Yüksek gerilim hatlarına yakın evlerin yapılmasına dahi izin verilmesi doğru değildir. Yüksek gerilim hatlarından gelen radyasyondan korunmak için bu hatların yeraltına alınması gerekir” ifadelerini kullandı. Baz istasyonu kadar, gerilim hattı da tehlikeli!
Yüksek gerilim hatlarına 100 metrelik mesafe içerisinde yaşayan yetişkinlerde yapılan incelemede, lösemide artış bulunmuştur (Li, 1997). ELF alanlara mesleki olarak maruz kalmanın sonucunda, hem erkek hem de kadınlarda, akciğer kanserinde artma olduğu tespit edilmiştir (Floderus ve Stenlund, 1999).
400 kv'a 30 metre, 154 kv'a 20 metre, 66 kv'a 15 metre (ki bu türkiye'de pek kullanılmıyor zaten), 34,5 kv'a 10 metre yaklaşın en fazla.
Konu ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalara göre bu durum yüksek gerilim hattının 600 metre yakınında bulunan bütün yaşam alanları için çok büyük tehlike arz etmektedir. Yüksek gerilim hatları normal şartlarda, şehir dışında kurulurken insan sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde yapılmaya özen gösterilmektedir.
Trafonun ve yeraltı kablolarının değişken elektrik alanı, enerjisini, orada bulunan bir insanın vücudunun dış yüzeyindeki 'elektrik yüklere' aktararak, çok büyük oranda yitiriyor ve elektrik alanı, vücut içlerine fazlaca girip etkili olamıyor. Bu nedenle trafoların elektrik alanlarının vücuda etkisi çok azdır.
İlgili 25 soru bulundu
Arazinizden elektrik direği veya yüksek gerilim hattı geçiyorsa dava açılmadan önce dava şartı olarak ilgili kuruma uzlaşma başvurusu yapılmalıdır.
Trafo, bir binanın içindeyse, yanındaki, tam altındaki ve üstündeki odalarda sınır değerlerin aşılmamasının da sağlanması gerekiyor. 'Değişken manyetik alanların' etkisi, daha uzaklarda (trafoların 5-10 metre uzağında) büyük ölçüde düştüğünden, insana etkisi de git gide azalıyor.
Yüksek gerilim hatlarına yaklaşma mesafesinin 4 ile 5 metre civarında olduğu bilgisini veren Çorapsız, şunları söyledi: "Bunlarda atlama mesafeleri yani yaklaşma mesafesi 4 ila 5 metre civarındadır. Bu mesafeden daha yakın noktaya geçtiğiniz de akıma kapılma ihtimali oldukça fazladır.
Geçen akım değişken olduğundan bu kuvvet de akımla birlikte sürekli değişir. Bu değişken kuvvet tellerin bir salınım yapmasına sebep olur. İşte bizim duyduğumuz vızıltı tellerin salınımından gelen vızıltıdır.
Bu da iletilmesi gereken gücün iletim sırasında kaybolmasına neden olur. Direkler olması gerekenden daha sık olursa ise iletilen güç beklenenden fazla olabilir. Bu nedenle yüksek gerilim hatları için kullanılan direklerin 16 metre ila 52 metre arasında olması gerekir.
Arsanın üzerinde ve komşu parsele yakın okul bahçesi duvarından en az 100 m uzaklığa kadar orta/yüksek gerilim hattı bulunmaması, Akaryakıt servis istasyonlarına en az 50 m uzaklıkta olması Alkollü içkilerin satışının yapıldığı yerler ve eğlence yerlerine ise en az 100 m uzaklıkta olması
Elektrik enerjisinde 1000 V'un altında olan gerilimler alçak gerilim üstü olanlar ise yüksek gerilim olarak adlandırılır. Kullanım kolaylığı veya ifade açısından 154 ve 380 kV olanlara yüksek gerilim, 34,5 kV olanlara da orta gerilim deniliyor.
Türkiye'de en yüksek gerilime sahip iletim hattı ve transformatörler 380 000 V= 380 kV olup en uzun mesafeli ve en güçlü hatlardır. Uluslararası enterkonnekte sisteme bağlanan yüksek gerilim hatlarında 154 kV kullanılır.
Yüksek gerilim hatlarının insanlara radyasyon yoluyla zarar vererek tehdit ettiğini belirten Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı ve Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Zengin ise insanların yüksek gerilim hatlarından gelen radyasyona dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
İnsan bedeninden geçen akımın büyüklüğü, kişinin vücut direncine, temas noktalarının özelliklerine bağlıdır. Bu değer sınır değer olarak kabul edilir. Bu nedenle 50 V üzerindeki şebeke (50 Hz) gerilimi (AC) tehlikeli gerilim olarak kabul edilir.
Yüksek gerilim hatlarından kaynaklanan elektromanyetik alan bitkilerde strese neden olabilir ve bu durumda da bitkide büyüme, gelişme ve verimde azalmalar hatta bu azalmaların derecesine bağlı olarak bitkinin ölümüne de neden olabilir.
Bu mesafelerin ihlal edilmesi halinde ihlale neden olan kişi ya da kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunularak ihlalli durumlar ortadan kaldırılmaktadır. Yüksek gerilim hatlarının kurulması, bakım ve onarım işleri TEİAŞ sorumluluğundadır.
Yüksek gerilim; günlük olarak kullanılan eşyaların ihtiyaç duyduğu enerjiden çok daha yüksek enerjinin iletilmesini sağlayan gerilim türüdür. Bu gerilim gereklidir çünkü gerilim sayesinde yaşanabilecek kayıplar azaltılır, iletken kesiti düşürülür ve direkler çok daha ekonomik bir hale getirilir.
Elektrik direklerinde yoğun olarak görülen bu cızırtı sesi, havanın yüksek gerilim elektrik alanından geçerken moleküllerin ayrışması ve yeniden birleşmesi sırasında meydana gelen sürtünme nedeniyle oluşur. Bu sürtünme sonucunda havada küçük patlamalar meydana gelir ve cızırtı sesi duyulur.
Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar. Havadaki moleküllerin güçlü elektrik alan etkisiyle iyonlaşması sonucu açığa çıkan elektronlar havadaki diğer moleküllerle çarpışır.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, elektrik taşıyan yüksek gerilim hattı yakınlarında oturan çocuklarda lösemi riskinde artış görülmediğini ortaya koydu.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
TTL gibi eski sistemlerde 5 volt kullanılırken, yeni bilgisayarlarda sıklıkla 3.3 volt (LV-TTL) ve hatta 1.8 volt kullanılır. Otomotiv mühendisliğinde yüksek gerilim alternatif akımda 30-1000 V ya da doğru akımda 60-1500 V arası tanımlanır.
'Standarda göre trafo odaları kapıları dışarı açılmalı ve 60 dk yangın dayanımı olmalıdır. 100 l'den fazla yanıcı sıvı içeren diğer GIS vb. için de aynı uygulamalar yapılmalıdır. Endüstriyel tesislerde tüm bina içi trafolarda hızlı aksiyon alan koruma tertibatları yapılması zorunlu gösterilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri