Ahır gübresi ile gübreleme az yağış alan ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır.
Meyve ağaçlarında gübre uygulama zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle beraber iç Anadolu bölgemizde Şubat veya Mart aylarında kışı şiddetli olan kesimlerde ise Mart, Nisan veya Mayıs aylarında yapılmalıdır.
bahar aylarında atılması uygun olur. Güvercin gübresi nedir, konusu gübrenin üretilmesi için güvercinlerin dışkılarının kullanılması ile elde edilen gübre çeşididir. Güvercin gübresi ne işe yarar ve faydaları neler, dediğimizde her bitkiye faydası olmayabileceğini öğreniriz.
İlk gelişme dönemlerinden hasada kadar kullanılması tavsiye edilir.
Suyun yetersiz olması durumunda meyve ağaçlarının ekonomik su kullanımını sağlamak için azotlu gübrenin yanında toprakta potasyum yetersiz ise meyve ağaçlarının mutlaka potasyumlu gübre ile gübrelenmesi gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz.
Limon ağacı hangi gübreyi sever? Limon yetiştiriciliği için, ilkbahar ve sonbaharda yanmış çiftlik gübresi ile gübrelemeye ihtiyaç duyar. Limon yapraklarının ve çiçeklerin dökülmesi azotlu gübrelerle aşırı gübrelemeye bağlı olabilir.
Tahıllarda, yarısı ekimle birlikte, sapa kalkma dönemi öncesinde de diğer yarısı. Meyve ağaçlarında, çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda püskürtme yoluyla yapraktan yada yine çiçeklenme öncesinde taç iz düşümlerine toprağa gömerek. Bağda; şeker gübrenin yarısı şubat veya mart aylarında yapılan toprak işlemesinde.
Örneğin bağ bitkileri ve kivilere demir gübresinin verilmesi için en uygun zaman sürgün oluşumu başlangıcıdır. Domates, biber, patlıcan, salatalık, karpuz, kavun, çilek ve kabak bitkilerine demir gübresi verilmesi için ideal zaman dilimi fide dikiminden başlar, hasattan 15-20 gün öncesine kadar sürer.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Güvercin gübresi güvercin dışkısından elde edilir. Güvercinlerin toplu halde yaşamını sürdüren bir kuş türü olmasından dolayı gübre bir arada toplanır ve kullanılır. Güvercin almış olduğu yemin bir bölümünü veya tamamını sindirmeden dışkı yoluyla dışarı atar.
Ahır gübresi ile gübreleme az yağış alan ve ağır bünyeli topraklarda sonbahar, çok yağış alan bölgelerde ve kumlu topraklarda ise ilkbaharda yapılır. Böylece gübrenin yıkanmayla ortaya çıkacak kayıplar azaltılmış olacaktır. Ahır gübresi tarlaya taşınır taşınmaz pullukla toprağa karıştırılmalıdır.
Özellikle çiy yağdığı zamanlarda sabah saatlerinde yaprak gübresi kullanmak çiftçilerimize avantaj sağlıyor. Ayrıca yağışsız, rüzgarsız ve serin günlerde gün ortasında da gübreleme tercih edilebiliyor.
Meyve ağaçlarına farklı kap ömrüne sahip Npk gübresi kış sonunda sular bitmeden veya gözler uyanınca uygulanmalıdır. Taban gübresi olarak kullanılan bu gübreler, tarla ekiminden önce veya ekim sırasında ve sebzelerde fide dikiminden önce bitki köklerine karıştırılabilir.
Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı, bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde Şubat- Mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise Mart- Nisan aylarında yapılmalıdır. Yılın ilk gübrelemesinde önerilen fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ve azotlu gübrenin yarısı verilmelidir.
Tek yıllık bitkilerde ekimden hemen önce veya ekim sırasında verilir. Meyve ağaçlarına kış sonunda, ağaçlara su yürümeden hemen önce verilmelidir. Ekim sırasında taban gübresi olarak kullanıldığında, serpme olarak verilirken toprak altına getirilmesi gerekir.
Bu tür gübreler dikim veya ekim öncesinde toprağın alt tabakasına gömülme şartıyla uygulanır. Bitkinin kök tarafında uygulanmış olan gübreler, meyvecilikte tohumlar uyanmadan veya ağaçlara su verilmeden daha önce, canlının ihtiyaç duyduğu kadar olan fosforun bütününü kök tarafına uygulama şartıyla canlıyı büyütmektir.
Tavuk gübresi toprağa her zaman verilirse toprak zarar görebilir. Bu nedenle 3 ya da 4 yılda bir atılmalıdır. Atılma dönemi ise güz aylarında ekim ya da kasımda atılırken bahar aylarında ise mart ya da nisan aylarında atılır. Yüzeye atılan gübre toprak derinliğine iyice karıştırılmalıdır.
Demir sülfat bitki için gerekli bir gübre çeşidi olsa da yılda bir kez kullanılması önerilir. Fazla kullanımdan kaçınmak bitki için doğru olacaktır. Gübrenin uygulama dozu ise bitkinin çeşidi ve tarlanın toprağında bulunan noksanlık derecesine göre, dönüm başı 50 kg uygulanması uygundur.
Amonyum Sülfat gübresi, başta çeltik olmak üzere önce soğan, sarımsak, brokoli, karnabahar, lahana, kanola, aspir, haşhaş, turp ve havuç gibi kükürdü seven bitkiler ile soya, yerfıstığı ve ayçiçeği gibi yağ bitkilerinde ekim öncesinde, ekimle beraber, çapada ve sulama öncesinde emniyetle kullanılır.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor. Ayrıca birim azot miktarı gözetildiğinde üre gübresi en ekonomik alternatifi oluşturuyor.
Kayısı ağaçlarına uygun gübre seçiminde genellikle dengeli bir N-P-K gübre (azot, fosfor, potasyum) tercih edilir. Örneğin, 10-10-10 veya benzeri bir gübre kullanılabilir. Ancak toprak / yaprak analiz sonuçlarına göre kayısı ağaçlarının ihtiyaç duyduğu besinlerin oranları da değişebilir.
Limon ağacı sıcağı seven bir bitkidir. 45 dereceye kadar dayanma gücü bulunur. Sıcaklık -8 derece olduğunda limon bitkisi canlılığını kaybeder ve çürür. Çiçeklenme döneminde 12 ve 23 derece arasında en iyi şekilde büyümesini tamamlar.
Bu bitki sıcağı seven fakat soğuğa karşı dayanıklı yapıda olan 45 dereceye kadar sıcaklığa dayanabilen bir bitkidir. Bitkinin çoğalma ayı nisan ayıdır. Mandalina gübresi ilk olarak çiçeklenme öncesi ağaca su dökülmeden, azotlu gübreler sulama suyuyla ya da toprağa direk olarak verilebilmektedir.
Toprak analizleriyle zeytin tesisine uygun olduğu belirlenen bahçede dikim çukurlarına temel gübre olarak fosfor; potasyum ve 25–30 kg iyi yanmış hayvan gübresi verilir. Topraktaki miktarlarına göre; 100–300 gr P205, 250–750 gr K20 önerilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri