Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir. Endoskopik uygulanan tedavi yöntemleri de vardır.
İlacı ortalama 6-8 hafta süreyle veriyoruz. Reflü tedavisinde önemli nokta; tedavi kesildikten sonra hastaların büyük çoğunluğunda şikayetler tekrarlamaktadır.Hastaların %50'inde ilk 3 ay içinde, %80'inde 6 ay içinde şikayetler tekrar ortaya çıkmaktadır.Bu nedenle hastalarda tedaviyi uzun süre vermek gerekmektedir.
Reflü atağı ne kadar sürer? Reflü atağından dolayı oluşan mide ekşimesinin süresi kişiden kişiye göre değişebilir. Bazı durumlarda reflü atağı dakikalarca ya da saatlerce sürebilir. İlk reflü atağı sona erdikten sonra, eğilme ya da yatma durumunda semptomlar tekrar ortaya çıkabilir.
Cengiz Pata, "Reflü hastalığı çok sık görülen bir hastalık ve toplumun neredeyse yüzde 25'ini etkiliyor. Bizim bu kronik hastalığı ilaçlarla kesin tedavi etme şansımız yok.
Yemeklerden sonra hazımsızlık, ekşime, yemek borusunda yanma ve ağza gelen mide asidi ile karakterize olan gastroözofagial reflü, bazı kişilerde geçici olarak meydana gelir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Ancak bazı kişilerde reflüye bağlı olarak gelişen şikayetler sık, rahatsız edici ve oldukça ağrılı olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Hastalık hayat boyu sürer, genellikle zaman zaman ortaya çıkar. Genellikle basit hayat tarzı değişikleri ve ilaçlar ile kontrol altına alınabilmektedir. Uzun süreli hastalıkta yemek borusunun alt kısmında asidin oluşturduğu hasarın endoskopik olarak tetkik ve takip edilmesi önerilir.
Reflü kişilerin yaşamını ciddi ölçüde etkileyen kronik bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde kanser dahil olmak üzere pek çok sağlık sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Reflü hastalığının bugün için uzak dönem sonuçları bilinen kalıcı tek tedavi yöntemi Laparoskopik cerrahidir.Hastalarda yemek borusunda yara açıldığında, mide fıtığı endoskopi ile teşhis edildiğinde ve kapak yetmezliği vakalarında hastanın ömür boyu ilaç içmesi gerekebilir.
Dr. Ahmet Burak Toros, her sağlıklı insanda ayda bir ya da iki kez görülebilen reflü şikayetlerinin normal olduğunu söylüyorlar. Ancak şunu da ekliyorlar; bu şikayetler uzun süreli ve günlük yaşantınızı kötü etkileyen bir noktaya geldiğinde, kalıcı bir reflü hastalığının belirtisi olabilir.
Bunun yanı sıra ilaç tedavileri ile birlikte reflü hastalığı büyük oranda kontrol altına alınabilir. Ancak bazı hastalarda bunlar yeterli olmayabilir ve hastaların endoskopik veya cerrahi tedavisi yapılması gerekli olabilir.
Reflü hastalığı tipik ve atipik semptomlar olmak üzere 2 başlık altında incelenebilir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Herkesin bildiği gibi antasit ilaçlar midedeki asit üretimini azaltması ve reflünün daha az ağrılı olmasını sağlayabilirler. Ne yazık ki antasitler kısa süreli ağrıda rahatlama sağlarlar (ortalama 1 saat ). Daha sonra daha fazla doz alımını gerektirirler.
Reflü hastalığının en yaygın belirtisi, göğüste yanma olarak bilinen “heartburn” semptomudur. Mide dışında omuzlarda, boyun bölgesinde, sırt ve kolda da hissedilebilen bu yanma hissi, zaman zaman kalp ağrısı ile karıştırılmaktadır.
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Kış aylarında vücut ağırlığı ve diyetteki yağ miktarının artmasına bağlı olarak reflü sıklığının arttığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Çiğ sebze ve meyve tüketiminin artması, asitli içecekler, alkol, soğuk su, buzlu meyve suları ve dondurma mide sorunlarının şiddetini arttırabilir.
Ancak nasıl ki ilk doğduğunda bebek başını tutamıyor ya da yürüyemiyorsa bu kapakçık da tam çalışmaz ve reflü ortaya çıkar. Bu durum üç aydan küçük bebeklerin yarısında, dört aylık bebeklerin yüzde 66'sında, 12 aylık bebeklerin ise yüzde 10'unda görülür ve büyüdükçe kendiliğinden geçer.
Genellikle herkeste görülebilen bir durum olan reflü, yemeklerden sonra uzanırken oluşabilir, aşırı beslenme ile kötüleşebilir. Reflü kronikleştiğinde “Gastroözefageal reflü hastalığı (GÖRH)” adını alır. GÖRH gelişmesi, beslenme sorunları, yutma problemleri, mide rahatsızlıkları gibi sonuçlar meydana getirebilir.
Stretta tedavisinin reflüye ameliyatsız çözüm sağladığını söyleyen Gastroenterolog Prof. Pata, yemek borusunun alt ucuna özel bir elektrik akımı (radyofrekans) verilmesi ile cerrahi girişime gerek kalmadan reflüyü 30 dakikada tedavi etmenin mümkün olduğunu söyledi.
İlaçla reflüde iyileşme olsa bile, nüks olasılığı bulunmaktadır. Laparoskopik reflü ameliyatı ile reflü hastalığı kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir. Ameliyattan sonra beslenme ve yaşam tarzı programına önem veren kişiler, ilaç bile almaya ihtiyaç duymamaktadır.
Bozulmuş ya da gevşemiş olan mide ve özefagus arasındaki kapakçık “Laparoskopik Fundoplikasyon Ameliyatları” ışığında yeniden oluşturulmakta ve güçlendirilmektedir. Bu ameliyat sonrasında ülsere neden olan kapakçık düzeltilmekte ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçışı önlenmektedir.
Reflü hastalığı kanser yapar mı? Sıkça sorulan bir soru. Reflü hastalığının sadece dediğimiz yemek borusunun hücresel değişikliklerinin olduğu durumlarda kanser riski vardır. Onun dışında reflü hastalığı direkt kansere yol açmaz.
Reflünün oluşmasında birçok faktör rol oynar. Günümüzde artan psikolojik faktörler bir çok mide şikayetine neden olabilmektedir. Stres nedeni ile mide asit düzeyi artar bu da reflü şikayetleri artırabilir.
Bu asit gıdaların sindirimi için gereklidir ve mide mukozası aside karşı son derece dirençlidir. Ancak midedeki asit yemek borusuna doğru kaçtığında, bazı şikâyetlere yol açar. Bu şikâyetler yemek borusu ile ilgili olabileceği gibi, solunum yolları, dişler, orta kulak gibi organlarla da ilgili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri