Maydanoz ve dereotunu ister incecik doğrayıp hazırlandığınız karışıma ekleyin, isterseniz domatesli karışımı pişirirken saplarıyla ekleyerek beraber pişirebilirsiniz. Piştikten sonra maydanoz ve dereotunun posasını atabilirsiniz.
Hemen tarhana eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır ve beş dakika kadar pişirilir. İlave olarak isterseniz acı pul biber ve kekik yakarak üzerine de koyabilirsiniz. Çorbamız hazır.
Tarhana nın içine hangi baharatlar konur? Nane, kekik, karabiber, pul biber, kimyon, çörek otu... Tarhana hangi ayda yapılır?
İlgili 24 soru bulundu
Kekik, nane, maydanoz, fesleğen derken şifalı otlar listesine siz tarhana otunu da ekleyin.
Cevap: Tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve karabiber gibi, yiyeceklere verdikleri koku ya da tatları nedeniyle yetiştirilen bitkilerin kurutulmuş kısımlarına verilen genel ad olup çeşni amaçlı kullanılmaktadır.Baharat bu türden bitkilerin kök, sap, tohum, meyve ya da yaprak gibi kısımlarının kurutulmasıyla elde ...
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Tarhana Otu Kullanımı
Sonrasında toz haline getirilerek kavanoza koyulur ve bekletilir. Tarhana çorbası yapıldığında içerisine diğer malzemeler eklenerek, kaynatılarak içilebilir.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Ama en iyi sonucu veren çorbam semizotlu tarhana çorbası oldu. O nedenle sizlerle de paylaşmak istedim. Ben semizotunu çok ama çok severim. Bu yüzden çok da sık tüketiriz.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Süzme yoğurt ve kaya tuzu ekleyip karıştırın. Ekşimesini kolaylaştırmak için kuru maya kullanacaksanız bu aşamada ekleyin.
İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Dilimizde Dereotu, Börek otu, Darağ otu, Darakdalı, Darak otu, Donak otu, Dorak, Doru otu, Durak, Hadimala, Hezertere, Hukar, Sakal otu, Samit, Samuk, Somit, Tarak otu, Tarakdalı, Tara otu ve Tarhana otu adları ile bilinmektedir.
Bazıları tarhana otu denilen ve İstanbullu' ların pek bilmediği bir ot ilave ediyor. Bazıları nohutla, bazıları kendi halinde hamuru ekşiterek yapıyor. Bu da benim halam ile birlikte hazırladığım oldukça lezzetli ve içine çok fazla malzeme istemeyen bir tarhana tarifi.
1 demet tarhana otu. 3.5 – 4 kg un. tuz.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
Tuz, nane, karabiber, pul biber ilave edilir.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Tencerenize yağınızı koyun salçayı da ekleyip kavurun. Toz tarhanayı da baharatlarla birlikte katıp kavurun 1 dk. Sonra üzerine suyunuzu ekleyin ve aralıklı olarak karıştırın altını tutmasın pütür pütür olmasın. Tuzunu de ekleyin kaynadıktan sonra 3 -4 dk daha karıştırın tamamdır.
Tarhana, rutubet kokuyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir. Tarhananın rengi turuncudan siyaha dönmeye başladıysa, böceklenmiş olma ihtimali yüksektir ve kullanılmamalıdır. Tarhananın tadı çok ekşiyse ve her zamankinden farklıysa bozulmuş olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri