Rehinli araç rehin alacaklısının Noterden yapılmış muvafakati ile satılabilir.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Bir banka veya finans kurumunda alınan kredi desteği ile satın alınan aracın, o banka veya finans kurumu tarafından teminat olarak görülmesi durumuna rehinli araç denilmektedir. Bu durumda borçlu kişi borcunu ödeyemediği durumda banka veya finans kurumu aracı haciz ettirerek satışını sağlayabilir.
Borcun tamamlandığı bankaya gidilerek alınacak bir belgeyle gösterilmelidir. 3. Banka görevlisi ile birlikte notere gidilerek borcun tamamlandığını gösteren belge onaylatılmalıdır. 4. Son olarak ise Trafik Tescil Müdürlüğü'ne gidilerek noter onaylı belge aracılığıyla rehin kaldırılmalıdır.
Bunun için yapmanız gereken ilk şey araç ruhsatınızla beraber ilgili banka şubesine başvurmanız şart. Aracı bayilerden aldıysanız eğer çok fazla bir şey yapmanıza gerek kalmıyor, bayiden aldığınız yazı ile beraber herhangi bir il/ilçe emniyetindeki trafik şubeye giderek rehin kaldırım işlemini yapabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir.
Yeni usule göre aracının ipoteğini kaldırmak isteyen kişi kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bu noktada bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır.
Başkasına devredilebilen alacaklar ve diğer haklar rehnedilebilir. Aksine bir hüküm bulunmadıkça, bunların rehni hakkında da teslime bağlı rehin hükümleri uygulanır.
Buna göre, alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takipte gönderilen ödeme emrinin tebliğinden itibaren altı ay içerisinde rehin konusu şeyin satışını talep edebilir. Şayet alacaklı süresi içerisinde satış talebinde bulunmaz veya satış talebini geri çeker ise ilamsız takip kendiliğinden düşer.
TİTRK m. 14 uyarınca temerrüt hâlinde alacaklı eğer birinci derecede ise İİK m. 24 uyarınca rehinli taşınırın mülkiyetinin devrini talep edebileceği gibi; alacağını 5411 sayılı Kanun uyarınca faaliyet gösteren varlık şirketlerine de devredebilir.
İlgili düzenlemeye göre, rehin alacaklısı konkordato mühleti içerisinde borçluya karşı rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatabilir ancak, rehinli mal muhafaza altına alınamaz ve satışı yapılamaz.
TMK' ya göre taşınmaz üzerinde ipotek kurulması taşınmaz malikinin tasarruf yetkisini sınırlandırmaz. Bu nedenle taşınmazı üzerinde üzerinde rehin tesis edilen borçlu ya da üçüncü kişi, bu taşınmazı bir başka üçüncü kişiye devredebilecektir. Bu devir için alacaklının rızası aranmaz.
Çekme belgeli araç trafiğe çıkamaz. Çekme belgeli motoru trafiğe çıkarma cezası, Karayolları Trafik Kanununun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ve 2.018 TL idari para cezası şeklindedir. Aracının tekrar trafiğe çıkabilmesi için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir.
noterden satış yapılabilmesinin tek yolu parayı ödeyerek rehnin kaldırılmasıdır. noter kesinlikle "banka kredisinin ödenmesi şartıyla" gibi ifadelerle satış veya vekalet işlemi gerçekleştirmez.
Eğer plaka değişikliği istenirse,banka araca rehin koymak için aracın yeni plakasının çıkmasını bekler yeni plaka çıkınca rehini koyar ve para o zaman size geçer. Banka öyle plaka değişikliği falan dinlemez yani kendisini garantiye almadan para falan vermez.
Bu kapsamda rehinli payın devri için gerçekleştirilecek zilyetliğin devri işlemi, zilyetliğin havalesi yoluyla yapılabilir. Rehinli payın devrinde rehin alanın zilyetliğinin kesintisiz biçimde korunması, ayrıca pay senedine devir kapsamında ciro kaydı eklenmesi bakımından da önem arz eder.
Eğer bir kişi araç satın almak için kredi çekiyor ve bu krediye teminat olarak da alacağı aracı gösteriyorsa rehin kavramı devreye girer. Teminat olarak gösterilen araçlara rehinli araç denir. Bu durumda borçlunun borcunu ödememesi halinde banka veya finans kuruluşu araca el koyabilir ve satabilir.
Rehin sözleşmesi, yazılı olarak veya TARES Portali (tares.org.tr) üzerinden elektronik ortamda düzenlenebilir. Hazırlanan rehin sözleşmesi, noter huzurunda veya güvenli elektronik imza ile imzalanarak Taşınır Rehin Siciline (TARES) tescil edilmekle Kanun çerçevesinde geçerli bir rehin hakkı kurulmuş olur.
Rehinle temin edilmiş bir alacak için alacaklı yalnızca rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapabilir. Ancak rehin borcu ödemeye yetmezse alacaklı kalan alacağı için haciz veya iflas yolu ile takip yapabilir.
Bir taşıtın ipotek edilmesi, borca karşı verilen bir güvencedir. Ödenmeyen borçlarda ipotek edilen araca banka tarafından el konulur. Kredi çekmek için başvuru yaptığınızda, banka sizden ipotek isteyebilir ya da siz imkânlar dahilinde kredi alamayacağınızı düşünüyorsanız, aracınızı ipotek ederek kredi alabilirsiniz.
İpotek/rehin dosyalarında takip düştüğünden aynı dosya üzerinden yenileme yapılarak takibe devam edilemez. Yeni bir takip açmak gerekir.
Aracımı satmak istiyorum ama hala taksitlerini ödüyorum, satın alabilir misiniz? Aracınız rehinli ise kredi kapamanızı yaparak rehni kaldırdıktan sonra aracı alabiliriz.
SMS ile araç tedbir sorgulama yapmanız için 5664'e mesaj göndermeniz gerekir. Yapmanız gereken DETAY yazdıktan sonra boşluk bırakarak plakanızı yazmaktır. Plakanızı yazarken aralarda boşluk bırakmamanız gerekir. SMS ile araç tedbir sorgulama pratik bir yol olması yönüyle avantajlıdır.
Taşıt kredisi ile alınmış olsa bile üzerinde ipotek olmayan aracın satışı ile ilgili herhangi bir sorun yoktur. İpoteği olmayan kredili araç satışı, noter aracılığı ile kolayca gerçekleştirilebilir. Herhangi bir ikinci el araç satışı ile ipoteksiz kredili araç satışı arasında herhangi bir fark bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri