabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
Ancak aslında yaralı bölge iyice temizlendikten sonra dış etkenlerden korunması için nefes alabilen bir pansumanla kapatılması gerekir. Yarayı açık havaya maruz bırakmak hem enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır hem de yaranın ısısını düşürerek iyileşme sürecini yavaşlatabilir (8).
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
2-Uygun yara bakımı ve pansuman: -Yaranın yeri, durumu, genişliği gibi faktörler göz önüne alınarak, dikiş sonrası 48-72 saat ıslatılmamalı ve yıkanmamalıdır. Cildin en üst tabakasının iyileşmesi bu sürede tamamlanır. -Bazı kirli ve akıntılı yaralarda bol suyla, basınçlı suyla ya da sabunlu suyla yıkamak gerekebilir.
Bu kabarcıklar yaranın iyileşme sürecinde alttaki cildi korumaktadır ve bu nedenle su toplayan yerleri patlatmak iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Eğer bu kabarcık kendi kendine patlarsa deriyi soymamalı, bölgeyi temiz ve kapalı tutmalısınız. Vazelin ile su toplamış deriyi düzenli olarak nemlendirebilirsiniz.
Su toplamalarına ne iyi gelir sorusunun bir cevabı deriyi rahatlatmaktır. Su toplaması nasıl geçer el için neler yapılır diyorsanız evde mutlaka vazelin bulundurun. Vazelin su toplayan dokunun hızla onarılmasına yardım eder. Ayaklarda oluşan su toplaması için de vazelin kullanmanız önerilir.
Su Toplayan Yer Patlatılır Mı? Doktorunuzun önerceği ıslak pansumanlar uygulanarak su toplamalarının düzelmesi hızlanabilir. İçi su dolu şişlik çok büyük olursa doktorunuz içini boşaltabilir. Kendiniz içi su dolu şişlikleri patlatmayınız.
Yanığa bağlı oluşan su kabarcıkları asla patlatılmaz. Yanık oluşan bölgeye merhem, ilaç veya herhangi bir karışım sürülmez. Derece Yanık tespit edilen durumlarda bölge temiz bir bez ile örtülür. Hastanın şoka görmemesi için gereken önlemler alınır.
Steril bir alan sağlanmalı ve bölge mikroplardan korunmalıdır. Su toplaması oluşan bölgede eğer patlatma yapılacak ise mutlaka kullanılacak olan materyallerden ellere kadar her bir unsurun yıkanması ve temiz olması gerekir. Rastgele bir biçimde su toplamasının patlatılmaması gerekir.
İçindekiler. Akciğerlerde su toplaması, akciğerlerdeki hava keseciklerinin (alveoller) arasındaki boşluklarda sıvı birikmesi durumudur. Bu durum, akciğerlerin normal fonksiyonunu bozarak solunum güçlüğüne neden olabilir.
Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir. Kesilme veya Dikişli Yaralar: Bu tür yaraların iyileşme süresi, dikişlerin alındığı zamanı da içerebilir. Genellikle dikişler 1-3 hafta içerisinde alınır, ancak tam iyileşme daha uzun sürebilir.
K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandıran besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tavuk, balık, süt ürünleri ve turunçgiller, bu besinlerin zengin kaynaklarıdır. Yeterli miktarda su içmek de yara iyileşmesini hızlandırma da önemlidir.
Fibrotik; Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
Bu nedenle açık yaralar rahatlıkla musluk suyu ile yıkanabilmektedir. Açık yaralarda betadine ve klorheksidin gibi antiseptik materyaller ile yara içerisinin yıkanılması önerilmemektedir fakat kirli yaralarda tercih edilen bir yöntemdir.
Bu yaralara, dikiş atılsın veya atılmasın, belirli aralıklarla pansuman yapılması gerekir. Pansuman yaranın sterilize edilmesi amacıyla bazı aralıklarda tekrarlanmalıdır. Yaranın mikrop kapmaması ve enfeksiyon oluşturmaması için mutlaka pansuman yapılmalıdır.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
PANSUMAN İÇİN YARA TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR ? Doku kaybı içeren kirli ortamlarla temaslı, içine yabancı madde karışmış yaraların mutlaka bir sağlık kuruluşunda tedavilerine başlanmalıdır. Bu yaralar iyice yıkanmalı, yara içeriği temizlendikten sonra ölü dokular debridmanla alınmalı ve gerekli tıbbi tedavi yapılmalıdır.
Akıntılı yaralarda hidrokolloid, fiber, aljinat veya köpük gibi emici özellikli örtüler kullanılır. Jeller, yara yüzeyine uygulanarak nemli bir ortam sağlarlar. Akıntının yara etrafına taşması halinde bariyer kremler çevre dokuyu korurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri