Rayon kumaş doğal kumaş türleri arasında gösterilmektedir. Selüloz oranı oldukça yüksek olan rayon kumaşlar kayın ağacından üretilmektedir. Kayın ağacı lifleri hem doğal bir yapıya sahip olmasını hem de dayanıklı bir yapıya sahip olmasını sağlamaktadır.
Rayon kumaş aynı zamanda yapay ipek kumaş olarak da öne çıkmaktadır. Ayrıca ışıltılı bir görünüm sunması ile parlak etkisi eşliğinde beğeni toplayan bir kumaş türüdür. Yapısal açıdan pamuğa benzediği söylemek gerekir. Üretim alanında bazı kimyasal işlemlerden geçtiğini dile getirmek mümkün.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
İlgili 42 soru bulundu
Polyester, günümüzde sıklıkla kullanılan bir tür yapay (sentetik) liftir. Çoğunlukla tekstil alanında kullanılır. Polimer kategorisinde ya da özel olarak ana bağları içinde ester fonksiyonel grupları içeren yoğuşma polimerleridir, şeklinde de açıklanabilir.
Doğadaki benzer örneklerine bakılarak insan eliyle üretilen, yapay yolla üretilen bileşimli maddelere sentetik adı verilir. Günümüzde sentetik deri, sentetik saç, sentetik boya, sentetik kumaş gibi pek çok ürünün sentetikten üretilen seçenekleri mevcuttur.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Polyester bir diğer adı ile PES kıyafet üretiminde kullanılan sentetik bir ipliktir. Organik asit ve alkolün sonucu oluşan bu sentetik iplik oldukça sağlam bir malzemedir. Küf, güve ve mantar gibi biyolojik etkenlere karşı dayanıklıdır.
Hızlı terleyen ve sıcağa gelemeyen biriyseniz, polyester ve naylon kumaşlardan uzak durmaya çalışın. Çünkü bu kumaş türleri yaz sıcağında cildinizin nefes almasını engeller ve sizi daha hızlı terletir. Yaz aylarında akrelik, polyester, naylon ve ravon kumaş tercih etmeyin.
Rayon kumaş karışım olarak birçok karışımla elde edilebilir. Bunlar pamuk akrilik, rayon, suni ipek, polyester, rayon asetat, rayon yün ipek karışım maddelerinden oluşur. Birçok alanda sık kullanılan bu kumaş türü hemen her alanda tercih edilen bir üründür.
Farklı bağlama stillerine kolaylıkla uyum sağlayabilen rayon eşarplar, kaymayan eşarp türleri arasında yer alır. Gün boyu rahat bir kullanım imkanı tanıyan rayon eşarplar, diğer kaymayan eşarp türleri arasında uygun fiyatlı bir seçenek olarak ön plana çıkarlar.
Viskon bir çeşit suni ipek. İlk olarak yapay ipek olarak bilinen 19. yüzyılın sonlarında “rayon” terimi 1924'te yürürlüğe girmiştir. “Viskon” adı bu elyafın üretilme şeklinden türetilmiştir; hem suni ipek hem de selofan yapmak için kullanılan viskoz bir organik sıvı.
Viskon yapay ipek olarak da nitelendirilir. Ayrıca terim olarak rayon kumaş olarak da kullanılır. Rayon kelimesi ise İngilizceden gelen 'ray' yani güneş ışığı 'on' yani pamuk kelimelerinden oluşur. Pamuğa benzeyen ışıltılı kumaş anlamındadır.
Rayon Saten polyester kumaşlarımız ipek kalitesinde, sağlam, kaygan, parlak, düz kumaşlardır. Genel olarak eşarp, şal, fular, bandana, mendil, metraj olarak tercih edilmektedir.
Tencel kumaş terletmez özelliğiyle sıcak havalarda kullanılabilmektedir. Bu nedenle yazlık bir kumaş olarak nitelendirilmesi mümkündür. Terleme sorunu ortaya çıksa dahi güçlü emici bir yapısı bulunmaktadır. Bu özelliklerinin dışında leke tutmaması ve kolay temizlenmesi gibi özelliklerinden de bahsedilebilmektedir.
Rayon kumaş doğal kumaş türleri arasında gösterilmektedir. Selüloz oranı oldukça yüksek olan rayon kumaşlar kayın ağacından üretilmektedir. Kayın ağacı lifleri hem doğal bir yapıya sahip olmasını hem de dayanıklı bir yapıya sahip olmasını sağlamaktadır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Kalitesiz kumaş nasıl anlaşılır? Elde sıkıştırdıktan sonra doğal kırışıklık dışında kağıt gibi keskin çizgiler şeklinde hızlı buruşan, esnedikten sonra eski şeklini almayan veya yüzeyinde renk farklılıkları olan kumaş kalitesiz kumaştır.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Kumaşı alırken öncelikle kumaşın nefes alıp almadığını ya da kumaşın tamamen polyester olup olmadığını sorabilirsiniz. Kumaş pamuk polyester karışımı ise hem kırışmaya karşı dayanıklı hem de pamuk nefes aldığı için terleme sorunu yapmayacaktır. İçeriğinde pamuk bulunan aerobin kumaşa NATUREL AEROBİN KUMAŞ denir.
-Doğal bir elyaftır. -Keten bitkisinden elde edilir. -İri gözenekleri sayesinde hava alır ve serin tutar.
Viskon Kumaş Nasıldır? Viskon kumaş denilince akıllara gelen ilk şey konfor olmaktadır. Nitekim bu kumaş türü doğal yöntemler kullanılarak elde edildiği ve hiçbir sentetik madde içermediği için rahatlığı beraberinde getirir.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri