Mirasın reddi için gerekli olan belgeler; mirasçının son yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesinden alınmış veraset ilamı ve mirasın reddi başvuru dilekçesinden ibarettir.
Noterden mirasın reddine dair işlem yapılacağı düzenlenmemiştir, mirasın reddine ilişkin işlemler noterde yapılamaz. Ancak mirasbırakan hayatta iken mirastan kısmi veya tamamı feragat ettiğine dair mirastan feragat sözleşmesi noterde düzenlenebilir.
Herhangi bir nedenle mirası reddetmek isteyen mirasçıların 3 aylık süreyi kaçırmaması gerekmektedir. Ayrıca bu süre içinde tereke yani kalan miras ile ilgili hiçbir işlemde bulunmamaları gerekir. Veraset ilamı alma buna dahil değildir. Mirasın gerçek reddi Sulh Hukuk Mahkemesinden istenilmektedir.
Mirasın reddi; murisin yerleşim yerine göre belirlenen mirasın açıldığı yer sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanda bulunarak yapılabilir. (TMK, m.609). Sulh mahkemesi dışında bir mercii önünde örneğin noterde reddi miras yapılamaz. Yapılmış ise herhangi bir hukuki sonuç doğurmaz.
İlgili 39 soru bulundu
Bu kapsamda vatandaşların Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden "mirasçılık belgesi verilmesi" ve "mirasçılık belgesinin iptali" kararları, Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilen uygulama ile 16 Aralık 2016'dan bu yana e-Devlet üzerinden de görüntülenebiliyor.
Bu reddetme işlemi sözlü veya yazılı beyanla sulh hukuk mahkemelerine yapılmaktadır. Bu beyanlar için reddi miras ücreti alınmamaktadır.
Murisin alt soyu mirası reddeder ise terekenin tamamı sağ kalan eşe kalır. Ancak murisin birden fazla alt soyu bulunması durumunda şu soru akla gelir: Kardeşlerden biri reddi miras yaparsa ne olur? Bu durumda mirası reddeden alt soyun miras payı oranında diğer alt soyların miras payı eşitlik ilkesine göre artar.
Reddi Miras Nasıl Yapılır? Red için mirasçının bozucu yenilik doğuran bir beyanı gerekli olup bu beyan herhangi bir şekle tabi değildir. Red işlemi yazılı veya sözlü olarak Medeni Kanunun 609. maddesinin 1. fıkrasına göre, mirasbırakanın son yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesine yapılır.
Şahıslar reddi miras kararlarıyla tapuıda işlem yapamıyorlar tapu "mirasın reddine dair sulh hukuk mahkemesinden alınmış belgenin tapu müdürlüğüne ibrazı taşınmazın tescili için yeterli değildir. hakimin veraset belgesi verirken mirasın reddini nazara alması ve ona göre mirasçıları belirlemesi gerekir.
Miras bırakan hayattayken mirasın reddi yoluna başvurmak mümkün değildir. Zira öncelikle bu hakkın başlaması için miras bırakanın ölmüş olması gerekmektedir. Ancak çeşitli sebeplerle miras bırakanın sağlığında miras hakkından feragat etmek isteyen mirasçısı arasında mirastan feragat sözleşmesi yapılması mümkündür.
Hukuk Dairesi 1997/6795 E. 1997/8177 K. numaralı 11.7.1997 tarihli kararında, tereke üzerinde tasarrufun şahsa bağlı haklardan olmadığından bahisle, mirasın reddinin genel vekaletname ile yapılabileceği yönünde görüş bildirmiştir.
Mirasın reddi süresi, mirasçıların mirası reddetme hakkını kullanmak için sahip olduğu süreyi ifade eder. Türk Medeni Kanunu'na göre, mirasın reddi süresi üç aydır. Yasal mirasçılar, miras bırakanın ölümünden itibaren üç ay içerisinde mirası reddetmelidirler.
Reddini vukuu halinde reddeden, mirasa tamamıyla ya bancı kalır ve umumiyetle mirasçı sıfatiyle beraber miras üzerindeki haklarımda kaybeder. Red beyanı, mirasın açıldığı andan itibaren hükümlerini husule ge tirir ; red eden mirasçı sanki hiç mirasçı olmamış addedilir.
Delillerin toplanması ve değerlendirilmesi bu sürecin uzayıp kısalmasında etkilidir. Bu dava, mirasçılık haklarını kabul etmeyen kişiler tarafından açılır. Miras kendilerine geçmez ise açılan bu dava ortalama birkaç ayda sonuçlanır. Bazı reddi miras davalarının sonuçlanması ise bir yılı bulabilir.
Mirası reddetmiş olmak, mirasçılık belgesi istemeye engel değildir. Eşin rızası olmadan ortaklık mallarına girecek miras reddedilemez. Benzer şekilde tereke borca batıksa mirası kabul için yine eş rızası aranır. Sulh hukuk hâkimi, şartları gerçekleşmişse ret beyanını tescil eder.
Reddi Miras Nüfus Kütüğüne İşlenir Mi? Miras bırakanın vefatı tarihinden itibaren üç ay içerisinde yapılan kayıtsız ve şartsız reddi miras beyanı; sulh hukuk mahkemesince tutulan özel bir kütüğe kayıt edilir. Nüfus kütüğüne işlenmez.
Hükmen ret halinde mirası kabul eden bir mirasçı yoksa miras mahkeme tarafından resmen tasfiye edilir. Miras bırakanın borçları malvarlığından ödenir. Resmi tasfiye sonucunda miras bırakanın borçlarına rağmen yine de bir miktar mal ya da para kalmışsa bunlar miras reddedilmemiş gibi mirasçılara paylaştırılır.
Mirasın hükmen reddi davasının açılması süre şartına bağlı değildir, her zaman açılabilir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir. Ancak, mahkeme satışı onaylamayabilir. Bu durumda, mirasçılar mülk üzerinde anlaşmaya varmak için bir uzlaşmacı ile görüşebilirler.
nolu kararında belirttiği üzere söz konusu talep borca itiraz süresindenden sonra yapıldığı için borca itiraz talebi olmayacak ancak bu durumda da muristen dolayı mirasçılara yapılan icra takibi kesinleşse bile sonrasında alınan mirasın reddi belgesi, hacizleri kaldıracaktır.
Mirasın reddi, Sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılabilmektedir. Yasa, yasal ve atanmış mirasçılara bu hakkı tanımıştır. Miras açıldığında külli halef olan mirasçılar mirası reddedebilirler.
Reddi miras davaları, mirası reddetmek isteyen kişi tarafından, miras bırakan kişinin ikametgâh adresindeki Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe verilerek yapılır. Reddi miras dilekçesinde mirasçının adı, soyadı, adresi yazılmalı ve dilekçenin konusu hukuki olarak açık ifadelerle belirtilmelidir.
Veraset ilamı kişinin mirasçı olduğunu belirten belgedir. Mirasın reddi dilekçe örneği için bir miras avukatıyla görüşülmesi gerekmektedir. Reddi miras davası için veraset ilamı dışında ek bir belgeye ihtiyaç duyulmasa da terekedeki malların neler olduğunun etraflıca araştırılması gerekir.
Miras Avukatı Olmadan Dava Açılmaz mı? Hukukumuza göre miras konusunda kişiler bir avukat olmaksızın dava açabilirler. Ancak teknik konulara vakıf olmayan bu kişi yapacağı hatalar nedeniyle hak kaybı yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle uzman bir avukatla yola çıkmak doğru olandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri