Realist sanatçılar, eserlerinde yaşamın gerçeklerini anlatmışlardır. Yalnızca yaşananın anlatılmasına yönelen Realizm akımı; olaylar ve kişiler karşısında tarafsız bir tavır takınmıştır. Bu akıma uygun olarak eser veren yazarlar, kendi duygu, düşünce ve yorumlarını eserlerine katmazlar.
Realist eserlerde hayatın içinden, sıradan insanlar anlatılır. Yalnızca gerçekleri anlatan realistler, günlük hayatta yaşanan basit olayları bile anlatabilirler. Okuyucuyu eğitme amacı taşımazlar. Realist eserler gözleme, araştırmaya ve belgelere dayalı nesnel bir anlatıma sahiplerdir.
Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar.
Örneğin dış dünyada genel bir kavram olarak “insan” değil tekil bir varlık olarak “şu insan” vardır ve bilfiil gerçek olan odur. Ancak her tek insan ferdi genel bir kavram olan insan kavramının bireysel bir gerçekleştiricisidir. Bu görüşe kavram realizmi de denir.
İlgili 18 soru bulundu
Realizim, hayattaki tüm gerçekliği gözler önüne süren bir edebiyat akımıdır. Romantizme bir tepki olarak ortaya çıkan realizmde insan yaşamının gerçeklerine hikaye ve öykülerde yer vermek amaçlanmıştır. Realizim akımı, gerçekleri her şeyin üstünde görür. Realizim akımı 19. Yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkmıştır.
Realist akımın en temel vurguları bu dünyanın gerçekliği üzerinedir. Realistler romantizmin abartılı, gerçeğe sığmayan kimliğinden koparak sadece olanı olduğu gibi gözlemleyip anlatmaya yöneldiler.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır.
Realizm akımıyla birlikte, romantizmde etkisini koruyan duygular, toplum gerçekleriyle yer değiştirmiştir. Bu sayede roman ve hikayelerde insan hayatının gerçekleri yer alarak, karakterler tüm yönleriyle işlenmiştir.
Realizm akımı, 19. yüzyılın ikinci yarısında, romantizm ve klasisizm akımlarına tepki olarak ortaya çıkan bir edebiyat akımıdır. Auguste Comte'un pozitivizm felsefesinden esinlenen realizm, hayatın varoluşunu ve işleyişini olduğu gibi yansıtmayı amaçlar.
Sanatçılar kişiliklerini eserlerin- de gizlenir. Yazar objektiftir; kendini roman dünyasından soyutlamıştır, kendi zevk, fikir ve anlayış tarzlarını yarattığı roman kahramanında farklı tutmaya çaba harcar. Realizm, romancı ile roman kişileri arasındaki göbek bağını kesmiştir.
Temel olarak, gerçekliği objektif bir şekilde yansıtmayı amaçlayan bir yaklaşımı ifade eden bu terim sanat alanında, gerçekçilik akımı olarak; sanat eserlerinde nesnelerin, insanların ve olayların gerçekçi bir şekilde tasvir edilmesine karşılık geliyor.
Gerçekçilik; 19. yüzyıl tiyatrosunda gözlenen, günlük yaşama ilişkin ayrıntıların oyun metinlerine daha çok yansıması sonucunu doğuran sanat akımıdır. Doğalcılıkla biçimsel yönden benzeşmektedir. Bu iki akım arasındaki temel fark, gerçekçi bakışta bireyin seçim özgürlüğünün öne çıkmasıdır.
Klasisizm'in temel ögeleri kendi içinde soyluluk, sağ duyu ve akılcılık, uyum, açıklık, sınırlılık, evrensellik, idealizm, denge, ölçülülük, güzellik ve görkemliliktir. Yani bir eserin klasik sayılabilmesi için bu özellikleri barındırması gerekmektedir.
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Günlük yaşamda kullanılan 'realist bakış açısı olan kişi' anlamı, olayları ve durumları somut verilere ve gerçeklere dayanarak değerlendiren, objektif ve gerçekçi değerlendirmede bulunan kişileri anlatır. Bu kavram, günlük konuşmalarda ve dil bilgisi kitaplarında da sıkça karşılaşılan bir terimdir.
Realizm, gerçekliğin nesnel bir düzeni olduğunu ve insanların bu gerçekliğin bilgisine ulaşma yeteneğine sahip olduğunu savunur. Realizm, nesnelerin bizim onları algılamamız söz konusu değilken de var olduklarını ileri sürer. Kainatta var olan her ey insan zihninden bağımsız olarak vardır.
Klasik realistler devletin, çıkarları doğrultusunda kazanç sağlamak için diğer devletler ile rekabet ettiğini, diğer devletlere güvenemeyeceğini ve çıkarlarına ulaşmak için sürekli mücadele içinde olduğunu savunurlar.
Ülkemizde ise realizm akımının temsilcisi olarak Recaizade Mahmut Ekrem kabul edilmektedir. Bilinen ilk Türk realist roman ise Recaizade Mahmut Ekrem tarafından kaleme alınmış olan Araba Sevdası'dır.
Çünkü Dostoyevski, varoluşçu temaları edebiyat alanında ustaca işleyen ender düşünürden biridir. Bu sorunu edebiyat alanında çok etkili bir şekilde işleyen Dostoyevski, aynı zamanda 20. yüzyılda “İnsan Felsefesi” olarak adlandırılan Varoluşçu akımın temsilcileri üzerinde de ciddi izler bırakmıştır.
“Sanat toplum içindir” anlayışına sahip olan sanat akımları çok fazladır. Peki hangi akım ya da akımlar bu görüşü desteklemektedir. Toplum tarafından bilinen en popüler 5 sanat akımı aşağıda verilmiştir; Realizm: Realizm akımı, sanatın toplumun gerçek yaşamını yansıtması gerektiğini savunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri