Menstüral dönemde yüksek yoğunluklu kardiyo hareketleri yerine hafif tempolu olanlara ağırlık verebilirsin. Tüm bunlara ek olarak regl iken yürüyüş, aerobik, dans ve nefes egzersizleri de gerginliği azaltmana ve daha enerjik hissetmene yardım eder.
Regl döneminde yapılabilecek egzersizler
CrossFit ya da diğer yüksek tempolu ağır antrenmanları denemenin zamanı değil belki ama yürüyüş, sahilde ya da parklarda hafif tempolu koşu regl döneminiz için ideal olabilir. Evde kalmak istiyorsanız; yoga yapmak vücudunuzu esneterek kendinizi iyi hissetmenize de yardımcı olur.
Regl döneminde yüksek tempolu kardiyo hareketlerinden hafif tempolu kardiyo hareketlerine geçilmesi tavsiye edilmektedir. Bu egzersizlerin yanı sıra hafif tempoda koşu yapma, hızlı tempoda yürüyüş yapma, aerobik, dans, yerde uzanmak ve nefes egzersizlerinin yapılması bu sürecin ağrılarını hafifletmektedir.
Sporcuların %63.1'i müsabaka sırasında ağrılarının azaldığını söylemiştir. Sporcuların hem genel olarak hem de antrenman sırasında menstruasyon sürelerinin düzenli olduğu belirlenmiştir. Sporcuların çoğu ağrılı bir adet dönemi geçirdiklerini ve müsabaka sırasında ağrılarının azaldığını söylemiştir.
Vücudu çok fazla yormayacak egzersizler de kan dolaşımını hızlandırıp adetin erken gelmesini sağlayabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Örneğin, regl ilk günü spor yaparken hafif egzersizler ve yürüyüşler tercih edebilir, döngünün ikinci haftasında ise yoğun egzersizlere ağırlık verebilirsin. Eğer regl iken kendini halsiz hissediyorsan o halde ilk 2-3 gün dinlendikten sonra spora kaldığın yerden devam edebilirsin.
Regl iken spor yapmak kesinlikle zarar değildir, yani sorumuzun cevabı: Hayır! Birçok araştırma regl döneminde yapılan egzersizin kadınları çok daha iyi hissettirdiğini ve ağrıları azalttığını söylüyor.
Antrenmanlar sırasında ve yarışma sezonunda adet gecikmesi ve düzensizliği olur. Ayrıca kronik egzersizler sonucu azalan vücut ağırlığı ve psikolojik stres de adet kanamasının gecikmesine neden olur. Vücut yağ depolarını azaltarak fazla miktarda kilo kaybının adet görmemeyle ilişkisi vardır.
Adet döneminde yaşanan fiziksel değişimlerin başında kişinin vücudunda ödem oluşması gelir. Ödem, vücutta şişme halidir. Bu da fazla kiloya neden olur. Regl döneminde tartıya çıkan kadınlar 2-3 kilo fazla gelebilir.
Bu kişiler adet kanamalarının geçmesini tamamen beklemek veya adet geciktirici hapları kullanarak regl dönemlerini ertelemeleri daha doğru bir tercih olacaktır. Aktif olarak cinsel bir deneyim yaşamış bir kadınsanız, adet dönemlerinde havuza ve denize girmenizin en güvenli yolu kesinlikle tampon kullanmanızdır.
Regl döneminde egzersiz yapmak, adet döngünüze ilişkin semptomları ve ağrıları hafifletebilir. Egzersizin fiziksel ve psikolojik etkileri adet döneminde kendinizi daha iyi hissetmenize neden olacak. Egzersiz yaparken salgıladığınız endorfin ruh halinizin iyileşmesini sağlar.
Regl döneminde kıl ve tüy almanın bir zararı bulunmamaktadır.
Adet döneminin sona ermesi ile birlikte yaklaşık 1 – 2 gün içerisinde kadınlar eski kilolarına geri dönüyor. Dolayısıyla neden kilonun artış gösterdiği de merak ediliyor. Bunun nedeni vücuttaki ödemdir. Dolayısıyla birkaç gün içerisinde 2 – 3 kilo alınması yani vücuttaki yağ oranının artması değildir.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir. Bu yüzden spor yaparken arada belli günlerin olmasının daha doğru olduğu söylenmektedir.
Meditasyon, yoga, egzersiz ve ayaklara sıcak uygulanmasının adet sancısına iyi geldiği gözlenmiştir. Adet döneminde rahat kıyafetler giyilmesi ve sıcak uygulamaları da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bu dönemde doğru gıdalarla sağlıklı beslenme de öncelikli konulardandır.
Regl Döneminde Yapılmaması Gerekenler
Regl döneminde salamura besinlerden ve turşudan da uzak durmak gereklidir. İşlenmiş ürünler, hazır soslar ve paketli ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmadır. Aşırı kafein alımı da regl dönemini olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır.
Adet döneminin kısa sürmesini isteyen kişiler bu durumu sonlandırmak için çeşitli yöntemlere yönelmektedir. Bu yöntemler arasında ilk sırada yer alan su içme, kanın temizlenmesini sağlamaktadır. Temizlenen kan sayesinde adet dönemi daha kısa sürmektedir.
Kilo artışı ise her kadında aynı oranda olmaz. Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır.
Biraz egzersiz regl sıvısının miktarını ya da süresini etkilemez. Aslında, egzersiz regl sancılarını rahatlatmaya genellikle yardımcı olur. Egzersiz yapmak sağlık için önemli olduğuna göre bu günlük rutininin bir parçası olmalıdır.
Egzersiz yapmak menstrüal döngüyü nasıl etkiliyor? Regl döneminde ağır sporlar yapmanın bedeni zorladığı bilinen bir gerçek. Yapılan bazı çalışmalar, yoğun egzersizin regl süresini kısalttığı veya adet düzensizliğine sebep olduğunu gösteriyor.
Ananas, incir, havuç ve papaya besinleri adet söktürücü bir etkiye sahiptir. Çaylar arasından adaçayı, kekik çayı, kantaron çayı adet söktürebilir. Adetin söktürülmesi için bol bol hareket ve spor yapılmalıdır.
Bazı söktürücü doğal yöntemleri olarak şunları sıralayabiliriz: Düzenli Egzersiz yapmak: Yürüyüş, yoga, dans gibi egzersizler adet döngüsünü düzenleme noktasında yardımcı olabilmektedir. Düzenli olarak egzersiz ve spor yapmak, stresin azalmasına katkı sağlayarak hormonal dengeyi de destekleyebilir.
En yaygın yanılgılardan biri de regl döneminde antrenman yapamayacağın ya da belli başlı egzersizlerden kaçınman gerektiğidir. Dr. Georgie bu inanışın tersine, "menstrüasyon döngün ile işbirliği içinde proaktif çalıştığın ve döngün hakkında daha çok bilgi sahibi olduğun sürece sana engel olmayacağını" öne sürüyor.
Adet döneminde duş almanın hiçbir sakıncası yoktur. Hatta temizlik açısından tavsiye edilen bir yaklaşımdır. Ayrıca ılık bir duşun sancılı regl döneminde kas gevşetici ve rahatlatıcı bir etkisi olanbilmektedir. Duş almak da adet süresini ya da miktarını değiştirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri