Tuzlu suyu buruna çekmek, bol su içmek, buhar solumak, sıcak kompres uygulamak ve bulunduğunuz ortamda nemlendirici bulundurmak burun tıkanıklığını gidermenin en hızlı yollarıdır. Burun tıkanıklığını geçirmeye yönelik uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır: Buruna tuzlu su çekin. Bulunduğunuz ortamı nemlendirin.
Bol su içmek, burun mukozasının nemli kalması için gereklidir. Klimalı ya da kaloriferli ortamlarda hava kuruduğu için burun içi kuruluğu ve buna bağlı olarak tıkanıklık sıkıntısı yaşanabilir. Odada buhar makinesi ya da kaynar su bulundurarak burun tıkanıklığı problemini çözebilirsiniz.
Burun kuruluğu nefes zorluklarından kaynaklı olabileceği gibi alerjik bir durumdan dolayı da oluşabilir. Hekiminizin ön gördüğü tedavi ile beraber geçici olarak burun içine nem veren nazal kremler de bu dönemde kuruluk şikayetine iyi gelecektir.
Kuru bir burun, mukusa daha hassas olur. Hava nemlendiricileri, fazla kuruluğu önler ve burnunuz tıkalıyken nefes almayı kolaylaştırır. Bazı kişiler, nemlendiricilere nane yağı gibi esansiyel yağlar eklemeyi tercih ederler.
İlgili 28 soru bulundu
Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanama sebebidir. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek faydalı olacaktır. Bu amaçla vazelin kullanılabilir.
Bir pamuklu çubuk kullanarak her bir burun deliği içine sürülecek biraz vazelin, burnunuza kuruluğu önleyip tıkanıklığa fayda sağlayacaktır.
SULFARHİN®, burun ve rinofarinkste (burun kanalının yutağa bağlandığı bölge) aşırı kanlanmayı azaltarak hastanın rahat nefes almasını sağlar. Burundaki kurutları yumuşatarak çıkışını kolaylaştırır. Hastayı rahatsız eden kaşıntı, ağrı ve gıcık hissini önler. SULFARHİN®, özel uçlu, 12 g'lık tüplerde sunulur.
Burun tıkanıklığı zeytinyağı damlatılarak da tedavi edilebilir. Yatmadan hemen önce ve sabah kalkar kalkmaz burna damlatılan iki damla zeytinyağı tıkalı burnun açılmasına yardımcı olacaktır.
Burun içine günde 2 kez krem ve 3-4 kez sinomarin deniz suyu yapılmalıdır. Burun tıkanıklığına bağlı boğaz kuruluğu olacaktır. Bu nedenle bol su içilmelidir. Oda buhar makineleri ile nemlendirilmelidir.
Nemli oda: Nemli oda burun mukozasının nemli kalmasını ve salgıların akışkanlığını arttırır. Bu amaçla kış aylarında özellikle gece uyurken kaloriferin üzerine bir bardak su koymak oda havasının nemli kalmasını sağlayacaktır.
Tuzlu su burun spreyleri veya damlaları: Tuzlu su, burun mukozasını nemlendirerek mukusun daha kolay atılmasını sağlar. Buhar: Sıcak buhar, burun mukozasını yumuşatarak tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur.
Alerjik Rinit, burun mukozasının (burun iç yüzünü örten zarın) enflamasyonu (ödemi - enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı) olarak tanımlanır. Burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilir.
Sterimar damlaları, burun tıkanıklığı olan bebeklerde ve çocuklarda da sıkça tercih edilir. Serumlar daha yoğun bir formüle sahip şekilde üretilir. Burun boşluğundaki mukozayı derinlemesine nemlendirir. Bu ürünler; burun kuruluğu, tahriş ve kabuklanma gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur.
Bruno Antidry Nemlendirici Sprey, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında gelişen burun mukozasındaki kuruluğu nemlendirip, burun mukozasında oluşan kabuklanmaları azaltırken, soğuk algınlığı, alerjik nezle tedavisi ve ilaç kullanımı sırasında oluşan burun kuruluğunu gidermeye destek için de kullanılıyor.
Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buhar makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak tatbiki yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz.
Sonuç olarak sabah-akşam temiz burun içine küçük serçe parmağınızın ucu ile süreceğiniz susam yağı gripal enfeksiyonlardan olabildiğince korurken, özellikle ilkbahar mevsim geçişlerindeki muhtelif alerjik reaksiyonları da sakinleştirebilecek etkileri barındıran önemli bir ayurvedik gündelik rutindir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
1 litre suyu kaynatın ve içine 4 damla okaliptus yağı damlatın. Başınızın üzerine bir tülbent ya da havlu alıp suya doğru hafifçe eğilin ve buharı içinize doğru çekin. Bu yöntem sayesinde burun tıkanıklığınız hemen geçecektir.
Soğuk algınlığında burun tahrişi
Soğuk algınlığı geçiriyorsanız, burun çevrenizin kuruyan bölgelerine bakım yapmak için Bepanthol Cilt Bakım Kremi'ni kullanabilirsiniz. Bepanthol Cilt Bakım Kremi, cildinizi nemlendirir, bakım yapar. Kurumaktan tahriş olmuş olan burun cildini yumuşak tutar ve nemlendirir.
İlk günlerde burun delikleri çevresine nemlendirici kremler sürülmesi önerilir. Merhemler burun deliklerinde yumuşama oluşturduktan sonra kulak çöpü ile dikkatli dokunuşlarla burun delikleri ve çevresi temizlenebilir. Burun içi ilk günden itibaren bazı spreyler kullanılabilir.
Klinik çalışmalar burun kanamalarının %70'inin burnun Nazalnem gibi bir ürünle etkili şekilde nemlendirilmesi ile önlenebileceğini göstermektedir. Nazalnem damla, sprey ve merhem olmak üzere üç farklı formdadır. Ürünün her üç formu da aynı amaçla kullanıma uygundur.
Petrol bazlı vazelin gibi kayganlaştırıcıları asla ve asla kullanmayın. Bunlar hem enfeksiyona olan eğilimi arttırırlar hem de içerdikleri maddeler prezervatiflerin dayanıklılığını azaltırlar. Öte yandan vajinada irritasyona neden olabilirler.
Vazelin, özellikle kuru ciltlerin severek kullanabileceği bir içeriğe sahiptir. Bu formülün en büyük faydalarından biri, kuru yapılı ciltleri yoğun şekilde nemlendirebilmesidir. Yoğun nemlendirici denildiği zaman akıllara vazelin gelir.
Balmumu – Vazelin gibi bariyer etkisi gösteren fakat zararlı hidrokarbonları içermeyen balmumu iyi bir doğal kaynaktır. Hindistan cevizi yağı – Vücuda pek çok faydaları olduğu gibi, cildi besleyen yağ asitleri ve laurik asit içerikleriyle cilt için iyi bir doğal kaynaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri