Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Eğer motor suyu eksik olursa regülatörler yeteri kadar su gitmediği için de beyin donması yaşanabilir. Son olarak motorda termostat takılı değil ya da arızalı ise su motorda hapsedilmediği için özellikle çok soğuk havalarda beyin donması yaşanabilir.
Araçta yaşanılan bu basınç dengesizlikleri ise öncelikle aracın gazla giderken benzine geçmesine neden olur. Ayrıca yakıt sarfiyatının artmasına ve rölantide dalgalanmaların yaşanması da söz konusu olacaktır. Tüm bunlar ise araçların performanslarının düşmesine neden olur.
LPG beyni arızalarının ilk belirtisi aracın ilk kez çalıştırılması sırasında sorunlar yaşamasıdır. Bazı araçlar ilk kez marşa basıldığında çalışsa da hemen ardından stop eder ve yeniden çalıştırılması denendiğinde marş basmaz. Bu durum karbüratörde aşırı gaz birikmesi sebebiyle oluşmaktadır.
Öncelikle Ecu beyninin arızalı olduğu nasıl anlarız. Aracınızı LPG,ye geçirin ve gaza basın araç tekleme yapıyorsa, veya gaz pedalına bastığınızda tepkime oluşuyorsa, LPG gösterge anahtarında ışıkların hiçbiri yanmıyorsa muhtemelen Ecu beyini arızalanmış demektir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.
Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur.
Motor suyuna LPG karıştırması belirtileri radyatöre bağlı yedek su deposunun taşması ve suyu eksiltmesi en büyük belirti olup bir diğer belirti ise yedek su deposunun ve radyatörün kapağı açıldığında gaz kokusu gelmesidir.
LPG Regülatör beyni içerisinde bulunan su diyaframında yırtılma delinme olması durumunda motor suyuna gaz karışarak su horumlarının şişmesine araç su dolaşımının zayıflamasına hatta aracın hararet yapmasına yol açmaktadır.
Regülatör arızası benzinde kullanımı etkilemez. LPG regülatörünün amacı,yüksek basınçta ve sıvı halde gelen LPG'yi aracın soğutma suyunun sıcaklığı ile buharlaştırıp düşük basınçta motora iletmektir.
Lpg regülatörü basınç değerinin ise 1 ile 1,2 basr arasında olması gerekir.
regülatör basıncını resimde işaretli 1 yazan noktayı uygun alyan ile sağa-sola çevirerek ayarlayabilirsiniz. Basıncı ayarlarken araç tam ısınmış olmalı, rolantide, lpg'de çalışıyor olmalıdır. Basınç değeri montajda kullanılan nozul çapına bağlı olarak 0,90- 1,20 bar arasında olmalıdır.
LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
regülatör ömrü genelde 80.000 ila 100.000 km.
Yaşanan bu arıza ile beraber LPG beyni üzerinden araçta birtakım istenmeyen sorunlar meydana gelir. Özellikle rolantide düzensiz çalışma, sabahları aracın çalışmaması gibi durumlar yaşanabilir. LPG beyin arızası bu şekilde meydana geldiği vakit, yenisiyle değiştirmek suretiyle işlem yapılmalıdır.
LPG Enjektör Kaynaklı Sebepler
LPG enjektörleri zaman içinde bozularak değişim gerektiren parça olup enjektörlerden her hangi birinin arıza yapması durumunda sıralı sistem araçta gazda tekleme kaçınılmaz olur. LPG Enjektör arızası tespit edildiğinde duruma göre tek veya takım halinde değişmesi gerekir.
TSE ve AB standartları, LPG (otogaz) tankları için 10 yıl kullanımı öngörmüştür.
LPG beyin tamiri için beyin bilgisayar sistemine bağlanır. Eğer elektronik kontrol ünitesi yanlış bilgi aktarıyorsa map sensörü tamir ve değişimi gerekir. Gerekli tamirler yapıldıktan sonra beynin bilgisayardan okumaları yapılır ve teyit edilir.
Lpg regülatöründen kaynaklı diyafram arızaları sonucu da regülatör donabilir. Su kaçakları sonucunda aracın hava yapması gaz beyninin ısınmasını engeller ve don yapabilir. Aracın silindir kapak contasında sorun varsa suya hava basar. Regülatör donabilir.
Silindir kapağı değişiminden dolayı özellikle tofaş araçlarda gaz beyninde donma görünür. Bu sebepten ötürü uyanık geçinen LPG servisleri beyin arızalı diyerek su hortum bağlantılarını ve beyni değişerek fırsattan istifade ettikleri sıkça yaşanan olaydır.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Şayet aracımızın motor suyuna yağ karıştı ise bunu motor su haznesinden rahatlıkla anlayabiliriz. Su haznesine baktığımız da üstte kalan yağı görebiliriz. Veya elimizle suyu ellediğimiz de suyun içinde kaygan halde duran yağı fark ederiz.
Göksenin Arda Kayıtlı Üye Yeni Üye
hayır bozulmaz.
LPG Ayar (Kalibrasyon)
LPG ECU'su ile benzin ECU'sunun değerleri karşılaştırılır ve değerlerin birbirine eşit olması sağlanır. Yani LPG ECU'su benzin ECU'sunu taklit eder. Her LPG sisteminin bir yazılımı ve ECU ile bilgisayar arasında bağlantı kurmak için kullanılan ara bağlantı kablosu mevcuttur.
Lpg dönüşüm kitlerinin içerisinde bulunan regülatörün içerisinde ayrıca diyafram adı verilen bir yapı bulunmaktadır. Diyafram ise aracın manifolduna doğrudan bağlantılıdır. Bu sebeple de manifoldun sağlamış olduğu vakuma uygun olarak diyafram esner. Bu hareket LPG'nin akış miktarının stabil kalmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri