Unutulmaması gereken bir nokta da kadınlarda aylık periyotlarda yaşanan adet dönemi öncesi vücudun su tutmaya başlaması ki bu da tartıda 0,5- 2 kg gibi fark ettirebiliyor.
Ödem, vücutta şişme halidir. Bu da fazla kiloya neden olur. Regl döneminde tartıya çıkan kadınlar 2-3 kilo fazla gelebilir. Bu kilo aralığının kişiden kişiye değiştiğini söyleyebiliriz.
Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır. Bazı kadınlarda sadece 1 ile 1,5 kilo alındığı gözlemlenebilir. Adet döneminin sona ermesiyle beraber kadınlar eski kilolarına yeniden kavuşur. Vücuttaki ödem, tüketilen gıdalardan da etkilenir.
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kadınlar eski kilolarına geri dönüyor. Dolayısıyla neden kilonun artış gösterdiği de merak ediliyor. Bunun nedeni vücuttaki ödemdir. Dolayısıyla birkaç gün içerisinde 2 – 3 kilo alınması yani vücuttaki yağ oranının artması değildir.
Her ay yaşanan adet döngüsü süresince hormon düzeyleri dalgalanır. Bu hormonal değişiklik kişinin iştahını etkileyebilir ve vücudunda suyu daha fazla tutarak ödem oluşmasına neden olabilir. İştah artışı gerçek bir kilo artışına dönüşebilir ya da oluşan ödem nedeniyle geçici bir kilo artışı yaşanabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu süreçte tartıda görülen artışın gerçek bir kilo artışı olmadığını yani yağdan olmadığını ve ödem artışı olduğunu söyleyebiliriz. Peki ne kadar oluyor bu artış derseniz kişiden kişiye değişmekle birlikte regl döneminde 1-4 kg arasında bir artış görmek mümkün.
Genellikle kadınlar adet dönemlerinde tartıldıklarında normalden 2 ya da 3 kilo daha fazla çıkarlar. Bu durum regl kanamasının devam ettiği müddetçe sürebilir. Adet döneminin sona ermesi ile birlikte kadınlar normal kilolarına geri döner.
Kadınların adet dönemlerinde tartılması da çoğu zaman bireyi yanıltır. Adet, vücutta su tutulumu yapan bir dönemdir. Bu yüzden çoğu diyetisyen danışanlarına bu günlerde tartılmamalarını, adet dönemi bitiminden 3 gün sonra doğru tartım yapılacağını anlatır.
Adet dönemi bittikten 3-4 gün sonra tartılmak daha uygundur. Sabah aç karnına tartım yapılmalı, aynı saatlerde tartım olmalı, hafif kıyafetler seçilmeli, önemli olan sadece kilo vermek değil dengeli ve doğru beslenerek kilo kaybetmek olmalıdır.
Uyku düzeninizin çok bozulduğu dönemlerde ödem oluşması çok olasıdır, tartıda gerçek sonucu göremeyebilirsiniz. Çok stresli olduğunuz dönemler de tartılmak için çok uygun olmayabilir. Aynı zamanda kadınlarda regl öncesi ve regl sırasında tartılmak çok doğru sonuç vermeyebilir.
Memelerde şişme ve hassasiyet — Göğüslerin şişmiş gibi olur ve biraz ağrılıdır. Vücudun su tutması nedeniyle ayak bileklerin ve parmakların şişer – ayakkabıların, eldiven ya da yüzüklerin dar gelmeye başlar; bileklerin ve ellerin normale göre şişkin görünür. İştah artması — her zamankinden daha fazla yemek istersin.
Potasyumdan zengin besinler, vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardım ederek ödeme karşı etkili oluyor. Potasyumdan oldukça zengin olan kayısıyı günde ortalama 3-4 adet tüketmek vücuttaki şişkinliğin atılmasını kolaylaştırıyor.
Dini açıdan bakıldığı zaman hayız döneminde kıl ve tüylerin alınmaması gerekmektedir. Regl dönemi bittikten sonra gusül alındıktan sonra kıl ve tüy alınması gerekmektedir. Aynı zamanda regl döneminde kıl ve tüylerin alınması, normal bir zamanda alınmasına oranla daha fazla acılı olacaktır.
Tartıya çıktığınızda bir anda 3-5 kilo birden almış gibi görünüyorsanız asıl sorun ödem olabilir. Uzmanlar, vücutta fazladan tutulan suyun ödem oluşturduğunu ve kişi olduğundan fazla kiloda gösterdiğini belirtiyor.
Bu nedenle, glüten içeren besinlerden olabildiğince uzak durmak gerekiyor. Kahvaltıdaki 1-2 dilim ekmeği tüketmeyin, öğle- akşam yemeklerindeki 3-4 kaşık makarna, bulguru olabildiğince tüketmeyin. Bu şekilde, regl döneminde kilo vermeniz daha kolay olacaktır. Her gün 1 saat yürüyüş yapın.
Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
Kilo tartımları sabah aç karnına alınmalıdır. Aynı saatlerde tartım yapılmalıdır. Hafif kıyafetlerle veya çıplak tarım gerçek ağırlığı göstermektedir. Aynı tartıda tartılmaya özen gösterilmelidir.
Evet, Doğru tartım için zemin sert ve düzgün olmalıdır. Düzgün ve sert olmayan zeminlerde tartım hataları sık sık oluşmaktadır.
Gün içinde tüketilen yemek türü ve sıvı miktarı ile kilonuz değişim gösterir. 2 bardak su içtiğinizde veya yemek yedikten sonra tartı, sizi 500 gr ile 1kg arasında fazla gösterir.
Buna sindirim de dahildir. İnsan yediklerini gece boyunca sindirmeye devam eder ve bu sürede tüm enerji bu sürece yoğunlaşır. Sabah uyandığında insanın bunu hissetmesi çok doğal bir durum. İşte tartılmak için en uygun zaman bu uyanma anıdır.
Kaçamak yapılan diyetin tekrar toparlanması adına normal diyette atlanılan öğünlere geri dönebilirsiniz. Tokluk hissini artırmak için yulaflı ya da çavdarlı ekmek türlerinin yanı sıra kepekli ekmek tüketebilir ve bu süreçte bol su tüketimi yapabilirsiniz.
Üşütme ile karın şişliği, hazımsızlık ve gaz problemleri yaşanabiliyor. Dolasıyla tartıda gördüğünüz artılar "fazla kilo" değil. Gazdır o gaz, kilo olsa duramazsın. Karnabahar, brokoli, lahana dönemi kapıda.
Ne yazık ki regl döneminde vücudun sıvıları tutar. Bu aslında senin içtiklerinden değil hormonlardan kaynaklanır. En iyi savunman sıvıları vücudundan atmak için günde altı-sekiz bardak su içmek ve vücudun su tutmasına sebep olan, tonlarca tuz kullanılarak yapılan işlenmiş yiyeceklerden uzak durmaktır.
Hormonal değişiklikler: Özellikle adet dönemi, gebelik gibi hormon seviyelerinin değiştiği koşullarda bağırsak hareketleri etkilendiğinden şişkinlik olabilir.
Genellikle 21 - 35 günde bir olur ve 3 - 7 gün arası sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri