Saydamlık: Danışanlarla ilgili konu ve sorunlar içtenlikle ele alınır, ilgili konu üzerinde duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir biçimde dile getirilmesine önem verilir.
Saydamlık; dürüstlük, içtenlik, doğruluk anlamına gelir.
3. Saydamlık :
Kişinin duygu ve düşüncesini olduğu gibi ifade edebilmesi, içi dışı bir olması, olduğu gibi görünebilmesi ve dışa açık olması, ideal şekli ile cam gibi saydam olabilmesidir.
Bireyin hissettiklerini, duygu ve düşüncelerini, çarpıtmadan ama uygun bir dille karşısındakine iletmesidir.
Rehberlik ; bireye kendisini ve çevresini anlaması için verilen bir hizmettir. Psikolojik danışma ise ; kendini anlaması, kişisel , duygusal sorunları ile başa çıkabilmesi için uzman tarafından verilen hizmetlerdendir.
İlgili 40 soru bulundu
“Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir” .
7.Müşavirlik (Konsültasyon) Hizmeti
Bu hizmet, okuldaki rehberlik uzmanının, öğretmen ve yöneticilerin ortak bir rehberlik anlayışı kazanmaları, bu alanlardaki bilgi ve becerilerini artırmaları için onlara yardımcı olmasıdır.
Saydamlık TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Saydam olma durumu, şeffaflık.
Saydamlık, doğada var olan ve canlıların görme duyusuyla algıladığı bir durumdur. Saydamlığın tanımlanabilmesi için göz ve göze görünen bir nesnenin varlığı gerekmektedir. Görece bir kavram olan saydamlık, göze, ortama, gözlemlenen nesnenin özelliklerine göre farklı değerler bulabilmektedir.
Işık hem dalga hem de parçacık özelliği göstererek doğada bu iki formda bulunur. Işığı tamamen geçiren maddelere saydam maddeler denir. Bu durum üzerine gelen ışığı arka tarafına geçirmek olarak en açıklayıcı halde söyleyebiliriz.
Saydam veya şeffaf maddeler ve örnekleri
Saydam veya şeffaf maddeler üzerlerine düşen ışığın neredeyse tümünün geçebildiği maddelerdir. Saydam bir maddenin bir tarafından bakarsanız diğer tarafını görürsünüz. Örneğin, cam, su, pet şişe ve asetat gibi maddeler, üzerlerine düşen ışığın neredeyse tamamını geçirir.
Işığın büyük bir kısmını geçiren maddelere saydam maddeler denir. Cam, su, hava saydam maddelere örnek verilebilir. Saydam maddeler, pencerelerde, ampullerde, gözlüklerde, otomobillerde, fotoğraf makinelerinde, dürbünlerde kullanılır.
(Transparency) Saydamlık demektir. İktisattaki kullanım yeri bakımından, piyasa durumu veya herhangi bir ekonomik olay, gelişme veya düzenleme hakkında, herkesin tam olarak bilgi sahibi olması, hiçbir şeyin gizlenmemesi, her şeyin açık olması anlamına gelir.
Müşavirlik; bir insana yardım hizmeti sağlayan profesyonelin hem danışana hem de danışan sistemine yardımcı olmak amacıyla bir danışana işle ilgili veya bakımla ilgili yardımcı olduğu bir süreçtir.
TDK'ye Göre Müşavirlik Kelimesinin Anlamı Nedir? Hakim olduğu belirli konularda kendisinden üst konumda bulunan kişinin işlerini yerine getirmesine yardımcı olan ve üstüne fikir ve görüşlerini sunan yardımcıdır. TDK'ye göre müşavirlik kelimesinin anlamı ise danışmanlık, danışmanın yaptığı görevdir.
Okulda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin etkili bir biçimde yürütülebilmesi için psikolojik danışmanların öğrenciyle ilgili kişilere (veli, öğretmen ve yöneticilere) yönelik olarak sürdükleri hizmetlerin tümü müşavirlik hizmetleri kapsamında yer alır.
SAYGI NEDİR? SAYGI BİLİNCİNİ NASIL KAZANDIRABİLİRİZ? Saygı, karşımızdakine onu düşündüğümüzü hissettirmektir. İnsanların dili, ırkı, cinsiyeti ne olursa olsun onları ayırmadan farklılıklarını kabul etmektir.
Kişinin kendini tanımasına yardımcı olmak rehberliğin birinci işlevidir. Bireye toplumda açık gelişme olanakları ve uyması gereken kurallar hakkında bilgi verme rehberliğin diğer işlevidir.
Rehberliğin amacı, bireyin kendisini gerçekleştirmesine yardımcı olmaktır. Rehberlik faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinde, ortak bir anlayışın sağlanmasında ve başarıya ulaşmasında bazı ilkelerin benimsenmesi temel koşuldur.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlar, çoğunlukla okullarda “rehber öğretmen” unvanıyla çalışan kişilerdir.
Rehberlik ve psikolojik danışman, bireylerin hayatlarında yaşadığı sorunları çözmeleri ya da hedeflerine yön vermelerine yardımcı olur.
c) Alana göre, mesleki rehberlik, eğitsel rehberlik, kişisel rehberlik ve psikolojik danışma olarak ayırabiliriz (Kepçeoğlu, 1993, s:53-55).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri