Adet döneminde Bartholin kisti vajina ve vulva girişinde bir çeşit iltihap oluşma durumu olarak tanımlanabilir. Bartholin bezleri vajinayı ıslak tutan ve kayganlığı sağlayan dokulardır. Bu dokularda tıkanma görülmesi sonucu şişme meydana gelecektir. Bunun sonucunda da bartholin kisti ortaya çıkar.
Bartholin bezleri cinsel ilişki sırasında vajinal ıslaklığı sağlar ve cinsel ilişkiyi kolaylaştırır. Bazı durumlarda bartholin bezlerinin kanalları tıkanır ve içindeki sıvıyı boşaltamaz hale gelir. Bezlerin içi sıvıyla dolar ve kiste sebep olur. Bu kist enfekte olup ve apse oluşturabilir.
Bartholin bezinin kanalı tıkandığında ürettiği salgı dışarı akamadığından bez büyümeye başlar, içi hafif visköz, katı yoğunlukta sıvı ile dolu çapı 2-4 cm ye ulaşabilen, elle ve gözle görülebilen vajen sağ veya sol alt yan tarafında ceviz ve yumurta gibi orta sertlikte bir yumru gibi ortaya çıkarlar.
Vajinada yanma normal bir zamanda görülebileceği gibi adet döneminde vajinada yanma da görülebilir. Hafif düzeyde kaşıntı ve yanma şikayetleri rahatsız etmese de şiddeti arttıkça yaşam konforunu düşürmeye başlar. Adet döneminde vajinada uzun süre yanma ve kaşıntı olduğunda kötü koku ve akıntı da eşlik edebilir.
Küçük çaptaki kistler hastalar tarafından hissedilemediklerinden semptom göstermeyebilir. Kist boyutu arttıkça ağrısız, vajina girişinde hissedilen şişlik, kızarıklık, rahatsızlık hissi ile cinsel aktivite sırasında rahatsızlık veya ağrı şikayetleri ile karşılaşılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Dış genital bölgede şişlik şikâyeti sıkça görülen bir durumdur. Burada şişliğin olduğu yere göre tanı değişmektedir. Yapılacak basit bir jinekolojik muayene ile neden hemen tespit edilebilir. Dış genital bölgedeki şişlikler sıklıkla bartolin bezi kisti veya apsesi nedeni ile olmaktadır.
Bartholin kisti vulvada dış dudakların iç tarafında ağrı ve kızarıklık olmadan sadece şişlik olarak kendini gösterir. Genelde tek taraflıdır, nadiren çift taraflı gelişebilir. Bu şişliğin büyüklüğü değişkenlik gösterir. G Noktası Büyütme, özellikle cinsel doyuma ulaşamayan hastalarda çok etkili sonuçları vardır.
Regl döneminde rahim duvarı kasıldığında bu rahimi kaplayan kan damarlarını sıkıştırır, sıkışma neticesinde rahime giden kan akışı ve oksijen kaynağı geçici olarak kesilir ve bu esnada oksijen olmadan, rahimde yer alan dokular ağrıyı tetikleyen kimyasallar salgılar.
Adet ağrıları rahim duvarındaki kasların sıkışmasıyla oluşur. Adet döneminde rahimdeki kanamanın atılması için rahim düzenli bir şekilde kasılır. Rahim kasılmaları sırasında rahme giden kan ve oksijen azalır böylece ağrı hissedilebilir.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
Kadın genital organının pubis ve perine hariç bölümüne vulva denir. Vulva, vajina, idrar çıkış deliği ( üretra ağzı), klitoris, küçük dudaklar (labium minus) ve büyük dudaklardan ( labium majus) oluşur. Bu bölgeye halk arasında vajina demek alışkanlık haline gelmiştir. Ama doğrusu vulva olacak.
Vajinayı nemli tutan, cinsel birleşme esnasında kayganlığa yardımcı ıslaklığı sağlayan, içi sıvı dolu bartholin bezlerinin tıkanması durumunda şişlik meydana gelir ve bu durum bartholin kisti (apsesi)ne neden olur. Bartholin kistleri; Yumuşak dokuludur. Yumru şeklinde görülür.
Bartholin kisti abse yapmadığında kendiliğinden yok olabilir. Fakat kist sürekli büyümeye devam ediyor ve abse riski taşıyorsa bu durumda iltihap engelleyici ilaçlarla drenajla müdahale gerekebilir. Bartholin abseleri ise mutlaka tedavi edilmelidir. Şişliğin içerisindeki irin, sürekli ağrı ve acı hissine neden olur.
Hasta rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir. Diğer bir seçenek Bartholin apsesi üzerine küçük bir delik açarak apseyi boşaltıp, bezin içine 0.5cm'lik gümüş nitrat konularak 24 -48 saat beklenilmelidir.
Alt karın bölgesinde yoğunlaşan sancılar. Adetten 1 ila 3 gün önce başlayabilen bu ağrı, adet başlangıcından 24 saat sonra en üst seviyeye ulaşır ve 2 ila 3 gün içinde azalır. Ağırlık hissi veren, sürekli bir ağrı (kasıklarda ya da iç bacaklarda da hissedilebilir). Bele yayılabilen ve uyuşukluk verebilen ağrı.
Adet sancısı Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır? Fetal yatış pozisyonda yatmak regl sancılarını hafifletebilir. Bu pozisyon bedendeki karın kaslarını gevşetir ve ağrıyı azaltır. Fetal yatış pozisyonda yatarak sıcak su torbasından destek alabilirsiniz.
Genellikle adet dönemlerinde baskülde normal kilodan 2 ile 3 kilo fazla çıkılır. Bazı kadınlarda sadece 1 ile 1,5 kilo alındığı gözlemlenebilir. Adet döneminin sona ermesiyle beraber kadınlar eski kilolarına yeniden kavuşur. Vücuttaki ödem, tüketilen gıdalardan da etkilenir.
Adet döneminde ciğer gibi parça neden gelir? Bir kadının adet kanında pıhtılaşma yaşanması ciğer tarzında parçalar gelmesine yol açabilir. Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.
Daha çok halsizliği olabilir. Cinsel istek bir miktar bunlara bağlı azalabilir. 🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
HSV-2 olarak adlandırılan herpes virüsünün vücuda bulaşması ile genital uçuk olarak adlandırılan, genital bölgenin deri ve mukozal katmanlarında görülen içi sıvı dolu kabarcıklar ortaya çıkar. Bu kabarcıklar ağrı, kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilir. Virüslerin vücuda giriş yolları mukoza zarlarıdır.
Önden arkaya doğru uzunluğu 7-9 cm, genişliği ise 2-4 cm arasında değişebilir. Cinsel organı oluşturan temel yapı konumunda olan dış dudakların şekil, büyüklük, renk, dolgunluk gibi estetik özellikleri, kadının dünya üzerinde yaşadığı coğrafyaya, ırkına, yaşına, genetik yapısına göre oldukça çeşitlilik gösterir.
İç dudaklar neden sarkar sorusunun cevabı genetik ve hormonal faktörlerde gizli Ergenlik döneminde hormonal aktiviteye bağlı olarak iç dudaklar büyür ve görüntüsü değişir. Bunun dışında, kilo alıp verme, hamilelikler, doğum, sık vajinal enfeksiyonlar da iç dudakların şeklinin ve renginin değişmesine katkıda bulunur.
Dudak şişmesi, gıda, ilaç, kozmetik veya polen gibi alerjik maddelere maruz kalmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Travma: Dudak şişmesinin bir diğer yaygın nedeni de travmadır. Dudaklarda yaralanma, darbe veya ısı yanığı gibi travmalar, dudaklarda şişmeye neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri