🌹Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir , kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
Kaynama esnasında oluşan beyaz köpükleri bir kaşık yardımıyla alıp atalım. Bu köpükleri almazsak, reçel güzel olmaz. İlk köpüğünü aldıktan sonra tekrar köpük yaparsa almaya devam edelim. Orta ateşte kaynama süresi dolan ve suyu koyulaşan reçelin üzerine limon damlatıp karıştıralım.
Eğer reçelin kıvamının berrak olmasını istiyorsanız kaynama bittikten sonra bu köpükleri tahta kaşığınız yardımıyla kenara ayırmalı ve reçelden uzaklaştırmalısınız. Şu noktada bir püf noktası daha verelim: Reçelin içine ekleyeceğiniz küçük bir parça tereyağı köpürmesini engeller ve reçele parlaklık verir.
Reçel kaynamaya başladığında üzerinde köpükler oluşması son derece normaldir. Ancak reçelin berrak bir kıvamda olmasını istiyorsanız, üzerinde biriken köpükleri mutlaka tahta kaşık ile alın ve atın. Ayrıca reçel yaparken 1 parça tereyağı eklemek köpüklenmesini önleyecektir.
Kapağı açıldıktan sonra reçellerin kısa sürede tüketilmesi gerekmektedir. Reçelde köpüklenme fark ettiğimizde ise asla tüketilmemesi gerekir, çünkü köpüklenme reçelin bozulduğu anlamına gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Reçelin kıvama geldiğini anlamak için, koyulaşmaya başlayan reçel şurubundan kaşığın ucu ile alarak, porselen ya da cam bir tabağa sıra ile damlatın. En son damla yayılmadan toplu bir şekilde duruyorsa reçel kıvama gelmiş demektir.
Sulu reçelin kıvamını artırmak için içine bir adet elmayı doğrayıp kaynatmaya devam edebilirsiniz. Kıvamı koyulaşana kadar karıştırmak da etkili olacaktır. Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz.
Oda sıcaklığında, kuru ve serin bir ortamda, güneş ışıklarını doğrudan almayacak bir şekilde bekletmenizi öneririz. Reçellerinizi kullanırken içerisine ıslak kaşık daldırmamaya, başka bir madde düşürmemeye özen gösterin. Bu da reçelinizin yapısının bozulmasına neden olur.
Reçel kavanozlara ne zaman konmalı? Reçellerinizi koyacağınız kavanozların mutlaka cam ve sterelize edilmiş kavanozlar olduğundan emin olun. Reçellerinizi saklamak için plastik bir kap kullanacaksanız reçelleri kesinlikle henüz sıcakken ilave etmeyin. Plastik kaplara pay edeceksiniz mutlaka soğuduktan sonra aktarın.
Güneşin altında koyulaşana kadar bekletin. Eğer güneşte bekletme imkanınız yoksa, reçeli fırın tepsisine koyun. Düşük ısıda 100 derecede arada bir fırın kapağını açarak ve reçeli karıştırarak kıvamının yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Açılmış reçel kavanozlarının içinde oluşan küf tabakasının da bir sakıncasının olmadığı, tabakanın alınmasıyla yenilebileceği belirtiliyor.
Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynatırken tencerenin kapağını açık bırakın. Kaynama süresince üzerinde biriken köpükler oluşursa tahta bir kaşık yardımı ile temizlemeyi ihmal etmeyin. Reçeli 15 dakika kaynatın.
Reçellerin kristalleşmesinin önüne geçmek için limon suyu veya limon tuzu kullanılır. Bu reçel piştikten sonra ve inmesinden 2 dakika önce konur, 2 dakika daha kaynatılır indirilir. Reçellin Kıvamının Tespiti Damla Usulü: a) Kontrol edilecek şuruptan bir miktar alınıp tırnak üzerine veya temiz bir tabağa damlatılır.
Reçel kaynarken tencerede köpük oluşması oldukça normal bir durum. Ancak, reçelinizin görüntüsünün daha sade ve berrak olmasını istiyorsanız, kaynama aşaması bittikten sonra tencerenin üzerindeki köpükleri bir kaşık yardımıyla almalısınız.
Suyunu salmış olan çilekleri ocağa alın ve ara ara narince karıştırarak, kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başlayınca daha az köpürmesi için 1 tatlı kaşığı tereyağını ekleyin ve altını kısın ve 30- 35 dakika kadar kontrollü olarak pişirin.
Temizlenen çileğin üzerine şeker dökülerek 1 gece bekletilmeli. Limon suyunu, reçeli ocaktan almaya yakın dökmelisiniz. Reçelin bekledikçe şekerlenmemesi için üzerindeki köpükleri almalısınız. Reçelin kararmaması için yaparken kapağını kapatmamalısınız.
Kiler veya orta ısıdaki buzdolabı, reçel saklamak için en ideal alanlardır. Reçelin doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat edin. Aksi takdirde tadı ekşimeye başlayacaktır.
Reçel saklarken soğuk, karanlık yerlerden uzak tutulmalı, açık ve serin ortamlar tercih edilmelidir. Reçeller cam kavanozlarda muhafaza edilmeli, güneş ışığından korunmalıdır.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Reçellerin yapısı bozularak küfleniyor olması, çeşitli sebeplerden dolayı olabilir. Bu sebepler arasında özellikle de kaynatma işleminin ardından kaba konulduğunda mevcut saklama koşulları, yapımı sırasında kullanılan malzemeler ve yapım yöntemleri de küflenmeye sebep olabilir.
Reçel yapılırken doğru miktarda şekerin kullanılmaması reçelin zamanla şekerlenmesine neden olmaktadır. Fazla ya da az şeker kullanımı sıcaklığın da etkisiyle reçelin üst tabakasında şekerlenme meydana getirir. Reçelin şekerlenmemesi için pişirirken kıvamını doğru ayarlamak ve içine de limon suyu sıkmak gerekir.
Tepsiye döküp üzerine tülbent yada tül ile örtüp güneşi görecek bir yere koyalım. Ara ara karıştıralım. 2 gün güneşte beklemesi yeterli. Kıvamı kaşıkla kontrol edelim. Güneşte iken sulu görünebilir.
Bu işin çok minik birkaç çözümü var. Öncelikle reçeller soğudukça daha koyu bir kıvam almaya başlar. Bu nedenle oda sıcaklığında soğuttuktan sonra kıvamının tutup tutmadığını gözlemleyin mutlaka. Henüz yapım aşamasındayken koyulaşmadığını farkettiseyniz kaynamakta olan reçelinizin içerisine elma ilave edin.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz. Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.
Eğer reçel fazla kaynadıysa, bu durumda reçel koyulaşır. Bu sorunu reçele su ilave ederek gidermeniz mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri