Yumurtalık kistlerinin tedavi edilmesi sırasında yumurtalıklar alınabilir ya da kemoterapi ve radyoterapi tedavileri gerçekleşebilir. Bu durumlarda da gebelik ortaya çıkmayabilir. Kadınlarda en yaygın görülen kist çeşitleri follikül kistleridir. Bu kistler kadınlarda gebelik ortaya çıkmasına engel değildir.
Burada en sık tercih edilen korunma yöntemleri ise doğum kontrol haplarıdır. Fakat genel olarak Yumurtalık kıstı ameliyatı sonrasında hamile kalmak sorun teşkil etmez.
Boyutları 1 cm ila 15 cm aralığında olan çikolata kistleri, şiddetli sancılara, yumurtalıklarda, tüplerde veya rahimde yapışıklığa neden olabilir. Bu kistlerin varlığı, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da tersi senaryoda var olan kistlerin alınmasının ardından hastalar, hamile kalabilir.
Yumurtalıktaki kistler, bazen kadınların üreme sağlığına etki eder. Ancak, kistlerin hamilelik üzerindeki etkisi, kistin türüne, boyutuna ve varsa diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Çoğu durumda, küçük ve basit kistler genellikle hamileliği engellemez veya ciddi bir sorun oluşturmaz.
Polikistik Over ve Hamilelik
Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
İlgili 21 soru bulundu
Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin bozukluk olan polikistik over sendromu (PCOS), yumurtlama sorununu ortaya çıkardığı için kısırlığın önemli nedenleri arasında yer alıyor. Bu hastalarda adet düzensizliği ile birlikte tüylenme, aşırı kilo alımı ve sivilcelenme görülebiliyor.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Tek taraflı cerrahi operasyon sonrasında bizimle kalan tek taraflı yumurtalık veya tüplerden gebe kalınabilmesi muhtemeldir.
Tüplerden ya da yumurtalıklardan birinin olmaması ç.ok önemli değildir. Örneğin sağ tüpü ve sol yumurtalığı olmayan bir kadın sağ yumurtalığında büyüyen yumurtanın sol tüp tarafından yakalanması ile kolaylıkla gebe kalabilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Laparoskopik Kist Ameliyatı Sonrası
Laparoskopik kist ameliyatından sonra cinsel ilişkiye yeniden başlama süresi de ameliyatın derecesine bağlı olmakla birlikte çoğunlukla ilişkiden önce 3-4 hafta beklenmesi önerilmelidir.
Yumurta üretimini sağlayan hormonlarda bozulmaya yol açan; kısa zamanda çok fazla kilo alma ya da zayıflama, stres, bilinçsiz yapılan ağır aktiviteler, adreno genital sendrom, erken menopoz ve kısa luteal faz gibi çeşitli hastalıklar kısırlık (infertilite) ortaya çıkarmaktadır.
Kist alındıktan sonra tekrarlar mı? Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir.
Ek olarak dış gebeliği laparoskopik tedaviyle sonlandırılan kadınların, şayet fallop tüpleri alınmadıysa, ameliyattan yaklaşık 1-2 ay sonra kendiliğinden gebe kalma şansları bulunmaktadır.
Seröz Kistadenom ve Müsinöz Kistadenom kistleri yumurtalığın yüzeyini oluşturan dokudan kaynaklanan kistlerdir. Her ikisi de bir belirti vermez. Jinekolojik muayenede ya da ultrason ile teşhisi sağlanır. Tedavileri cerrahi yol ile sağlanır ve doğurganlığa neden olmazlar.
Kadınlarda gebeliğin ortaya çıkabilmesi için yumurtalık olması gerekiyor. Yumurtalıklarda gerçekleşen yumurtlama işlemi sonunda sağlıklı yumurta olmalı ve yeterli rezerv bulunmalıdır. Bu nedenle kadınlarda yumurtalıklar alındığı anda gebelik yeteneği ortadan kalkıyor.
Ayrıca kromozomal sorunlara bağlı olarak hamilelik oluşsa bile düşük sorunu olabilir. Bu yüzden kadınların doğurganlığı 35 yaş itibariyle azalmaya başlar. 40 yaşını geçen kadınlarda doğal yollardan gebe kalmak çok zor hale gelir. 45 yaşın üzerindeki kadınlar için gebe kalma ihtimali sıfıra çok yaklaşır.
Tek seferde hamile kalma olasılığı %3-5 kadardır. Bu nedenle ilk ve tek sefer denemede hamile kalınmamasına şaşırılmamalıdır. Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir.
Aslında çocuk sahibi olmak için bir yumurta ve bir sperm yeterli. Dolayısıyla yumurta rezervi çok azalmış kadınlar da kendiliğinden gebe kalabilir.
Rahim alınması ameliyatı (Histerektomi) menopoz nedeni midir? Rahmin alınması ameliyatında rahim ile beraber yumurtalıklar da alınır ise hastada menopoz gerçekleşir. Ancak yumurtalıklar alınmadan sadece rahim alınırsa hastada menopoz olmaz. Sadece rahimin alındığı ameliyatlarda hasta adet göremez.
Nadir de olsa, yumurtalıkları da alınan kadınlarda cinsel ilişki sırasında kuruluk şikayeti olabilir. Bu durum da ilaç ve kayganlaştırıcılarla rahatlıkla çözülebilmektedir. Kadınlarda histerektomi sonrası partnerlerinin de etkileneceğine dair önyargılar vardır.
Yumurtalıklardaki her kist, yumurtalık kanseri anlamına gelmez, yumurtalık kanserine neden olmaz.
Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir. Çünkü bu kistler çok başarılı bir cerrahi yapılmazsa tekrar edebilen kistlerdir.
Kistin etrafında meydana gelen lezyon yani yapışıklıklar sebebiyle sağlam yumurta dokusu mevcut değilse, yumurtalıklar da alınabilir. Kistektomi operasyonu yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Operasyon kapalı ameliyat yöntem ile yapılmışsa hasta çoğunlukla 1 günde evine dönebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri