Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Reddedilen bir dava tekrar açılabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Reddedilen bir dava tekrar açılabilir mi?

Davanın usulden reddi ile dava hiç açılmamış kabul edilir. Dolayısıyla zamanaşımı süresi de kesilmiş kabul edilmez. Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Reddedilen dava yeniden açılır mı?

Usul hukukuna göre, reddedilen bir davadan sonra aynı konuda ikinci dava açılamaz. Aksi halde, açılan ikinci dava, kesin hüküm varlığı nedeniyle usulden reddedilir. Boşanma davalarında da aynı kural geçerlidir. Daha önce boşanma davasına konu edilmiş aynı olaylara dayanarak ikinci boşanma davası açılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Aynı dava tekrar acilir mi?

Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

Boşanma davası reddedildikten sonra tekrar dava açılabilir mi?

Boşanma davasının reddedilmesi durumunda tekrar boşanma davası açmak mümkündür. Fakat burada ince bir ayrıntı vardır. Boşanma davası reddedilirse aynı sebebe dayanarak tekrardan dava açmak mümkün değildir. Ancak farklı sebep, vakıa ve olaya dayanılarak boşanma davası açılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Usulden red olursa ne olur?

Dava şartı yokluğundan dolayı davanın (usulden) reddi kararı, nihai karar olması nedeniyle temyiz edilebilir (m 427). Böyle bir karar, ancak ilişkin olduğu dava şartının yokluğu hakkında kesin hüküm teşkil eder (m. 237, I).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: emrekurt.av.tr

İkamet İzni Reddedilen Yabancılar Dava Açabilir mi?

İlgili 44 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Dava esastan reddedilirse ne olur?

MADDE 49- (1) Dava esastan reddedilirse davacı, beşyüz Türk Lirasından beşbin Türk Lirasına kadar disiplin para cezasına mahkûm edilir. MADDE 50- (1) Medenî haklardan yararlanma ehliyetine sahip olan, davada taraf ehliyetine de sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Usulden reddedilen dava kesin hüküm olur mü?

Başka ifadeyle, anılan davanın mahkemece verilen ara kararın yerine getirilmemesi nedeniyle usulden red edilmiş olduğu açık olup, usulden reddin ilgilileri yönünden kesin hüküm oluşturmayacağı açıktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: saglikhukuku.gen.tr

Hakim boşanmayı reddederse ne olur?

Hakimin boşanma davasını reddetmesi halinde boşanma olmaz ve eşler evli olmaya devam eder. Açılan davanın usulden reddedilmesi halinde dava usul eksiklikleri tamamlanarak tekrar açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Boşanma davası reddedilirse ne zaman dava açılır?

Burada açılan ve reddedilen boşanma kararının kesinleşmiş olması ve bu kesinleşme kararının üzerinden 3 yıl geçmesi gereklidir. Eğer açılan boşanma davası feragat ile sonuçlanmış ise, fer feragatin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra fiili aykırılık nedenine dayanılarak yeni boşanma davası açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zekiyekusgoz.av.tr

Hakim Boşamazsa ne olur?

Boşanma davasında hâkim boşamazsa, davanın reddi gerçekleşmiş olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ariavukatlik.com

2 dava birden Acilabilir mi?

Tek Dilekçe İle İki Dava Açılması

İYUK, 5.maddede her idari işlem için ayrı ayrı dava açılabileceği kabul edilmektedir. Ancak söz konusu hükmün 1.fıkrasına göre; aralarında maddi veya hukuki yönden bağlılık yada sebep-sonuç ilişkisi bulunan birden fazla işleme karşı bir dilekçe ile de dava açılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaplanhukuk.net

Bir dava kaç kez yenilenir?

Dosyası işlemden kaldırılmış olan bir dava ancak iki kez yenilenebilir. İkinci yenilemeden sonra davanın tekrar (üçüncü defa) takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir (md. 150/6).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Davanın reddi ne anlama gelir?

Ceza davalarında karşılaşılan davanın reddi kararı yargılamaların en sonunda verilmektedir. Bu hüküm çeşidinde sanık ile alakalı aynı fiil sebebiyle daha önceden verilen bir hüküm yada açılan dava bulunuyorsa duruşma sona erdirilmekte ve bu karara da "davanın reddi" kararı denilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elgit.av.tr

Kaç yıl sonra dava düşer?

5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 7 yıl 6 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 10 yıl 15 ay. Yirmi yıl ve daha fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Hangi durumlarda dava açılmamış sayılır?

Basit yargılama usülüne tabi davalarda, işlemden kaldırılmasına karar verilmiş olan dosya, yenilenmesinden sonra takipsiz bırakılırsa, dava açılmamış sayılır. Basit usüle tabi bir davanın ikinci kez takipsiz bırakılması halinde dosyanın işlemden kaldırılmasına değil, davanın açılmamış sayılmasına karar verilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serhancantas.com

Dava geri çekilirse ne olur?

Davadan feragat hâlinde, feragat edilen hak ileride tekrar dava konusu yapılamazken davanın geri alınması durumunda geri alınan dava ileride tekrar açılabilir. Davacının davasını geri almasına davalı rıza göstermemişse, davaya devam edilmeli ve talep hakkında esastan bir karar verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Hangi durumlarda hakim Boşamaz?

Aşağıdaki hallerde de boşanma gerçekleşmeyecektir:
  • Davaya ilişkin dava şartı kabul edilen harçların ödenmemesi.
  • Açılan boşanma davası öncesinden varılan anlaşmanın son bulması
  • Boşanma evrakının Mahkemeye gerektiği gibi sunulmaması
  • Avukatın vekaletname sunmasına rağmen mazeretsiz duruşmalara karılmaması

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Boşanmak için kaç yıl ayrı yaşamak gerekir?

Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aydinhukukburosu.com

Boşanma davası iptal olursa ne olur?

Boşanma davasında, ilk derece mahkemesi kararı vermiş olsa dahi, karar kesinleşene kadar davadan vazgeçilebilecektir. Karar kesinleşmeden davadan vazgeçilmesi halinde dava hiç açılmamış sayılacağından, davadan vazgeçen ve daha sonra evlilik birliğini devam ettirmek istemeyen taraf yeniden boşanma davası açabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk-ag.com

Boşanma davası kaç yılda bir açılır?

Kanun düzenlemesine göre, herhangi bir nedene dayalı olarak açılan bir boşanma davasının reddinden sonra, eşler üç yıl süre ile bir araya gelmemişse, bu süre sonunda açılan boşanma davası kabul edilir. Üç yıllık süre, ilk davada verilen ret kararının kesinleşme tarihinde başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: reyhankayisli.av.tr

Boşanma davasında hakim karar verirken ilk neye bakar?

Boşanma davasında ilk duruşmada hakim ne sorar; boşanma davasının nedeni davanın da sürecini etkilemektedir. Hakim, evliliğin sonlandırılmasını gerek görmek için tarafların emin olmasını aynı zamanda nedenlerini mahkemeye bildirirken çelişki içinde kalmadıklarına dikkat etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Erkek hangi durumlarda nafaka ödemez?

Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mervekolman.av.tr

Davalının kabulüne rağmen dava reddedilir mi?

Dava, Hak Düşürücü Süre Geçtikten Sonra Açılmış Olsa Bile Davalının Davayı Kabul Etmesi Halinde Mahkemece, Davanın Reddine Karar Verilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gocuk.com.tr

Reddedilen dava zamanaşımını keser mi?

BK m. 136/1 (TBK m. 157/1)' e göre, bir dava veya def'i ile kesilmiş bulunan zamanaşımı, dava süresince iki tarafın yargılama ile ilgili her işleminden veya yargıcın her kararından sonra (kesilir ve) yeniden işlemeye başlar. Dava veya def'i reddedilirse zamanaşımı kesilmiş olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hangi kararlar kesin karardır?

Kesin hükümden söz edebilmek için biri kesinleşmiş tarafları, konusu ve sebebi aynı olan iki davanın varlığı gerekir. Bir başka deyişle bir davanın konusunu oluşturan uyuşmazlığın kesin bir hükümle çözülmüş olması halinde mahkemece yeniden inceleme konusu yapılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr
Önceki makale
SPF 50 mi 30 mu?
Sonraki makale
Kas onarımı nasıl olur?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT