Yağsız kırmızı et demir içeriği daha yüksek olduğu için öncelikli tercih edilmelidir. C vitamini demir emilimini artırdığı için kırmızı et, tavuk, yumurta tüketirken yanında c vitamininden zengin olarak 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, bol domates ve maydanoz tüketmenizde fayda vardır.
Daha Az Kafein Daha Çok B6: PMS döneminde bol miktarda B6 vitamini bakımından zengin besinler, lifli besinler tüketip, tuz ve kafeini minimuma indirirseniz regl dönemindeki şikayetlerin azaldığını göreceksiniz. Ayrıca bu dönemde adaçayı, papatya çayı, melisa çayı sizi daha çok rahatlatacaktır.
Bu sebepten dolayı alerji testlerinden sonra regle iyi gelen besinlerin tüketilmesi önerilir. Kasların gevşemesi asıl görevi olan besinlerden biri de çaylar olarak bilinir. Adet ağrısına iyi gelen çaylar, böğürtlen çayı, zencefil çayı, papatya çayı, safran çayı, civanperçemi çayı, nane çayı olarak sıralanabilir.
Bu yüzden alkol, kahve, çay ve asitli içecekler tüketilmemelidir. Kırmızı et, süt ve süt ürünleri tüketimi azaltılmalıdır. Aşırı yağlı gıdalar, hamur işleri tüketilmemelidir. Beyaz et yani balık ve tavuk tüketimi yapılmalıdır.
Adet döneminde östrojen ve progesteron seviyeleriniz düşük olduğu için vücudunuzun su tutmasına neden olur, bu da sizi şişkin hissetmenize ve kramp yaşamanıza neden olur. Döneminiz boyunca günde en az 8 ila 10 bardak su içmek, sisteminizi boşaltırken şişkinlik ve kramplarla savaşmanıza yardımcı olur.
İlgili 36 soru bulundu
Menopoz: Menopoz, bir kadının hayatında geçirdiği ve üremenin durduğu bir dönemi ifade eder. Bu, aynı zamanda, artık yumurtlama ve dolayısıyla adet kanaması olmayacağı anlamına gelir. Bir kadının en az bir yıl herhangi bir adet dönemi yaşamaması sonucu, özellikle 40-50 yaşları arasındaysa, menopozda olduğu düşünülür.
Reglken duş alınabilir. Tek şart ayakta duş alınmasıdır, küvette oturmak uygun değildir. Bazı kadınlarda adet düzensizliği olduğu için regl döngüsü karışabilir.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.
Bu nedenle adet dönemi boyunca kırmızı et, yumurta, tavuk, balık gün içerisinde ortalama 1avuç içi büyüklüğünde (90gram kırmızı et, 150 gram tavuk-balık) mutlaka tüketilmelidir. Yağsız kırmızı et demir içeriği daha yüksek olduğu için öncelikli tercih edilmelidir.
Kadın üreme hücresi olan yumurtanın, yumurtalık rezervinde olgunlaşmasıyla birlikte rahmin iç dokusu da kalınlaşmaya başlar. Döllenmenin olmaması durumunda kalınlaşan doku, dökülür ve bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılır.
Regl döneminde yeterli ve düzenli olarak süt tüketirseniz regl sendromlarının hafif atlatıldığını gösteren çalışmalar vardır. 19- Dolaşımı açar, ödemle savaşır. Süt, su oranı yüksek olması ile vücudun su ihtiyacını karşılayacak yönde destek sağlar.
Regl döneminde tatlı krizlerinin de önüne geçebilecek bitter çikolata magnezyum ve lif içerir. Magnezyum, krampları önleyerek adet ağrısı problemlerinin minimuma indirilmesini sağlayabilir. Aynı zamanda çikolatanın serotonin, yani mutluluk hormonunu tetiklediğine dair araştırmalar mevcuttur.
Ilık duş almak da tıpkı sıcak su torbası gibi kasları gevşettiği için ağrıları hafifletir ve rahatlama sağlar. HER DÖRT KADINDAN BİRİ BU SORUNU YAŞIYOR! Regl döneminde vücut susuz kalabiliyor. Bu dönemde oluşan şişlik, susuz kalmayla birlikte iyice artabiliyor.
Orgazm olmak, migrene, küme baş ağrılarına ve adet sancılarına iyi gelir. Rahim, orgazm sonrasında kasılır ve ardından kan akışı hızlanır, beyin otomatik olarak ağrıyı hafifleten doğal kimyasallarla dolar. Regl döneminde mümkün olduğunca çok su içmeye çalışın.
Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çok fazla rafine şeker içeren besin tüketimi de olmamalıdır. Regl döneminde alkol tüketimi de ödemi artıracağı için uzak durulması gerekenler arasındadır.
Bu sebeple cünüp, lohusa ve hayız halinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde; koltuk ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır. Bazı kadınlarda sadece 1 ile 1,5 kilo alındığı gözlemlenebilir. Adet döneminin sona ermesiyle beraber kadınlar eski kilolarına yeniden kavuşur. Vücuttaki ödem, tüketilen gıdalardan da etkilenir.
Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta hijyen açısından önerilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi vardır. Duş almak ise adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
Hayız süresinin en azı için bazı mezhepler bir gün bir gece, bazıları üç gün üç gece, en çoğu için de altı, yedi, on, on beş gün gibi süreler vermişlerdir. İki hayız arasındaki asgari temizlik müddeti genel olarak on beş gün kabul edilmekle birlikte bunun için on üç, on yedi, on sekiz gibi rakamlar da verilmiştir.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
Vücuda kan gitmediği için oksijen de gitmez. Oksijen ulaşmayan dokular bir müddet daha oksijensiz solunum yapar ama çıkan laktik asit birikir ve dokuları sertleştirir. Ölüm anıyla birlikte beden, eklemler tümden sertleşmeye başlar.
Bir kadının vücudunun her ay hamile kalmaya hazırlandığı süreç olan adet görme yani regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Adet, hayız, menstrüasyon gibi çeşitli isimlerle anılan regl olma durumu ayda bir gerçekleştiğinden halk arasında aybaşı olarak da anılmaktadır.
Sırt üstü ve ayaklar biraz yukarda tutularak yatmak regl döneminde daha rahat uyumayı sağlar. Yüzüstü yatmak bu dönemde rahatsız edici olduğundan adetliyken yüzüstü yatmamak gerekir. Mümkün olduğunca yan yatmaz ve dizleri de karna çekerek ağrıyı hafifletmek daha rahat bir uyku uyumayı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri