Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.
Aslında reçelin değil içindeki bitki ve meyvelerin faydaları vardır reçel şekerli oluşu ile kana kolay karışarak enerji verir. Mide ağrısını giderir.Grip ve öksürüğü keser. Cilt hastalıklarını iyileştirir.Egzama ve çeşitli kaşıntıları giderir.Mide şişmelerini önler.İştah açar.
Reçel çeşitleri içerisinde bulunan A vitamini diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasına ve korunmasına faydalıdır. Bununla birlikte göz retinasında renk veren pigmentleri üretmesini sağlamaktadır. A vitaminleri aynı zamanda antioksidandır.
Reçel, meyve, şeker ve suyun birleştirilerek kaynatılmasıyla elde edilen, kıvamlı ve tatlı bir gıda ürünüdür. Genellikle kahvaltılarda tüketilse de, tatlılar ve diğer yemeklerde de kullanılabilir.
A, B6, B2, C ve E vitamini açısından son derece zengin olan reçelde vitaminlere ek olarak folik asit, potasyum, protein, lif, sodyum, demir ve magnezyum da vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Çeşitli meyvelerde bulunan C vitaminleri reçellerle birlikte her zaman tüketilmemizi sağlar. Reçel çeşitlerinin içerisinde bulunan C vitaminine baktığımızda; vişne reçeli 0.4 mg,kayısı reçeli 7.2 mg, çilek reçeli 32.4 mg, portakal reçeli 28.2 mg, incir reçeli 1.8 mg C vitamini içermektedir.
Şeker grubu: Şeker saf karbonhidrat olarak biliniyor ve sadece enerji içeriyor. Bu özelliğinden dolayı günlük beslenmede şekere çok az yer veriliyor ya da verilmiyor. Bunun yanında enerji ihtiyacı yüksek olan çocukların şeker, reçel, bal, pekmez ve benzerleri ile şekerli ve tatlı türünden besinleri (kek, dondurma vb.)
Reçel, şekerle dayanıklı hale getirilmiş bir meyve ve sebze ürünüdür ve yaklaşık %70 şeker içeren bir ürünün bozulması oldukça zordur (Tosun, 1991). Reçel, en az % 60-65 çözünür katı madde içermesi ve bunun çoğunun şeker olması nedeniyle önemli bir kalori kaynağıdır.
18'inci yüzyılın ortalarında Alman kimyager Andreas Marggraf pancarda bol miktarda şeker bulunduğunu keşfediyor, bundan fabrikalarda rafine şeker üretilmeye başlanınca geniş kitlelerin mutfaklarına da ulaşabiliyor reçel… Yani reçellerin tüm dünyada yaygınlaşması, 19'uncu yüzyılda olmuş diyebiliriz.
Henüz yapım aşamasındayken doğru miktarlarda şeker kullanmamış olmak da şekerin süreç içerisinde şekerlenmesine neden olabiliyor. Fazla şeker ya da az kullanılan şeker zaman içerisinde sıcaklığın da etkisiyle reçelin üzerinde bir şeker tabakası oluşturuyor.
Armut, ayva, vişne, çilek, kayısı, portakal, kayısı ve daha pek çok meyveden reçel yapılmaktır. Reçeller, kış aylarında yaz meyvelerini yaz aylarında ise kış meyvelerini arayanlar için olmazsa olmaz gıdalardandır. Bunlar gibi daha birçok reçel çeşidi vardır.
Reçel çeşitleri sağlıklı olduğu sürece yapıldığı meyve ya da sebzenin de tüm vitaminlerini içermektedir. Organik reçel çeşitleri özellikle hem sabah kahvaltılarınızı şenlendirecek hem de sağlığınızı destekleyecektir.
Gül reçeli oldukça lezzetli ve faydalı bir besindir. Günlük olarak almanız gereken kalori az ise kalori miktarı yüksek gül reçelini tercih etmeyebilirsiniz. Yetişkinler için 2-3 yemek kaşığı, çocuklarda ise 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi idealdir.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Geleneksel bir ürün olan reçel, meyvelerin ya da bitkilerin kök, yaprak, çiçek gibi yenilebilen kısımlarına şeker ilave edilerek belirli bir kıvama gelene kadar pişirilmesi ile elde edilen üründür.
İlk reçel de yaz meyvelerinin uzun süre korunması amacıyla Müslüman Türkler tarafından geliştirilir. Türklerin meyveyi reçel sayesinde uzun süre saklamaları, Batı'yı hayrete düşürür. Önceleri bayramlarda ve uzun kış gecelerinde ikram olarak sunulan reçel, saray ve dergâhların vazgeçilmezidir.
Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Reçel yapılırken doğru miktarda şekerin kullanılmaması reçelin zamanla şekerlenmesine neden olmaktadır. Fazla ya da az şeker kullanımı sıcaklığın da etkisiyle reçelin üst tabakasında şekerlenme meydana getirir. Reçelin şekerlenmemesi için pişirirken kıvamını doğru ayarlamak ve içine de limon suyu sıkmak gerekir.
Şekerli veya şekersiz reçel tarifleri; ayva, süt, çilek, kayısı, vişne, portakal kabuğu, şeftali, nar, mandalina, karpuz kabuğu, kiraz, armut, incir reçeli tarifi ve daha farklı, ilginç reçel tarifleri Nefis Yemek Tariflerinde.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
Temel Besin Öğeleri
Bunlar; proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılır. Yiyecekler uygun miktarda bir araya getirildiklerinde tam bir beslenme sağlayan bir çok bileşenden oluşur. Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir.
Spor yapan bireylerin basit karbonhidrat dediğimiz çay şekeri, reçel, marmelat, bal, pekmez, şekerleme, beyaz un yerine kompleks karbonhidrat dediğimiz tam tahıllı ekmek, bulgur, makarna, kurubaklagil, sebze, meyve tüketmeleri, performansları ve sağlıkları açısından önerilmektedir.
Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleriyse besin öğeleri olarak tanımlıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri