Özellikle kanatlarda oluşabilecek buzlanma, kalkış esnasında ihtiyaç duyulan aerodinamik performansın elde edilmesine engel oluyor. Uçaklar de-icing ve anti-icing sıvılarıyla yıkanıyor.
Bu iş içinse uçak yakıtı olan kerosene kullanılıyor. Tabii suyla karıştırılıyor. Neden yıkama işleminde uçak yakıtı kullanılıyor? Çünkü kerosene, hidrolik yağları, toz, yağmur kalıntıları gibi kir ve lekeleri çıkarmak için en etkili çözücü.
Uçak gemilerinde kullanılmış uçaklar önce deniz tuzu kalıntılarının aşındırıcı etkisini gidermek için iyice yıkanıyor; yakıt tankları boşaltılarak ince makine yağıyla motoru yağlanıyor.
Çünkü alkol suyun donma noktasını düşürür ve buzlanmayı belli bir derecenin altına kadar. önler. Ayrıca hemende buharlaştığı için zarar vermez.
Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km'de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde kullanılan yolcu uçakları yolcu başına 100 kilometrede yaklaşık 4 litre yakıt tüketiyor.
Uçak tuvaletleriyle ilgili en çok sorulan soruların başında vakum sistemi ile çalışan sifon geliyor. En az suyla maksimum temizlik için tuvaletlerde vakum sistemi kullanılıyor. Düğmeye basıldığı an vakum sistemi saatte 160 kilometre hızla her şeyi içine çekiyor ve bu iş için sadece bir bardak miktarında su harcanıyor.
De-Icing ( Buz Giderici Đşlem ) : Uçakta buz, don, kar ve slush (tam erimemiş karın) temizlenmesi için yapılan işlemdir. Bu işlemde sıcak su veya sıcak su ile buz giderici sıvının karışımı uçağın dış yüzeyine uygulanır.
Alkollü İçecekler: Alkol derecesi %24'ten fazla ancak %70'ten fazla olmayan alkol içeren, perakende ambalajlarında, 5 L'yi aşmayan kaplarda ve kişi başına toplam net miktarı 5 L. Not: Alkol derecesi %24 veya daha az alkol içeren alkollü içecekler herhangi bir kısıtlamaya tabi değildir.
Atık, boru tesisatından geçerek uçağın arkasındaki kapalı bölmelere gidiyor ve varış noktasındaki yer hizmetlileri tüm atıkları temizliyor.
Siz sifona bastığınızda ya da kabin ekibi mutfakta lavaboları kullandıktan sonra, uçakta oluşan tüm atıklar, atık sistemine ait olan çeşitli borular yardımı ile uçağın arka bölmesinde bulunan ve paslanmaz çelikten imal edilen atık tanklarına saniyeler içerisinde gönderiliyor.
Beyaz renkli uçaklar, yüzeylerindeki boya katmanı sayesinde güneş ışınlarını yansıtırlar.
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Uçaklar, sefer öncesinde pist başı yaptığında alkol ve glikozdan oluşan kimyasal maddeyle yıkanıyor. Alkol ve glikoz karışımı sıvıyla yapılan ''De-Icing'' işlemiyle uçakların aero dinamik yapısı buzlanmadan kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı korunuyor.
Güvenli bir sızdırmazlık sağlanana kadar gaz pompalama başlamaz. Yakıt ikmalinden sonra hortum, artık yakıtın alıcı uçağın görüş pencerelerine dökülmesini önleyecek şekilde geri sarılır. Acil durumda bağlantı kesme ve hızlı serbest bırakma işlemleri, ayrıca yakıt dökülmesini önlemek için bir güvenlik katmanı da ekler.
Bir uçuş esnasında işlerin gerçekten çok kötü gitme ihtimali ise milyonda 1'dir. Gelişmiş bir ülkeye uçarken bir uçak kazasında ölme ihtimaliniz ise 30 milyonda 1'dir.
Bütün bu sistemlere rağmen kabin basıncı bir nedenle limitlerin altına düşerse ( 14 bin feet / 4500 metre yüksekliğe eşit hava basıncının altı ) yolcuların oksijen ihtiyacını karşılamak üzere baş üstü panellerinin içine oksijen maskeleri konulmuştur.
UÇAKTAYKEN DEPREM HİSSEDİLİR Mİ? "Yerin onlarca kilometre altındaki fay hatlarında oluşan hareketlilik sonucunda gerçekleşen depremler, yerden 10 kilometre yukarıda olan bir uçağı etkileyebilir mi? sorusunun ardından akla ilk gelen cevap 'Tabii ki hayır' olacaktır.
Uçak tuvaletlerini her kullanımın ardından temizlemek de yine kabin memurlarının görevleri arasındadır.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Kullanımdan sonra temiz su deposundaki su ile birlikte atıklar pis su tankına yollanır. Depo kapasitesine göre bir süre sonra dolan pis su tankı tuvaletten sökülerek boşaltılır. Pis suyun tutulduğu depoda koku oluşmaması için özel olarak üretilmiş olan portatif tuvalet koku giderici kimyasalları kullanmanız önerilir.
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
1960 model bir uçağı alıp sürekli olarak bakımlarını yaptığınız sürece uçması gereken uçuş saat ömrü 20.000 saat ise o saati tamamlayana kadar uçar.
Dünya'nın en büyük yolcu uçağı Airbus A380 Endonezya'da ilk inişini gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli hava yolu şirketi Emirates'e ait dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A380-800 ilk inişini Endonezya'nın Bali şehrinde gerçekleştirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri