Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur. Kandaki karbondioksit seviyesinin fazla olması ise çeşitli doku ve organların zehirlenmesine neden olabilir.
Hipoksemi, kandaki oksijen seviyelerinin azalmasıdır. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile sonuçlanabilir, akciğerler ve çeşitli organlarda çeşitli işlev bozukluklarına yol açabilir. Hiperkapni ve hipoksemi kan gazı ölçümüyle belirlenir.
Hipoksemi tedavi edilmemesi ve ilerlemesi halinde vücutta yer alan doku ve organlar yeterli oksijen alamaz. Bu durum doku ve organlarda fonksiyon bozukluklarına neden olabilir ve mevcut organa veya dokuya zarar verebilir. Hipoksemiden genellikle kalp ve beyin etkilenir.
Dokulardaki oksijen yetmezliği anlamına gelen hipoksiye genellikle kan akışında yaşanan problemler, astım krizleri, kalp rahatsızlıkları ve yüksek bir yerde bulunmak gibi çeşitli durumlar sebep olur. Hipoksinin kaynağında yer alan farklı durumlar da söz konusudur.
Vücut uzun süre oksijensizliğe dayanamaz. Beyin 6 saniye, kalp de aynı şekilde bu kadar kısa dayanabilir. Oksijen düşüklüğü bizim için tehlikeli ve anında müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Kan düzeyinin bozulması, halsizlik, baş ağrısı, ciddi nefes darlığıyla birlikte ortaya çıkar.
İlgili 32 soru bulundu
Kısa bir süre için dahi olsa kansız kalan sinir dokusu (beyin ve omurilik dokusu) artık geri dönüşü olmayan hasara uğrar. Tıkanan beyin atardamarının beslediği doku, birkaç saat içerisinde tamamen yaşamını yitirir ve bu hasarın geri dönüşü mümkün değildir.
Kanınızdaki oksijen miktarını doğal olarak artırabilirsiniz. Bazı yollar şunlardır; Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın. Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır.
Sağlıklı bir insanın kandaki oksijen seviyesi %95 ile %100 aralığında.
Bununla birlikte, şiddetli solunum yetmezliğinde kalp, beyin ve böbrekler dahil olmak üzere birden fazla organ etkilenebilir. Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır.
Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.
Kandaki oksijen miktarı ölçüm cihazı, alyuvarlar içinde bulunan hemoglabinin, oksijenini tutup tutmama durumuna göre renk analizi yaparak çalışır. Havadaki oksijen ölçüm cihazı ise, dedektörleri sayesinde ölçüm yapar. Oksijen seviyesi ölçüm cihazı modelleri, işlem için oksijen satürasyonu değerini kullanırlar.
Uykudaki solunum duraklamaları sonucunda kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar.
Parmaktan oksijen ölçüm genellikle işaret parmağındaki atardamar üzerine takılır.
Kalbiniz dakikada 50-70 arasında atıyorsa çok iyi, 70-85 arasında atıyorsa normal nabız, 85 ve üzeri atıyorsa yüksek nabız olduğu söylenebilir. Şikâyetiniz olmasa bile dinlenme esnasına ara sıra nabzınızı ölçmeniz, olası farklılıkları anlayabilmeniz ve gerekli durumlarda hekime başvurmanız için önemlidir.
Oksijen satürasyonu, kandaki oksijen doygunluğunu ifade eder. Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %95-100 arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.
Bir pompa gibi çalışan kalp, kanı dolaşım sistemi ile dokulara oradan da organlara doğru taşır. Kalp dakikada ortalama 70 kere kan pompalar ve dinlenme durumunda dakikada yaklaşık 5 litre kan pompalar. Kalp kanın taşınmasından, kan da oksijenin taşınmasından sorumludur.
Yükseklikle birlikte oksijenin bu yüzdesi değişmez, fakat hava “inceldiği” için basıncı düşer, böylece belli bir hacimdeki oksijen molekül sayısı azalır ve böylece yükseklikle orantılı olarak solunan havadaki oksijen azalır. Yükseklikte yaşanan bütün problemler işte bu oksijen azlığı ile ilgilidir.
Aşırı saf oksijen alımından ilk etkilenen organ be- yin olduğundan şuur kaybı (koma) ortaya çıkar. Ani oksijen zehirlenmesinde bulantı, kramp, görme bozuklukları, huzursuzluk ve saldırganlık da ortaya çıkar. Saf oksijen teda- visi körlük yapabilir, solunumu durdurabilir. Fazla oksijen hücrelerde ölüme sebep ola- bilir.
Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Beyindeki oksijen akışı birkaç dakikalığına azalırsa 'hipoksik beyin hasarı' meydana gelebilir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Bu süre maksimum 72 saattir.
Bu nedenle bugün artık kesin olarak biliyoruz ki beyin ölümü tam anlamıyla ölümü ifade eder. Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir.
Diğer bir kritere göre ise gece boyunca yapılan ölçümlerde kan Oksijen doygunluğu: %85'in altına düşerse orta derecede, %60'ın altına düşerse ağır derecede uyku apnesi söz konusu olmaktadır.
Santral uyku apnesi sendromunda beynin nefes al komutu vermediği ve solunumun beyin kaynaklı durduğu uykuda solunum bozukluğuna denir. Tıkayıcı uyku apnesi sendromunda ise genellikle üst solunum yolunun büyümüş bademcikler, yumuşak damak sarkması veya kiloya bağlı olarak daralmasından dolayı kaynaklanır.
Karbondioksit birikimi çoğunlukla yüksek düzeyde oksijen kullanımları sonucu görülür ve hastalarda genellikle uykuya eğilim ile kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri