Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Reflü tedavi edilmediği taktirde kansere dahi yol açabilir. Memorial Diyarbakır Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanları reflü ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Reflü belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi almak için tıklayınız!
Buna bağlı olarak mide içeriği özofagusa yani yemek borusuna doğru geri kaçar. Bu duruma reflü adı verilir. Reflünün uzun süre tedavi edilmemesi yemek borusunda, yutakta, akciğerlerde ciddi hasar oluşmasına neden olabilir. Sağlıksız beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıkları reflü hastalığının en önemli nedenlerindendir.
Yemek borusu dışında da çok sayıda organı etkiler. Sinüzit, farenjit, astım, zatürre ve gırtlak kanseri oluşumuna sebep olabilir. Sürekli reflü durumunun oluşturduğu hasar yemek borusunu daraltır ve yutmada ciddi güçlükler yaratmaya başlar.
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
İlgili 45 soru bulundu
Boğaz reflüsü belirtileri, ses kısıklığı, ses problemleri, kronik öksürük, geniz akıntısı, boğaz temizleme, boğazda takılma hissi, yutma problemleri, ağızda acı tat, nefes almada zorluk, ağız kokusu, kulağa vuran ağrı, ağza acı su gelmesi, hazımsızlık, göğüs ağrısı şeklinde sıralanabilmektedir.
Gaströzefageal reflü hastalığı kronik bir hastalık olarak tanımlanmış olup, tıbbi tedavi gerektirdiği zaman, bu tedavi sıklıkla ömür boyu sürer.
Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer. Dolayısıyla kişide ses kısıklığının yanı sıra rahatça yemek yiyememek ve nefes alamamak gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkar.
Toplumun yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir, ancak her reflü hastası yemek borusu kanseri olacak demek değildir. Uzun süreli reflü (asit ve safra), alkol ve sigara kullanımı ile birleştiğinde Barrett özofagusa (BARRETT) neden olabilmektedir. Barrett özofagus yemek borusu kanseri için önemli bir risk nedenidir.
Mide içeriğinin yukarı çıkmasını engelleyen alt özofagus sfinkterinin sık aralıklarla gevşemesi sonucunda reflü oluşur. Bu kapakçığın direncinin azalması geçici ya da kalıcı olabilir.
Günümüzde reflü hastalığı tedavisinde kullanılan en etkili ilaçlar proton pompası inhibitörü (PPİ) denilen ilaçlardır (halk arasında bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar olarak bilinmektedir). Eczanelerde 5 grup ilaç vardır. Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol .
Bu asit gıdaların sindirimi için gereklidir ve mide mukozası aside karşı son derece dirençlidir. Ancak midedeki asit yemek borusuna doğru kaçtığında, bazı şikâyetlere yol açar. Bu şikâyetler yemek borusu ile ilgili olabileceği gibi, solunum yolları, dişler, orta kulak gibi organlarla da ilgili olabilir.
Kısa sürede anormal kilo kaybı, mide ve karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, dışkıda siyahlık mide kanserinin belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerin olması durumundaysa bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması gerekiyor. Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanlarımız, mide kanseri hakkında bilgi verdi.
Mide kanseri dünyanın bazı bölgelerinde daha sıktır. Japonya, Malezya, Şili, İzlanda gibi. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülür.
Mide ekşimesi, hazımsızlık, karın ağrısı, göğüste ağrılı yanma hissi, iştahta azalma, az yemeye rağmen tokluk hissi, istem dışı kilo kaybı, mide bulantısı, kusma ve anemi mide kanserinin belirtileridir.
Yaş: Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri yaşlılarda genç insanlardan daha yaygındır. 40 yaşın altındaki kişilerde gırtlak kanseri görülme olasılığı çok azdır. Cinsiyet: Erkeklerde gırtlak kanseri kadınlardan daha sık görülür. Sigara içmek: Sigara içtiğinizde gırtlaktan geçen duman zararlı kimyasallar içerir.
Boğaz ağrısı veya boğazda yabancı cisim hissi, ses tellerinin bulunduğu düzlemin üzerinde ortaya çıkan gırtlak kanserinin belirtileri arasında bulunur. Yutma güçlüğü ve solunum problemleri sıklıkla ileri evrelerde ortaya çıkan belirtilerdir.
Gırtlak kanseri tanısı genellikle bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları (KBB) Uzmanı tarafından yapılan fizik muayeneyi takiben endoskop ve kamera yardımı ile yutak-gırtlak-ses tellerinin incelenmesi ile gerçekleştirilir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
Reflü Uzlaşı Raporu'na göre, endoskopi, birinci derece akrabalarında Barrett veya mide-yemek borusu kanseri öyküsü bulunan, yutma güçlüğü veya yutarken ağrı hisseden, istemsiz kilo kaybı, açıklanamayan kansızlık veya inatçı kusma gibi rahatsızlıkları olan hastalar için mutlaka gerekir.
Ancak nasıl ki ilk doğduğunda bebek başını tutamıyor ya da yürüyemiyorsa bu kapakçık da tam çalışmaz ve reflü ortaya çıkar. Bu durum üç aydan küçük bebeklerin yarısında, dört aylık bebeklerin yüzde 66'sında, 12 aylık bebeklerin ise yüzde 10'unda görülür ve büyüdükçe kendiliğinden geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri