Adet kanı ile vajinada normalde bulunan mikroorganizmalar, steril olması beklenen idrara bulaşabileceğinden yanıltıcı sonuçlar verir. Bu nedenle adet döneminde idrar analizi ve kültürü yapılmaz.
Adet döneminde de kadınların 24 saatlik idrar toplamaması gerekmektedir. İdrar kültürü ve idrar sedimenti değerlendirmesi için özellikle sabah ilk idrarın orta akımı gerekmektedir. İdeal idrar kabı temiz ve kapasitesi en az 50 ml olmalıdır.
Regl döneminde vücut kan kaybediyor ama regl olmak kan bağışına engel değil, gerekirse kan bağışını güvenle yapabilirsiniz. İşin matematiğine baktığımızda yetişkin bir insan vücudunda (kiloya bağlı olarak değişen) 4.7 - 5.5 litre kan olduğunu görüyoruz. Kan bağışında bu oranın %10'unu yani 470 ml kadarını veririz.
Regl ilken kan tahlili vermek gibi bir durumu olan kadınların öncelikle kan durumu dikkate alınır. Hemoglobin değerleri, kan vermeye uygun görülüyorsa kan tahlili vermesinde bir sakınca yoktur.
İdrar örneği verilmeden önce aç olmaya gerek yoktur. Bazı ilaçlar ve bitkisel ya da diyet takviyeleri idrar tahlili sonuçlarını etkileyebilmektedir. Testten önce alınan tüm ilaçlar, vitaminler ve takviyeler hakkında uzman doktor bilgilendirilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
Adet kanı ile vajinada normalde bulunan mikroorganizmalar, steril olması beklenen idrara bulaşabileceğinden yanıltıcı sonuçlar verir. Bu nedenle adet döneminde idrar analizi ve kültürü yapılmaz.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Gebelik teşhisi için idrar testi evde kolaylıkla yapılmaktadır. Adet gününden 3 gün önce yapılan idrar testinin doğruluk oranı %51, beklenen adet tarihi üzerinden 10 gün geçtikten sonra yapıldığında ise doğruluk oranı %99'dur.
Adetli olan kişiye yapılacak olan test ile ilgili olarak, çoğunlukla adetin 2. ve 3. günü hormon testi yapılması söz konusu olabilmektedir. Progesteron takibi için tavsiye edilen süre ise adetin başlangıcından itibaren 20. gün olmaktadır.
Regl kanamasının ilk günü, son regl döneminin başlangıcı olan tarihtir. Bir adet döneminin ilk günü ile bir sonraki ilk gün arasındaki tipik süre, genç kızlarda 21- 45 gün, yetişkinlerde ise 21- 31 gündür.
Araştırma kapsamında, 3 bin 202 kadının regl dönemindeki sağlık verileri incelendi ve daha önceki araştırmalarda kalp krizleriyle bağıntılı olduğu anlaşılan CRP'nin, PMS semptomlarıyla da ilişkili olduğu görüldü.
Normal bir adet döngüsüne sahip kadınlar her adet döneminde yaklaşık olarak 60 ml kan kaybeder. Ancak vücut bunu kompanse eder.
Regl döneminde ciddi oranda kan kaybı söz konusudur. Kişiden kişiye değişse de regl dönemi genellikle 1 hafta sürer.
Kadınlarda regl döneminde olmak, ultrasonu ertelemeye neden olmaz. Bu dönemdeyken de rahatlıkla ultrason çekilebilir.
Adet döneminde sık idrara çıkma, hormonal değişikliklerin bir sonucu olabilir. Rahim kasılmaları ve baskı, idrar torbasını etkileyerek sık idrara çıkma hissine yol açabilir.
Kadınlarda adet kanaması genel olarak parça şeklinde değil de koyu bir akıntı halinde yaşanabilir. Bu durumda kadınlarda pıhtılaşma görülür ve ciğer gibi parça gelmesi pıhtılaşma formunda yaşanır. Söz konusu nedene bağlı olarak da adet döneminde ciğer gibi parça geliyor olabilir.
Adetliyken hormon testi adet döneminin 2. ya da 3. günü yapılabilmektedir. Hormon testi ilgili hastalığın tanısının koyulabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu yönteme basit olmasından dolayı sıklıkla başvurulur.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Adetin 2. veya 3. günü randevu alıp kliniğe gelmeniz gerekmektedir. Bu muayenenizde, ultrason ile yumurtalıklarınıza 'bazal ultrason' denilen ultrason yapılır. Bazal ultrason ile yumurtalıkların durumu kontrol edilir. Eğer gerekli görülürse ve önceden yapılmamışsa bazı kan tahlilleri için sizden kan alınacaktır.
Kadınlarda adet döneminde idrara kanın karışması yanlışlıkla idrar kanaması olarak değerlendirilebilir, o yüzden bu konuda dikkatli olunmalıdır. Bu durum idrarda kanama olduğunu göstermez.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
Evde yapılan idrar testleri, hamileliğin olup olmadığını tespit eder. hCG hormonu, döllenme gerçekleştikten yaklaşık 7-10 gün sonra ölçülebilir bir oranda salgılanmaya başlar. Ancak evde gebelik testi erken dönemde yapılırsa sonuç negatif olabilir bu nedenle test için adet gününü beklemek gerekir.
Bölüm Hakkında. Üroloji, her iki cinsiyet ve her yaş grubunda idrar yollarını, erkeklerde ise üreme sistemini inceleyen tıbbi bölümdür.
Ürolojik muayenede karın muayenesinin, kasık ve genital bölgenin, parmakla rektal muayenenin (makattan muayene) özellikle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Üroloji sistemi, özellikle erkeklerde üreme ve boşaltım sistemi ile ilgilenmektedir. Kadınlarda ise daha çok boşaltım sistemi hastalıklarını ele almaktadır. Kadınlarda üreme sistemi iel boşaltım sistemleri bir bütün haline incelenmesi gerektiği için üroloji, kadın hastalıkları uzmanı ile birlikte çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri