Alacaklı, alacağı veya taşınır mal üzerindeki rehin hakkı ya da her ikisi bir ilama veya ilam niteliğinde bir belgeye dayanıyorsa taşınır rehninin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı takip yapabilir. Alacaklı takip talebi ile icra dairesine başvurarak takibi başlatır.
İpotek alacaklısı, kesin rehin açığı belgesine dayanarak, borçlu hakkında “haciz” veya “iflas” yoluyla takip yapabilir. Bu belge, rehinli malın satışından elde edilen gelirin alacağın tamamını karşılamadığını gösterdiği için alacaklının borçlu üzerinde takip yapma hakkını sağlar.
Rehin alacaklısının ilam niteliğindeki belgeyi de dayanak olarak göstererek hazırladığı takip talebini icra dairesine sunmalıdır. Takip talebini alan icra müdürü, borçluya ve varsa rehin maliki üçüncü kişiye yedi günlük bir Örnek-44 nolu icra emri gönderir.
Rehnin paraya çevrilmesi yolu ile icra takibinde, haciz safhası bulunmamaktadır. Zira söz konusu icra takibine konu alacak zaten rehin ile teminat altına alınmıştır. Rehinli mallar aynı genel haciz yoluyla takipte haczedilen mallarda olduğu gibi icra dairesi tarafından satılır.
(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/68 md.) Taşınmaz ipotek alacaklısı, yetkili veya taşınmazın bulunduğu yer icra dairesine elindeki ipotek belgesinin akit tablosunun tapu idaresince verilmiş resmi bir örneğini ibrazla alacağın miktarını bildirir ve 58 inci maddeye göre takip talebinde bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Yargıtay konuya ilişkin bir kararında da ipotek veren 3.kişiye hesap özetinin tebliği zorunlu değil ise de TMK'nın 887'nci maddesi gereğince borcun 3.kişi yönünden muaccel olması için ihtarat yapılmasının zorunlu olduğunu belirtmiştir[34].
İpotek/rehin dosyalarında takip düştüğünden aynı dosya üzerinden yenileme yapılarak takibe devam edilemez. Yeni bir takip açmak gerekir. 12. Hukuk Dairesi 2010/19298 E., 2010/20222 K.
REHNİN PARAYA ÇEVRİLMESİ
Takip düşmekle birlikte ipotek hakkı saklı kalır. İpotekli taşınmazın satışı,icra dairesi tarafından genel haciz yolundaki hükümlere göre gerçekleştirilir. Taşınmazlar, satış talebinden itibaren üç ay içerisinde icra dairesi tarafından açık artırma ile satılır.
Rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takipte alacaklı takip talebinde bulunur. Borçluya ödeme emri / icra emri gönderilir ve takip kesinleştirilir. Sonrasında rehinli mal paraya çevrilir (satışı yapılır). Paranın ödenmesi veya paranın paylaştırılmasıdır.
Takip Türleri
Ödeme emrine itiraz durumunda genel haciz yoluyla takipteki süreç burada da işler. Ve itiraz takibi durdurur. Rehin hakkına açıkça itiraz edilmemişse alacaklının rehin hakkı takip aşaması içinde artık tartışma konusu olamaz(İİK m.147/, b. 1).
Rehin sözleşmesi, yazılı olarak veya TARES Portali (tares.org.tr) üzerinden elektronik ortamda düzenlenebilir. Hazırlanan rehin sözleşmesi, noter huzurunda veya güvenli elektronik imza ile imzalanarak Taşınır Rehin Siciline (TARES) tescil edilmekle Kanun çerçevesinde geçerli bir rehin hakkı kurulmuş olur.
TMK'nın 80. Maddesinde sayılan rehin hakkı çeşitleri ise; taşınmaz rehini, ipotek, ipotekli borç senedi ve irat senedidir.
sviçre Medeni Kanunu'nun 891/f.II maddesine göre ise; alacak rehninin rehinle teminat altına alınan alacak bakımından kapsamına, ana para, akdi faiz, gecikme faizi ve takip masrafları girmektedir.
Bir avukat, vekaletnamesi olmadan, bir kimseyi icrada temsil edebilir. Fakat, bu halde, icra memuru, her zaman vekaletnamenin verilmesini isteyebilir. Vekil, vekaletnamesi olmadan icra takibi yapamaz. Müvekkil tarafından, vekile bir vekaletname verilmelidir.
Geçici rehin açığı belgesi, rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip devam ederken, rehinli malın paraya çevrilmesi sonucunda elde edilecek paranın alacaklının alacağını karşılamaya yetmeyeceğinin anlaşılması halinde, alacaklının talebi üzerine icra dairesi tarafından verilen bir belgedir (İİK m. 150f).
Rehin, borçlunun borcuna karşı gösterilen bir ayni teminat olup borç ödenmediği takdirde, alacaklıya rehin konusunu paraya çevirterek alacağını tahsil edebilme yetkisini veren alacağa bağlı fer'i nitelikte sınırlı bir ayni haktır.
Rehinli alacaklar, mülkiyeti müflise ait malın rehni ile temin edilmiş olan alacaklardır. İİK'nun 206. maddesinde yer alan rehin kavramından ne anlaşılması gerektiği aynı kanunun 23. maddesinde belirtilmiştir.
MADDE 22 – (1) Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
İpoteğin paraya çevrilmesi yoluyla ilamsız takiplerde ise borçluya 30 gün içinde borcunu ödemesi ve ödeme emrine karşı 7 gün içinde itiraz hakkı olduğu ihtar edilir. İtiraz, yazılı veya sözlü olarak İcra Müdürlüğü'ne yapılır.
Rehin hakkı, bir alacak yerine getirilmediği takdirde hak sahibine hakkın konusu olan şeyi veya hakkı paraya çevirerek getirisinden alacağını öncelikle elde etme yetkisi veren bir haktır. Rehin hakkı bir ayni haktır.
Rehin hakkı, alacaklıya rehin konusunu paraya çevirme yetkisi veren ve bu şekilde rehinle güvence altına alınan alacağın tahsil edilmesini sağlayan aynî haktır1.
Rehin hakkı, alacağın ifası için malvarlığı değerinin güvence oluşturduğu, borçlunun borcunu ifa etmemesi halinde hak sahibinin bu değeri paraya çevrilmesini talep edebilmesini sağlayan bir ayni haktır.
22.maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır.
Yukarıda ayrıntılı şekilde açıklandığı üzere yapı alacaklısı ipoteği, belirli koşulların varlığı halinde taşınmaza emek veya emek ve malzemesiyle kattığı değer bakımından öncelik hakkına sahiptir. Ancak öncelik hakkı, elde edilen miktarın yapı alacağı karşılamadığı hallerde önem arz etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri