100 Dil çocukların tüm duyuları kullanarak kendilerini ifade etmelerinin yoludur. Uygulamalı keşif ve oyun, çocukların kendilerini ifade etmek için tüm dilleri kullanmaları için anahtardır. Ebeveynler ve topluluklar Reggio Emilia Yaklaşımının hayati bir parçasıdır.
Reggio yaklaşımında buna “Çocuğun Yüz Dili” adı verilir. Çocukların düşüncelerini ve duygularını herkes tarafından görünür kılmak adına kullandıkları birçok sayıda dile sahip olduklarına inanılır. Bu diller aracılığıyla çocukların sembolik düşünmesi, yaratıcılığı ve iletişim becerileri gelişir.
Çocuklar, fikirlerini başkalarına sergileme yoluyla öğrenmektedirler. Reggio Emilia yaklaşımının öncüsü Malaguzzi bunu “çocukların yüz dili” olarak ifade etmektedir.
Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir 'kişiliktir'. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Reggio Emilia felsefesi, İtalya'da Reggio Emilia kentinde geliştirilen bir eğitim yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, çocukların öğrenme sürecinde aktif bir rol oynamalarına ve kendi öğrenme yollarını keşfetmelerine olanak tanır.
İlgili 22 soru bulundu
“Eğitim her çocuğun hakkı” olduğu düşüncesiyle çocukların kaliteli bir eğitim alabilmesi için okul, aile ve toplumun işbirliği içinde çalışması gerektiği esas alınmıştır. Reggio Emilia yaklaşımına göre çocuk, büyüme sürecinde gelişimini engelleyen bir duvarla karşı karşıyadır.
Reggio Emilia Yaklaşımı, tüm dünyada saygı duyulan önemli bir erken çocukluk eğitimi yaklaşımıdır. Türkiye'de okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuğun eğitim ve öğretim sürecine yeni bir ışık tutan, çocuğun doğasına uygun eğitim vermeyi amaçlayan bir eğitim sistemidir.
Reggio'da sonuçtan çok süreç, Montessori'de süreçten çok sonuç önemlidir. Reggio'da tek doğru ve tek yol yoktur, çocuk sayısı kadar yol olabilir; önemli olan çocuğun ilgi ve hayallerine bağlı ilerlemektir. Montessori'de belli kalıplar, doğrular, sınırlar vardır. Çocuklar bunları Montessori metoduyla öğrenir.
Bu doğrultu da Reggio Emilia Yaklaşımının eğitim ortamları, eğitim programları ve proje çalışmaları açıklan- mıştır. İtalya'da ortaya çıkan Reggio Emilia Yaklaşımı, okul öncesi eğitim alanında son 20 yıldır tartışılan önemli yaklaşımlardan birisidir.
Atölye'de Işık - Gölge oyunu
Uygulamakta olduğumuz Reggio Emilia metodunda ışık atölyesi oldukça önemlidir. Reggio Emilia metodunda çocukların etraflarındaki nesneleri değişik açılardan bakmaları desteklenir. Işık atölyesi sahip olduğu değişik ışık kaynakları ile Reggio Emilia yaklaşımı için güzel bir ortam oluşturur.
Reggio Emilia yaklaşımı, İtalyan pedagog Loris Malaguzzi tarafından geliştirilen bir eğitim yaklaşımıdır. Reggio Emilia, İtalya'da bulunan bir şehir olduğu için bu adı almıştır.
Reggio Emilia yaklaşımının temel ilkelerinden olan “dokümantasyon yoluyla iletişim kurma” (Cadwell, 2003, s. 5) temelde bu amaca hizmet etmektedir. Dokümantasyon, çocukların neyi nasıl öğrendiklerinin yetişkinler açısından görünür hale getirilmesi esasına dayanır.
Reggio Emilia Yaklaşımında çocuklar deneyimledikleri arasında bağ kurmaya teşvik edilmekte, çevrelerini anlamlandırmaları adına sosyal ve fiziksel bağlar kurması için desteklenmektedir. Her çocuk öğretmeni, arkadaşları, sınıfı ve okulun geri kalanıyla etkileşime girmesi hedeflenir.
Çocuklara özgürce ve birlikte öğrenme şansı veren Reggio Emilia Yaklaşımı, yüksek kaliteli bir okul öncesi eğitim sistemi ortaya koyar. Kurucusu Loris Malaguzzi'dir. İtalya'nın Reggio Emilia kasabasında, 1945'te 2.
Bebeklerin ve çocukların dili kullanmaya doğuştan eğilimleri vardır. Konuşma taklit ve tekrar yoluyla öğrenilir. Çocuğun konuşmayı öğrenmesi ancak dile maruz kalarak, duyarak ve taklit ederek mümkündür.
-Çocuklar doğduğu andan itibaren dokuz dile kadar öğrenebilir. Daha önceki yıllarda çocukların önce kendi anadilini öğrenmesi, daha sonra ikinci ve üçüncü dil öğrenmesi gibi bir hipotezden yola çıkıyorduk.
Reggio Emilia Eğitim Yaklaşımı
Dünya Savaşı sonlarında İtalya'nın kuzeyinde ortaya çıkan önemli bir eğitim yaklaşımıdır. Loris Malaguzzi'nin önderliğinde gelişen bu yaklaşım, çocuğun kendi eğitiminde etkin katılımcı olmasını öngörmektedir.
Reggio Emilia ili, kuzey doğu İtalya'da Emilia-Romagna bölgesinin ili olup merkezi ismini aldığı Reggio Emilia şehridir. İlin nüfusu (28.2.2010 tahmini itibarıyla) 525.897 kişi; alanı 2.292,89 km² olup bu ile bağlı olan 45 belde bulunur.
Adını İtalya'nın Reggio Emilia kasabasından alan bu eğitim yaklaşımı, öğretmen Loris Malaguzzi'nin öncülüğünde gelişmiştir. İkinci Dünya Savaşı'nın bitimiyle başlayan ve gelişen bu yaklaşım, ilerleyen zaman içinde değerli bir eğitim modeline dönüşmüştür.
Türkiye'de iki tane Montessori anaokulu var. İstanbul'daki, Küçük Karabalık Çocuk Evi, tamamen veli girişimiyle iki sene önce açıldı.
Bu nedenle Montessori annelerinin bakış açısı bir şeyler öğretmek değil, çocuğun ilgisi doğrultusunda öğrenmesine destek olmaktır. Montessori anneleri; çocuğun dikkatinin bir konu üzerinde toplanmasını sağlayan ortamı hazırlamalılar ve bu konuda dilediği kadar tekrarı yapabilmesini sağlayan zamanı vermeliler.
Montessori eğitimi, doğumdan itibaren başlar ve ömür boyu devam edebilir. Montessori metodu, özellikle 0-3 yaş aralığındaki çocuklar için hazırlanmış “Casa dei Bambini” (Çocuk Evi) olarak adlandırılan özel sınıflarda uygulanır. Daha sonra, 3-6 yaş aralığındaki çocuklar için hazırlanmış bir anaokulu programı mevcuttur.
Çocuk bir lider olarak algılanır: Çocukların doğuştan yetenekli, kendini yönetebilir, dinlenebilir, üretebilir, güçlü, değerli oldukları ve her çocuğun çevresindekileri araştırarak, inceleyerek merakı ve ilgisi ile kendi öğrenmesini gerçekleştirdiği varsayılır.
Proje yaklaşımı, çocukların ilgileri doğrultusunda seçtikleri çalışma alanında bireysel ya da küçük gruplar halinde yaptıkları aktif katılımlı, etkileşimli bir süreç olduğu için çocuk gelişimi üzerinde oldukça etkili olan bir yaklaşımdır (Bıçakçı ve Gürsoy, 2010).
Erken çocukluk dönemi eğitim programlarından birisi olan Bank Street Yaklaşımı, Lucy Spraque Mitchell tarafından geliştirilmiş ve eğitimin deneysel doğası üzerinde durarak, planlanmış bir müfredat yerine, çocuklarla sürekli çalışarak ve yeni fikirler deneyerek, eğitim verilmesini amaçlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri