Sigorta poliçenizde hatalı bir bilginin yer alması ya da poliçedeki bilgilerin güncellenmesi gibi durumlarda yapılan düzenleme işlemine zeyil adı verilir. Bu düzenleme sonrasında oluşturulmuş belge ise zeyilname olarak bilinir.
Daini mürtehin kavramını oluşturan kelimelerden “dain” borç veren alacaklıyı ifade ederken “mürtehin” rehin konulmuş anlamına gelir. Buna göre daini mürtehin anlamı “rehinli alacaklıdır” ve bir riskin gerçekleşmesi nedeniyle borcun ödenememesi durumunda alacaklıyı güvence altına alan bir sistemdir.
Daini mürtehinin Türkçe kavramı “rehinli alacak”tır. Özellikle DASK poliçelerinde yer alan bu kavram bir riskin gerçekleşmesi nedeniyle borcun ödenmemesi veya ödenememesi durumunda alacaklıyı güvence altına alan bir sistemdir. Sigorta tazminatı rizikonun gerçekleşmesinden sonra rehnin kapsamına girer.
Poliçe değişikliği durumunda düzenlenmesi gereken belge, zeyilname olarak adlandırılmaktadır. Ayrıntılı olarak incelenecek veya tanımlanacak ise tecditler ve poliçe üzerinde ilave, iptal veya değişiklik gibi durumlarda düzenlenen belgelere verilen addır. Yapılan bu işleme de zeyil adı verilmektedir.
ZDS poliçesindeki yanlışlıkların düzeltilmesi ya da poliçedeki menfaat sahibinin değişmesi için ne yapmak gerekir? Sigorta sözleşmesi süresi içinde konutun satışı vb. nedeniyle menfaat sahibinin değişmesi durumunda, yetkili acente ya da sigorta şirketine başvurularak bir “zeyilname” düzenlenmesi gereklidir.
İlgili 40 soru bulundu
Zeyil, sigorta poliçesinde yanlış/hatalı bir bilgi bulunması veya sigorta poliçesinde bilgi güncellemesi yapılması gibi hallerdeki düzenleme işlemine verilen isimdir.
Sigorta sözleşmesi süresi içinde konutun satışı vb. nedeniyle menfaat sahibinin değişmesi durumunda, yetkili acente ya da sigorta şirketine başvurularak bir “zeyilname” düzenlenmesi gereklidir. Benzer şekilde poliçe bilgilerinde değişiklik yapılması ve yanlışlıkların düzeltilmesi de zeyilname ile mümkündür.
Zeyilnameler bütün sigorta çeşitlerine hazırlanabilen bir belgedir. Trafik sigortası, konut sigortası, kasko sigortası ve daha birçok alanda taraflardan birinin poliçede değişikliğe gitmek istemesiyle zeyilnameye başvurulabilir.
Zeyilname Çeşitleri Nelerdir? Sigorta zeyilnamesi, primli ve primsiz olmak üzere iki farklı şekilde düzenlenir. Araç değişimi nedeniyle kasko poliçesinde değişiklik yapılması, primli zeyil uygulamasına en sık başvurulan durumlardandır.
Trafik kazası sonucu hasarlı araç için açılan hasar dosyasının sigorta şirketi tarafından kabul edilmemesi ve bunun sonucu olarak hasar ödemesinin yapılmaması durumudur.
Eğer kasko poliçesinde deprem teminatı var ve muafiyetsizse hasar masrafları %100 şekilde karşılanır. Kasko deprem muafiyeti olan poliçelerde ise hasar ödemesinde kesinti yapılır.
Rehin hakkı, alacaklıya rehin konusunu paraya çevirme yetkisi veren ve bu şekilde rehinle güvence altına alınan alacağın tahsil edilmesini sağlayan aynî haktır1.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Nitekim rehin alacaklısı kredi kuruluşu, tacir, esnaf olmak zorundadır. Rehin veren kişiler ise ancak tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü, serbest meslek erbabı olabilir. Ayrıca tarafların her ikisinin tacir veya esnaf olması halinde de teslimsiz taşınır rehni kurulabilecektir.
Alacaklı kişinin alacağını borçludan tahsil edebilmesi için mahkemeye dava açması ve bunun ilamının yapılması nedeni ile bu icra yolu ilamlı icra takibi olarak tanımlanır. İcra alacakları tahsil edileceği zaman devletin kurumları aracılığı ile bu işlemler yapılır.
MADDE 22 – (1) Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Kelime anlamı olarak bir şeyin devamı, eki, bir şeye katkı, ulama anlamlarına gelen zeyl; kültür terimi olarak ise, bir yazarın eserini tamamlamak üzere yazılan bölüm, yapılan katkı anlamlarında kullanılmıştır.
Zeyilname Ne Zaman Düzenlenir? Zeyilname, sigorta sözleşmeleri başta olmak üzere pek çok anlaşmada kullanılır. Sigorta poliçelerinde yer alan bilgilerin değişikliği veya eksikliğinde düzenlemeler yapılır. Trafik, hayat ve deprem sigortası gibi farklı sigorta türlerinde zeyilname düzenlenebilir.
teklif sunulmadan önce ihale veya son başvuru tarihinden 3 iş günü öncesine kadar yapılması zorunludur.
Zeyilname düzenleme işlemi, genellikle sigorta şirketi tarafından yapılır. Zeyilnamenin düzenlenebilmesi için tarafların karşılıklı olarak anlaşmaya varmış olması gerekir. Karşılıklı anlaşmanın ardından sigortalı taraf zeyilname talep eder. Bunun üzerinde sigorta şirketi tarafından zeyilname taslağı hazırlanır.
Zeyilname, ihale dokümanının bağlayıcı bir parçası olarak ihale dokümanına eklenir. 14.2. Zeyilname, ihale tarihinden en az on gün öncesinde bilgi sahibi olmalarını temin edecek şekilde ihale dokümanı alanların tamamına gönderilir veya imza karşılığı elden tebliğ edilir.
Zeyilname Ne Demektir? Sigorta poliçesinde yanlış/hatalı bir bilgi bulunması veya sigorta poliçesinde bilgi güncellemesi yapılması gibi durumlarda yapılan düzenleme işlemi zeyil olarak adlandırılır. Bu düzenlemeler sırasında oluşturulan belgenin ismi ise zeyilnamedir.
Ödenecek tutarın 2023 yılı için 640.000 TL olan teminat tutarından fazla olmaması gerekiyor. Fazla olması durumunda eğer varsa kalan tutar konut sigortası tarafından karşılanıyor. DASK'ın her yıl inşaat maliyetlerine göre belirlediği azami tutardaki teminat 2023 yılı için 640.000 TL.
Tazminatlarda DASK'ın açıkladığı metrekare birim maliyeti kullanılıyor. 100 metrekare evi olan bir depremzedenin alacağı maksimum tazminat 301 bin 600 TL. Konutları 120 metrekare olan bir depremzede ise DASK'tan 361 bin 920 TL alabilir. Konutlar 150 metrekare ise tazminat miktarı 452 bin 400 liraya yükseliyor.
Bu doğrultuda betonarme yapılar için geçerli olan DASK metrekare bedeli, 2023 yılı içerisinde 3.016 Türk lirası olarak ödenecektir. 2023 yılında diğer yapıların DASK sigorta bedeli hesabında geçerli olacak esas metrekare bedeli ise 2.080 Türk lirası olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri