Psikodrama birey tarafından ortaya konulan problemleri ve meseleleri incelemek için kullanılan rehberlik dramatik eylemdir (bpa). Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren “protagonist merkezli” bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılarla çalışılır.
Psikodrama, tiyatroyu psikolojik tedavide kullanan bir tekniktir. Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir psikoterapi yöntemidir.
Psikodramada işlenen konu ve sorunlar geçmiş, şimdi ve gelecekle ilgili olabilirler. Çocukların duygusal ve davranış sorunları, ergenlerin bu döneme özgü yaşadıkları ruhsal sorunlar ve yetişkinlerin aile, iş ve ruhsal dünyalarıyla ilgili sorunları psikodramada ele alınabilir.
Psikodrama; spontanlık, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel almaktadır. Kişilerin ilişkilerini, bu ilişkilerde yaşadıkları sorunları, çatışmaları ve kendi iç dünyalarını spontane bir biçimde, bir oyunun içinde rol alarak incelemelerini ve farkındalığa ulaşmalarını sağlamaya çalışmaktadır.
Psikodrama, Yunanca'daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. Psikodrama, bireyin, üzüntü ve kaygıya kaynaklık eden problemini, bir grup karşısında, gerçek yaşamında olduğu biçimiyle, bir rol olarak oynayıp ortaya koymasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Psikodrama, Dr. Jacob Levi Moreno (1889-1974) tarafından kurulmuş olan, gücünü insandaki yaratıcılık, spontanlık ve eylemden alan ve insanda varolan empati, tele ve transferans ilişkilerini araştıran bir grup psikoterapisi yaklaşım ve yöntemidir. Psikodrama, gerçeğin, dramatizasyon yoluyla yeniden keşfedilmesidir.
Psikodramanın beş temel öğesi vardır: Sahne, protogonist, yönetici/terapist, yardımcı egolar ve grup.
Sosyodramada asıl konu gruptur. Psikodrama bireye içgörü kazandırmayı, duyuşsal boşalım sağlamayı ve böylece daha olumlu davranışlar kazandırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Sosyodrama ise bireye ilişkin derinlemesine psikolojik konulara girmeyeceğinden sosyal sorunlarının çözümüne ilişkin pratikler kazandırmaktır.
Psikodrama yaşantı grupları, ısınma oyunları, güven çalışmaları gibi kişilerin sorunlarına ısınmasını sağlayan aktivitelerle başlayıp, ısınan kişilerin bireysel çalışmalarının yapıldığı yaşantısal gruplardır.
Çocuk Psikodraması, çocukların duygusal ve sosyal gelişimini destekleyen, onların hayal gücü ve yaratıcılıklarını kullanarak, iç dünyalarını keşfetmelerine ve duygularını ifade etmelerine yardımcı olan kapsamlı bir tedavi ortamıdır.
Grupta, ortak amaçlar, uyum, ait olma duygusu vb. özellikler ile sürekli olan ve gelişen grup kohezyonu söz konusudur (Özbek ve Leutz, 2003; Dökmen, 1995 ). Bir psikodrama oturumunun üç temel aşaması vardır: Isınma, oyun aşaması ve grup görüşmesi.
Psikodramanın sahnede kullanılan en temel tekniklerinden biri olan eşleme tekniği, sahnede çalışan protogonistin kendini duygusal anlamda sıkışık hissettiği anda duyarlılık, empati ve karşı aktarım ögelerini kullanarak bireyin kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebilecek sözcüklere dökmesine yardımcı olur (Blanter, ...
Yunanca'daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. Psikodrama tiyatro tekniklerini ruh sağlığı ile birleştiren doğaçlama ve yaratıcılık üzerine kurulu bir psikoterapi yöntemi olarak da tanımlanabilir. Bireyin sıkıntılarının grup terapisi formatında, oyun eylemiyle canlandırılması üstüne kuruludur.
Sorunların açıklanması ve fark edilmesi, fiziksel ve duygusal iyiliğin arttırılması, öğrenmenin ve yeni beceriler geliştirmenin güçlenmesi psikodrama terapisinin hedefleri arasındadır. Psikodrama ile geçmişte, şimdiki zamanda ve gelecekte beklenen yaşam olayları Eylem Yöntemleri kullanılarak çalışılabilir.
Hazırlık aşamasını geçen Psikiyatri, Psikoloji, Psikolojik Danışman, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Doktoralı Psikiyatri Hemşireliği alanı mezunları temel aşamaya katılabilirler. Terapistlik aşamasını bitiren uzmanlar enstitünün ilan ettiği 1 yıllık programlara katılarak psikodrama eğitimcisi olabilirler.
Temel eğitim aşaması en az iki, en çok dört yılda bitirilir.
Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren "protagonist merkezli " bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılara doğru gidiş söz konusudur. Çok kuvvetli bir teknik olan ''Rol Değiştirme'' yi kullanarak iç görü kazanmaya, algıları değiştirmeye ve daha yaratıcı, spontan bir gelecekle karşılaşmaya götürür. .
Psikodrama faydaları kişilerin pek çok konuda ileriye gitmesine yardımcı olur. Öncelikle psikodrama bireylerin kişisel farkındalık kazanmasına yardımcı olur. Bu da kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesini sağlar. Psikodrama grup halinde yapılıyorsa, gruptaki üyelere sorunlarla başa çıkmalarında katkı sağlar.
Psikodrama tiyatro tekniklerini ruh sağlığı hizmetleriyle birleştiren doğaçlama ve yaratıcılık üzerine kurulu bir psikoterapi metodudur. Psikodrama birey tarafından ortaya konulan problemleri ve meseleleri incelemek için kullanılan rehberlik dramatik eylemdir (bpa).
Psikodrama bireylerin yaşamlarında gerçekleştirdikleri veya gerçekleştiremedikleri pişmanlıkları, hayal- leri, beklentileri, umutları, söylemek isteyip de söyleyemedikleri kısacası hayata dair yaşamlarındaki her olayın, durumun sahnede vücut bulmuş halidir.
Sosyodrama insan ilişkilerindeki sorunları çöz- mede uygulama sağlamaya odaklanan bir grup öğrenme sürecidir.
Çocuk Psikodraması, çocuğun dünyasının doğal bir parçası olan oyun ve eylem metotlarını kullanan bireysel ve grup psikoterapisi yöntemidir. Psikodrama yoluyla, çocukların yaratıcılıkları ve rol repertuarları zenginleşir ve boylelikle yasamlarinda bas etmekte gucluk cektikleri durumlari yonetme becerileri kazanirlar.
Antagonist: Protagonistin oyunundaki en önemli kişi, genellikle eşi veya çat›şma halindeki kişidir. Yard›mc› Ben: Psikodrama yöneticisi ve protagonistin yan›nda rol alan kişidir.
Psikodrama Eğitici Eğitimi: Eğitici eğitimi dört ya da altı yılda bir Enstitünün seçtiği Psikodrama Terapistleri ile düzenlenir. Bu eğitimler için başvuru yapılamaz. Eğitmenler enstitüye ya da enstitüler birliğine bağlı olarak eğitim verebilirler. Kendi başlarına bir psikodrama grup psikoterapisi eğitimi açamazlar.
-Psikodrama ve Psikodramatist nedir? Psk.Pınar Çakır: “Psikodrama” tiyatro tekniklerini ruh sağlığı hizmetleriyle birleştiren, spontanlık, eylem ve yaratıcılık üzerine kurulu bir terapi yöntemidir. Psikodramatist ise bir grubu özel bir amaçla değerlendiren, var olan sorunları ele alıp, çözüm sürecini yöneten kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri