Malzemeler önce bir tencereye konulur, kaynatılır ve sonrasında cam kavanozlara doldurulur. Ardından ağzı iyice kapatılır ve cam kavanoz ters çevrilir. Bu yöntem sayesinde soğuma esnasında alt basınç oluşur ve kapak hava sızdırmaz bir özellik kazanır. Bakteriler giremez ve besinler çok daha uzun süre taze kalır.
Ancak kavanozun ağzını sıkı sıkı kapatmak bunun için yeterli değil. Zira kavanozu ters çevirmezseniz çıkan hava kabarcıkları kapağı zorlayacak ve reçelin havayla temas etmesine yol açacaktır. Ters çevirmek ise bu hava kabarcıklarının oluşmasına engel olacaktır.
Reçel olduktan sonra sıcak sıcak özellikle kuru temiz kavanozlara doldurulur asla su olmaması gerekir. Sonra kuru kapak ile iyice sıkılır ve ters çevrilir. Soğuyunca hazır.
Ancak reçelleri en ideal saklama biçimi reçelleri kavanozlara ilk sıcağı çıktıktan sonra aktarmak. Yani sıcak denebilecek bir konumdayken koymak diyebiliriz. Sonrasında ise iki farklı yöntemi var. İlki sıcakken aktardıktan sonra kavanozun kapağı açık bir şekilde soğumasını sağlamak.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz. Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Reçel kavanozlarını hava almayacak şekilde kapatın ve ters çevirerek bir süre daha dinlendirin. Reçellerinizi mümkünse serin ve kuru bir ortamda ya da orta ısıdaki buzdolabında saklamaya özen gösterin.
Reçelin konacağı kavanoz, tazeliğini koruması için oldukça önemli… Öncelikle kesinlikle cam kavanoz kullanın. Mutfağın her alanında olduğu gibi plastikten kaçınmalı ve cam tercih etmelisiniz. Kavanoz kapağı da mutlaka metal olmalı.
Kışın tüketmeyi planladığınız reçellerin şekerlenmemesi için içerisine limon ya da limon tuzu katabilirsiniz. Böylece şekerlenmesini önlemiş olursunuz. Taze ve olgun meyvelerin kullanımı reçelinizin lezzetine doğrudan etki edecektir. Reçeli pişirme sırasında tahta kaşıkla hep aynı yönde karıştırmanız gerekmektedir.
Öncelikle reçeller kapağı kapalı olacak şekilde cam kavanozlarda muhafaza edilmesi gerekir. Cam kavanozda hava almayacak şekilde saklanan reçeli güneş ışığı alan bir yerde bırakılmamalı, daha çok serin, kuru ve açık yerler tercih edilmelidir.
Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin. Elma, reçelin içerisinde pektin görevi görüp, daha jölemsi, daha koyu bir kıvam almasını sağlar.
Not: Eğer 1 kilo çilekten yapacaksanız, 4 su bardağı şeker kullanın.
Yoğunluğu fazlalaşınca tırnağınızın üzerine çok az reçel kıvamından koyun eğer sağa sola akmıyorsa olmuş demektir. Ocaktan almadan 5 dk önce limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu reçelin hem parlak görünmesini hemde şekerleşmesini önler. Afiyet olsun.
1.5-2 kg. şeker meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur. Reçellerin kristalleşmesinin önüne geçmek için limon suyu veya limon tuzu kullanılır. Bu reçel piştikten sonra ve inmesinden 2 dakika önce konur, 2 dakika daha kaynatılır indirilir.
Kavanoz ters çevrilerek sıcak ve genleşmiş havanın soğuyup hacmi küçülene kadar kavanozun açık kısmına değil kapalı kısmına yönlendirilmesi amaçlanır. Kavanozun içindeki hava ve gıda soğuyuncaya kadar yani 2-3 saat arasında bu şekilde kalması önemlidir.
Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur kavanozların çok büyük olmaması, yani açıldıktan sonra içeriğin bir ya da iki kerede tüketilebilmesi. Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Reçelleri kavanozlara aktardıktan sonra kapaklarını hava almayacak şekilde kapatın ve kavanozları ters çevirin. Dinlenen reçelleri serin ve kuru bir ortamda saklamanız gerekir. Kiler veya orta ısıdaki buzdolabı, reçel saklamak için en ideal alanlardır.
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Dolayısıyla atılmalı. Meyveler, içlerindeki asidin zararlı bakterileri engellemesi yüzünden sebzelere göre daha dayanıklı. Açılmış reçel kavanozlarının içinde oluşan küf tabakasının da bir sakıncasının olmadığı, tabakanın alınmasıyla yenilebileceği belirtiliyor.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
🌹Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir , kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
reçel bu şekilde konserve gibi olur ve 2-3 sene dayanır.. bu şekilde yapılan reçeller soğuduktan sonra ışık görmeyen serin mutfak dolaplarında dik konumda saklanır ..
1 kilo çilekten kaç kavanoz reçel olduğu ise en sık araştırılan sorular arasındadır. Bu durumda kişinin 1 kilo çilek yapımında el edeceği reçel miktarı 2 kavanozdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri