Realizm ya da gerçekçilik, bir estetik ve edebi kavram olarak 19. yüzyıl ortalarında Fransa'da ortaya çıkmıştır. Nasıl ki romantizm klasizme bir başkaldırı niteliğinde ise gerçekçilik yani realizm, hem klasisizme hem de romantizme bir başkaldırıdır.
Realist kavramının ilk anlamı, kelimenin gerçek anlamı olarak kullanılan "gerçekçi olma" anlamıdır. Bu anlama göre realist insan; toplumsal gerçekleri bütün açıklığıyla ve olduğu gibi kabul eder. Realist, bilimsel bilgi ve gözlem gibi objektif bilgi edinme yollarını kullanan ve bilgiyi gerçek haliyle aktaran kişidir.
Realistler insanların doğuştan iyiliğe eğilimli olmadığını, daha ziyade bencil ve rekabetçi olduğunu düşünürler. Realistlerin bu bakış açısı insan doğasını “bencil” olmasa bile “ben-merkezli” ve, bir arada var olmanın şartları mümkün olana kadar, çatışmacı kabul eder.
Realizm Akımı Nedir? Realizim, hayattaki tüm gerçekliği gözler önüne süren bir edebiyat akımıdır. Romantizme bir tepki olarak ortaya çıkan realizmde insan yaşamının gerçeklerine hikaye ve öykülerde yer vermek amaçlanmıştır. Realizim akımı, gerçekleri her şeyin üstünde görür.
İlgili 38 soru bulundu
Realist yazarların okuyucuyu eğitme gibi bir amaçları yoktur; onlar gözlem, araştırma ve belgelere dayanarak, yaşananı nesnel bir şekilde aktarmayı amaçlarlar. Realizmde biçim güzelliğine önem verilir, dilde ve anlatımda süsten, özentiden kaçınılır.
Realizm, II. Dünya Savaşı'ndan beri uluslararası ilişkiler teorisine egemen olmuş önemli bir teoridir. Realizm, güç politikaları ve ulusal çıkarları savunma konusunda belirgin görüşlere dayanmaktadır. Realizme göre, devletin üstünde hiçbir şey yoktur.
Gerçekçilik olarak Türkçeye çevrilen realizm, genel anlamı itibarıyla zihinde var olanların dışında zihinden ve zihindekilerdeki idelerden bağımsız olarak dış dünyada kendi başına var olan bir mevcudiyetin kabul edilmesidir.
Türk edebiyatında yazılmış olan ilk realist roman Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır. Araba Sevdası adlı eser 1898 yılında kaleme alınmıştır.
Anti-realizmde bir önermenin doğruluğu, o önermenin "bağlam ilkesi" ya da "sezgisel mantık" gibi içsel mantık mekanizmalarıyla kanıtlanabilirliğine dayanır. Bu yaklaşım, önermelerin doğruluğunun dış dünyadaki tekabülüne dayandığı bağımsız gerçekliği savunan realizm görüşünün tam zıttıdır.
Realizmin yaratıcıları Defoe, Balzac ile Tolstoy'dur. Gustave Flaubert, Goncourt Kardeşler bu edebiyat akımına gerçek karakterleri- ni vermişlerdir. Defoe, Stendhal, Balzac, Flaubert, Dostoyevski, Tolstoy ve modernlerden Hemingway realizmin en ünlü kişileridir.
Sanatçılar kişiliklerini eserlerin- de gizlenir. Yazar objektiftir; kendini roman dünyasından soyutlamıştır, kendi zevk, fikir ve anlayış tarzlarını yarattığı roman kahramanında farklı tutmaya çaba harcar. Realizm, romancı ile roman kişileri arasındaki göbek bağını kesmiştir.
Realizm, gerçekçiliği savunur ve her şeyi olduğu gibi göstermeyi amaçlayan bir edebiyat akımıdır. Auguste Comte'un ortaya attığı pozitivizm felsefesinin edebiyata uyarlanması sonucunda realizm akımı ortaya çıktı. Realizm, sanatta gerçekçiliği ifade eder.
Realist eğitim yaklaşımına göre, eğitimin amacı, hayatın bilgi aracılığı ile değiştirilmesidir. Eğitim, insanın en önemli özelliğinin, “aklı” nın mümkün olduğu kadar geliştirilmesi ile onun mutlu olmasını sağlar. Adı geçen yaklaşım, eğitim kuramı olarak karşılığını “özcülük” de bulur.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Deneme türünün ilk örneği Montaigne tarafından yazılan Denemeler olmuştur. İlk modern roman örneği Cervantes tarafından yazılmış olan Don Kişot olmuştur. İlk realist roman örneği Gustave Flaubert'in yazdığı Madame Bovary'dir.
Araba Sevdası, Recaizade Mahmud Ekrem'in 1896 yılında Servet-i Fünûn mecmuasında (nr. 258-291, Şubat 1311 - Eylül 1312) resimli olarak tefrika edilen sonra 1897'de kitap halinde yayımlanan yılında yayımlanan romanıdır. Eser Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm'e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.
Ahlaki realizm, ahlaki özelliklerin insanların zihinsel durumlarından bağımsız dolayısıyla nesnel biçimde var olduğunu savunan görüştür. Ahlaki doğaüstücülük ise ahlaki realizm türlerinden biridir.
Özel isimlere getirilen yapım eklerine bir başka örnek de "-izm" ekidir. Fanatizm, Komünizm, Liberalizm, Realizm gibi. Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır. Buna bir kaç örnek verelim: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'e, Bilge Kaan'ı, Neron'a gibi.
Realist kuramda, güvenlik edinimi olarak tanımlanan devlet çıkarı uluslararası ilişkilerin ana hareket tarzını tanımlar; uluslararası ilişkiler esas olarak çıkar temelli ilişkilerdir. Uluslararası örgütler, uluslararası şirketler ve sivil toplum kuruluşları devlet çıkarından sonra gelir ve ikincil öneme sahiptir.
“Realist roman, diegetik (anlatmacı) romandır. Anlatıcı, yani yazar, romanı var eden ve sahnede başrol oynayan kişidir. Realist roman, realitenin de kurgu olduğunu “bilmeyen” romandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri