Değerli kardeşimiz, Peygamberimizi (asm) rüyasında görenin gerçekten onu görmüş olması, dünyadayken görmüş gibi anlamında değildir. Yani sahabelerin görmesi gibi değildir. Rüyada görülenin Peygamberimiz (asm) olduğunu ve şeytanın onun şekline giremeyeceğini anlatmak içindir.
Çünkü bazen nefsani veya bilinçaltı şeklinde tanımlanan rüyalar görülebiliyor. Ayrıca dinimizde rüya genelde, bir senet gibi görülmez. Fakat peygamberlerin ve Allah dostlarının rüyaları, böyle değildir. Rüyanın herkese değil, mutlaka imanından emin olunan sadık kişilere anlatılması gerekir.
Bir rivayete göre, peygamber efendimiz, “Her kim beni rüyasında görürse, o kişi mutlaka, hak ve gerçek olarak beni görmüştür.” buyrulmuştur. Aynı zamanda Hz. Enes'den gelen başka bir rivayete göre ise, “Beni rüyasında gören kimse, cehenneme girmeyecektir.” buyurmuştur.
Buna göre Allah Rasûlü (s.a.); “Kim beni uykuda/rüyada görürse, beni görmüş demektir; zira şeytan benim misalime giremez (kendini benim gibi gösteremez).” buyurmaktadır.
"Cuma gecesi iki rekat namaz kılıp, her rekatta bir Fatiha, bir Âyetü'l-Kürsî, on beş İhlas okuyup selam verdikten sonra bana bin salevat okuyan, öteki cumaya varmadan beni rüyada görür." [Şira] Bu bilgi doğru mudur? Değerli kardeşimiz, İnsan, âleminde ne varsa rüyasında da onu görür.
İlgili 30 soru bulundu
Ebû Hüreyre hazretleri, Resûlullah Efendimizden bildirdi: “Cuma gecesi iki rek'at namaz kılıp, her rek'atında bir Fatihadan sonra bir Ayete'l-kürsi, on beş İhlas okuyup selam verdikten sonra bana bin salevat okuyan, öbür cumaya varmadan beni rüyada görür.”
Değirmi (yuvarlak) yüzlü, duru beyaz tenli, iri siyah gözlü ve uzun kirpikliydi. İri kemikli ve geniş omuzluydu. Göğsü ortadan karnına kadar kılsızdı... İki omuzu arasında 'Nübüvvet Mührü' vardı.
Değerli kardeşimiz, Peygamberimiz (asm)'in şu anda “her şeyi biliyor veya görüyor” olduğunu düşünmek elbette yanlıştır. Çünkü, her şeyi bilmek, her şeyi görmek sadece Allah'a mahsustur. Hiçbir peygamber ne hayatta iken ne de vefatından sonra böyle bir yetkiye, böyle bir güce sahip değildir.
Rüyasında Cenab-ı Allah'ın kendisiyle konuştuğunu gören kimsenin bu rüyası, çok Kur'an-ı Kerim okuyacağına ve günahlardan sakınacağına işaret olarak yorumlanır. Rüyasında Cenab-ı Allah'tan korktuğunu gören kimse, fakirlikten kurtulacağına ve refah, zenginliğe ereceğine işaret olarak yorumlanır.
Peygamberimiz (asm) resim çizmeye izin vermiyordu.
Çünkü Mekke toplumu tapınmak için put yapıyor, onların resimlerini çiziyor, onları tanrı olarak kabul ediyorlardı.
Sahabi veya çoğulu Sahabe, Ashab (Arapça: الصحابة), bir İslam terimi. İslam peygamberi Muhammed'i görmüş, onunla konuşmuş, arkadaşlık etmiş ve ona inanmış Müslümanlara verilen isimdir.
Muhammed'i (S.A.V.) rüyada görmek için; 1. SalatülAhber'i kıl, Ahber namazı 4 rekâttır. Bir selam ile kılınır.
Rüyada ölmüş birini canlı görmek genellikle hayırlı anlamlar taşır. Rüyasında ölü birini gören rüya sahibinin; iş ve aile hayatında olumlu anlamda gelişmeler yaşanacağı söylenir. Sıkıntıların son bulacağı, sorumlu olduğu iş konusunda yaşadığı sorunların biteceği rivayet edilir.
Peki kötü rüya görünce ne yapılır, hangi dualar okunur? Peygamber Efendimiz buyurdu; hoşuna gidecek bir rüya görürse bu rüya Allah'tandır. Bunun için Allah'a hamd etsin ve onu söylesin.
Rüya anlatılmazsa askıdadır. Anlatılırsa tevil edilir, yorumlanmaya açık hâle gelir.
Aslında hafif ve derin uyku evrelerinde de rüya görülebilir ancak bunlar silik, renksiz ve gerçeklikten uzak kısa rüyalardır. REM uykusunda görülen rüyalar ise gerçekmiş gibi algılanabilir. Kişi o anda uyandırılsa rüyasını en ince ayrıntısına kadar anlatabilir ancak birkaç dakika içinde unutur.
Peki "Tanrı'nın rüya yoluyla insanlara mesaj göndermesi mümkün mü?" Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelebi, "Peygamberler dışında hiçbir insan Tanrı'dan mesaj alamaz. Buna inanmak kişiyi dinin dışına götürür" diyor.
Rüyada evliyalardan, Allah dostlarından birini görmek, müjdeye, hayır ve berekete kavuşmaya, hidayete, Peygamberimiz'in (s.a.s.) güzel hal ve davranışlarına uymaya, dinde kuvvete, korkudan emin olmaya, üzüntü ve kederden kurtulmaya işâret eder.
Bir kimse, Rüyasında Allah'ı zikrettiğini görse, bu rüyası onun, düşmanlarının şerrinden emin olacağına, kendisi için hayır kapılarının açılacağına, belalardan kurtulacağına ve büyük bir makama erişeceğine işaretle yorumlanır.
Peygamber (asm)'in ruhu ise Refiku'l-A'lâ (en yüksek mertebe) dadır. Bu âyet-i kerimede ruhların berzah âleminde birbirlerine kavuşacakları haber verilmektedir.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Allah Resûlü, asırlar öncesinden "Ümmetim hakkında en çok korktuğum şeyler: Göbek bağlamak, çok uyku, tembellik ve yakîn (iman) azlığıdır." (Feyzü'l-Kadir, 1/278) buyurarak şişmanlık tehlikesine dikkatleri çekiyor ve ümmetini uyarıyor.
Peygamberimizin şemaili nasıldı? Hazreti Ali'nin (r.a.) beyanına göre Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.): Uzuna yakın orta boylu, iri kemikli, iri yapılı, güçlü kuvvetli ve yakışıklı bir insandı. Cildi yumuşak, teni kırmızıya çalan beyazdı.
Peygamber'e izâfe edilen bütün ayak izleri sahtedir ve onlarla teberrük etmek de itikadî açıdan sakıncalıdır (Mecmûʿu fetâvâ, XXVII, 13, 135; İḳtiżâʾü'ṣ-ṣırâṭi'l-müstaḳīm, s. 318, 427-428).
Boyunun uzunluğu 60 ziraydı." hadisinde Hz. Adem'in (as) boyunun 60 zira (40 m civarı) olduğu belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri