Reçel ve marmelatlarda şekeri kestirmek için limon suyu ya da limon tuzu sulandırarak kullanılır. Bu işlem yoğunlaşıp kıvama gelen reçel ocaktan alınmadan 2-3 dakika önce yapılır. Reçelin şekerlenmesini önlemek için “Kıvama gelen reçelin içine limon suyunu ekleyerek 2-3 dakika daha kaynatarak ocaktan alın.”
İyi yapılmış bir reçelde meyveler ezilmeden, şekillerini kaybetmeden kalmalı ve şurupları parlak olmalıdır. 1.5-2 kg. şeker meyvenin cinsine göre de 2-3 bardak su konur. Reçellerin kristalleşmesinin önüne geçmek için limon suyu veya limon tuzu kullanılır.
Reçelin içine eklediğiniz şekeri dengelemek için kaynatma aşamasının sonlarına doğru tencereye limon suyu ve hatta limon tuzu ilave etmelisiniz.
Ocaktan almadan 5 dk önce limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu reçelin hem parlak görünmesini hemde şekerleşmesini önler.
🌹Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir , kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Temizlenen çileğin üzerine şeker dökülerek 1 gece bekletilmeli. Limon suyunu, reçeli ocaktan almaya yakın dökmelisiniz. Reçelin bekledikçe şekerlenmemesi için üzerindeki köpükleri almalısınız. Reçelin kararmaması için yaparken kapağını kapatmamalısınız.
Eğer reçelin kıvamının berrak olmasını istiyorsanız kaynama bittikten sonra bu köpükleri tahta kaşığınız yardımıyla kenara ayırmalı ve reçelden uzaklaştırmalısınız. Şu noktada bir püf noktası daha verelim: Reçelin içine ekleyeceğiniz küçük bir parça tereyağı köpürmesini engeller ve reçele parlaklık verir.
Herkese merhabalar Tam mevsiminde harika bir çilek reçeli tarifi. Malzemeler; *1 kg çilek *4 su bardağı şeker *1 su bardağı su *1 çay kaşığı limon tuzu Yapılışı; *Tencereye temizleyip güzelce yıkadığımız çilekleri alalım.
Malzemeler 3 kilo çilek 3 kilo şeker 1 tatlı kaşığı limon tuzu Reçel Tarifleri 👉🏻 • Reçel Yapımları İnstegram : https://www.instagram.com/hayatimmutf... Facebook : / hayatimmutfak Youtube Takip için : https://www.youtube.com/channel/UC-xj...
Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek. Bunun için temiz bir bezin üzerine tenceredeki reçeli koyun.
Elinde limon tuzu bulunmayanlar bunun yerine limon kullanabilir. 1 tatlı kaşığı limon tuzunun karşılığı 3 tatlı kaşığı limon suyudur.
Fazla şeker koyduğumuzda ve meyveleri bu şekerin içerisinde fazla bekleterek pişirme işlemine geçtiğimizde ya da limon suyu ilave ederken fazla kaçırdığımızda reçelin kıvamı katılaşıp ağdalaşıyor. Reçeller oda sıcaklığında bekledikçe kendi kıvamını bulan tariflerden.
Tereyağ reçele hem göz alıcı bir parlaklık verir, hem de meyvenin lezzetine lezzet katar. Ayrıca mutlaka az miktar sirke ilavesi de yaparım. Bu da yine yağ gibi reçele hem parlaklık verir, hem de uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
Olması gerektiğinden az kaynatılan veya 80 derecenin altında şişeleme işlemi reçelin kısa süre içerisinde bozulmasına sebep olabilir. Hazırlanan reçellerin uygun sıcaklığı elde edip etmediğinden emin olunmayan zamanlarda, 10 dakika kadar reçel şişeleri ağzı açık bir şekilde sıcak suyun içerisinde bekletilmelidir.
Çilek Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır
Doğradığınız çilekleri reçel tenceresi içerisine alarak üzerine 4 su bardağı şekeri ekleyerek devam edin. Bu da 1 kilo çilek reçeline ne kadar şeker konur sorusunun cevabı niteliğindedir.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Eğer kalabalık bir aileyseniz 4 kilo çilekle, çilek reçeli yapabilirsiniz. 4 kilo çileğe, 3 kilo şeker ve 1 çay kaşığı limon tuzu konularak çilek reçeli yapılabilir.
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
1 Çay kaşığı tereyağı 3 Diş limon tuzu. 1 Adet limon ( suyu sıkılacak )
Suyunu salmış olan çilekleri ocağa alın ve ara ara narince karıştırarak, kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başlayınca daha az köpürmesi için 1 tatlı kaşığı tereyağını ekleyin ve altını kısın ve 30- 35 dakika kadar kontrollü olarak pişirin.
Geceden bekletmeden çok kolay ve pratik bir tarif. Çilekler yıkanır ve büyükse ikiye yada dörde bölünür. Tencereye koyup üzerine şekeri ilave edilir. Ve kısık ateşte pişirilir.
Reçelde Köpürme
Reçelin bozulmasına etki eden faktörler ısı ve ışıktır. Bu tarz dış etkilere maruz kalmış reçeller; köpüklenme, renk değişimi veya tadında ekşimeye sebep olabilir. Reçelin şeker oranı düşük olduğunda, yani kıvamı tam olmadığında da köpürme gerçekleşebilir.
Çilek reçeli yaparken ideal oranınız 1 kg çileğe 3 su bardağı kadar toz şeker diyebiliriz. Ancak çilekleriniz çok tatlıysa şeker miktarını azaltmanız da bir seçenek. Buradaki en önemli püf noktalardan biri şekeri ilave ettikten sonra 1 gece dinlendirmek.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri