Reflü boğaz reflüsü, göğüs reflüsü olarak da kendisini gösterebilir. Mide içeriğinin boğaza kadar geri kaçması sonucu ortaya çıkan boğaz reflüsü; boğaz ağrısı, boğazda yanma, yutkunma güçlüğü gibi boğaz şikayetleri ile kendisini gösterir.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflü, uzun süre tedavi gerektirmektedir. Göğüs kemiğinde yanma, yemek sonrasında ağıza ekşili veya asitli mide içeriğinin gelmesi, geğirme, hıçkırık, yutma güçlüğü, bulantı ve sabahları ses kısıklığı reflünün belirtilerindendir.
Reflü hastalarda bazen hiç bir şikayete neden olmayabilirken bazı hastalarda kaçağın şiddetine göre çok fazla rahatsızlık verebilir. Eğer sadece yemek borusuna kaçış varsa, göğüste yanma, sindirim bozukluğu, hıçkırık ve bazen yalancı kalp ağrısı gibi şikayetler görülür.
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.
İlgili 45 soru bulundu
Reflü krizi belirtileri arasında sıklıkla mide ekşimesi, mide asidinin ağza gelmesi, göğüste ağrılı yanma, boğaz ağrısı, öksürük, kusma, ağız kokusu şeklinde olabilir. Reflünün şiddeti ve devamlılığına bağlı olarak kanama, astım, dişlerde erozyon, ses kısıklığı gibi oluşumlar görülebilir.
En yaygın reflü krizi belirtileri arasında göğüste yanma durumudur. Bu yanma hissi mideden bağımsız olarak sırt, kollar, omuzlar ve boyun bölgesinde hissedilebilir. Ayrıca bu ağrı hissi çoğu zaman kalp ağrısı ile karıştırılabilir.
En sık karşılaşılan tipik reflü belirtileri arasında; midede yanma, ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, göğüste ağrı veya yediklerinin ağıza gelmesidir. Atipik reflü bulguları ise genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmaktadır.
Zaman zaman karın merkezinde ya da sağ tarafta bele vuran ağrı meydana gelebilir.
Göğüs kemiği arkasında yanma tarzında ağrı reflünün en sık belirtisidir. Yatınca veya öne eğilince asit kaçağı artacağından ağrı da kötüleşir. Bu ağrı boğaza kadar çıkabilir, beraberinde ağızda ekşi tat da oluşur. Birlikte görülebilecek diğer belirtiler yutma güçlüğü, öksürük ve boğaz ağrısıdır.
Reflü uzun süre tedavi edilmezse özofagusta hasara neden olur. Böylece yutmada güçlük, yutma sırasında ağrı, hassas boğaz, kısık ses ve kronik öksürüğe bağlı kanamalar, skar oluşumu ve özofagusta darlık gelişir.
Kimi zaman göğüs ortasında yanma, ağrı, ağza acı su gelmesi kimi zaman da ses kısıklığı ve kuru öksürükle kendini gösterebilen reflü, en yaygın sindirim hastalıklarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Reflü kaynaklı göğüs ağrısı ise göğüs kafesi arkasında, orta hatta bazen yukarı doğru boyuna veya kollara yayılan yakıcı ve sıkıştırıcı özellik gösterir.
Yüksek lifli gıdalardan biri olan yulaf ezmesi, mide yanması ve ekşimesi gibi şikâyetlerinizi kısa süreliğine de olsa hafifletebilir. Yüksek miktarda lif içerdiği için tok tutar. Bu da daha az yemek anlamına gelir. Bilindiği üzere reflü tetikleyicilerden biri de fazla yemektir.
Bu hastaların küçük bir oranında, yemek borusunun alt kısmında oluşan asit hasarının yol açtığı, çok düşük bir olasılık da olsa kanser geliştirme özelliği olan ve endoskopik olarak görülebilen değişiklikler oluşmaktadır. Yutma güçlüğü, kilo kaybı şikâyetleri GÖRH için tipik değildir.
Mide Zarı İltihabı (Gastrit) Nerelere Vurur? Mide zarı iltihabı genellikle mide iç yüzeyinde bulunan mukoza tabakasını etkiler ve bu durum mide duvarında iltihaplanmaya neden olur. Buna bağlı olarak, mide zarı iltihabı çoğunlukla üst karın kısmında hissedilen ağrı ve rahatsızlık ile kendini gösterebilir.
Göğsün tam ortası olarak ifade edilen bölgedeki ağrı kalp problemi, akciğer enfeksiyonu, kas gerginliği, kaburga yaralanması, panik atak, gastrit, kostokondrit(kıkırdak iltihaplanması) veya aşırı gaz nedeniyle ortaya çıkabilir.
Reflü atağı genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürebilir, ancak bazı durumlarda semptomlar haftalar veya aylar boyunca devam edebilir. Reflü atağı sırasında en sık görülen semptomlar arasında mide ekşimesi, yanma hissi, boğazda yanma veya ağrı, yutma güçlüğü, öksürük, geğirme, hazımsızlık ve diş ağrısı bulunabilir.
Reflü kalp çarpıntısı yapar mı? Reflünün kalp kriziyle karıştırılmasının en önemli nedeni göğüste oluşan ağrıdır. Kalp çarpıntısı yapma ihtimali zayıftır.
Simetidine, Ranitidin, Famodin gibi H 2 reseptör antagonisti denilen ilaçların yanısıra günümüzde Omeprazol, Lansoprazol, Nexium gibi proton pomba inhibitörü denilen ilaçlar kullanılmaktadır. Özellikle PPI (proton pompa inhibitörleri) kullanıldığında sorunların büyük bir kısmının ortadan kalktığı gözlenir.
Gaströzefageal reflü hastalığı kronik bir hastalık olarak tanımlanmış olup, tıbbi tedavi gerektirdiği zaman, bu tedavi sıklıkla ömür boyu sürer.
Reflü belirtileri genellikle yemeklerden yarım saat sonra ve geceleri ortaya çıkar. Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir.
Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz.
Mide girişine, burundan bırakılan küçük bir cihaz 24 saat boyunca kişinin yemek borusundaki belirli noktaların pH seviyesini ölçer. Bu tetkikin sonucunda da kişiye gastroözofagial reflü tanısı koyulabilir. Baryumlu özofagus mide duodenum grafisi yönteminde ise radyoloji uzmanı, hastayı baryum içtiği sırada inceler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri