Eğer plaka değişikliği istenirse,banka araca rehin koymak için aracın yeni plakasının çıkmasını bekler yeni plaka çıkınca rehini koyar ve para o zaman size geçer. Banka öyle plaka değişikliği falan dinlemez yani kendisini garantiye almadan para falan vermez.
Hangi Durumlarda Plaka Değiştirilebilir? Plakalar genellikle satış nedeniyle değiştirilmek istenir. Bunun dışında standart değişikliği veya plakanın kaza gibi bir olayla yıpraması gibi nedenlerle de yenilenmesi gerekebilir.
Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası'na gitmen gerekir. Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.
Başka bir şehre taşındığınızda veya yukarıda açıklandığı gibi kullanılmış bir araba satın aldığınızda aracınızın plakasını değiştirmek isteyebilirsiniz. Güncelleme işlemi sırasında plakanız hasar görmüşse veya okunamıyorsa da değiştirme değil plaka yenileme işlemi gerçekleştirmeniz gerekir.
Öncelikle satış aşamasında noterde plaka değişikliği talebi iletilir. Eğer satış esnasında bu talep belirtilmezse daha sonra plaka değişimi yapılamaz. Ardından gerekli belgeler hazırlandıktan sonra bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil birimine başvuru yapılır.
İlgili 44 soru bulundu
Plakayı elde tutmak gibi bir uygulama yok maalesef. Öncelikle aracı alacak kişinin noterde plaka değişikliği yapmak istediğini belirtmesi gerek. Satışın akabinde sizin plakanız tekrardan bağlı olduğu trafik şubesine verilir.
2.el araç alırken alım işlemleri sırasında noterde plaka değişikliği yapmak istediğinizi de belirtmeniz gerekiyor. Satış alım gününden itibaren bir aylık süre içerisinde de trafik tecil birimine başvurmalısınız. Buradan alacağınız belge ile Şoförler Odası'na giderek yeni plakanızı alabilirsiniz.
Bir aracın plakası değiştirilmek isteniyorsa satış aşamasında plaka değiştirme talebi ilk olarak notere gönderilir. Satış sırasında bu şart belirtilmezse plaka değişimi yapılmaz.
Plaka değişikliğinin zorunlu bir işlem olmadığını belirtebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaşadığınız şehirden taşındığınızda ya da farklı bir yerden araç aldığınızda plakayı değiştirebilirsiniz. Onun dışında bir zorunluluğu bulunmamaktadır.
Yıpranma gibi durumlar nedeniyle plaka yenileme işlemleri, yakın zamana kadar emniyet müdürlüklerine bağlı trafik tescil birimine yapılmaktaydı. Ancak mevzuat değişikliği sayesinde kullanım ömrünü tamamlayan veya bilgileri anlaşılamaz hâle gelen plakaların yenilenmesi de noter kanalından gerçekleştirilebilmektedir.
İkamet adresinin bağlı bulunduğu ile ait plaka çıkarabilirsin. İstanbul dan başka ile ait plaka çıkmaz .
ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
06 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" gereğince %18 ibaresi %20 şeklinde değiştirildiğinden özel plaka ücreti 61.175.52TL olarak yeniden hesaplanmıştır.
Plaka seçmek isteyen araç sahipleri www.ankara.pol.tr adresindeki plaka tahsis kısmına girerek plaka seçebilirler. Seçtikleri plakaları almak üzere, şubemizdeki 36 numaralı plaka tahsis bankosundan plaka fişlerini aldıktan sonra müracaat etmeleri gerekmektedir.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Bu yükümlülükler arasında plaka koduna göre ikamet şartı da vardır. Aynı zamanda vergi ve bağış ödemesi de yapılmalıdır. Plakaya göre talep edilen bağış miktarı değişkenlik gösterir. Özel plaka alma işlemleri sırasında büyükşehirlerde ücretler daha yüksek olabilir.
Noterde plaka değişikliği için nüfus cüzdanı, araç ruhsatı ve ruhsatın fotokopisi gerekir. Ayrıca eski plaka da noter tarafından alınır. Noterden yeni plakanın yazılı olduğu belgeyi aldıktan sonra plaka basımı için Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı bir odaya gitmek yeterlidir.
Plaka tahsis sistemi yeni sisteme göre internet üzerinden plaka ayırttırılarak 24 saat içinde yeni plaka alınabilir. Ayrıca plaka hakkında birçok detaya yine internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Aracın satış işlemlerinden sonra 30 gün içerisinde plaka değişikliği yapabilirsiniz.
Bu sebeple de ödenen tek ücret şoförler odasına verilen “plaka basım” masrafıydı. Ancak yeni düzenleme ile plaka çıkarma işleminde ilk gidilen trafik şubesi sonrasında notere gidilmesi gerekir. 2023 yılı için plaka yenilemesi, tek plakanın basım ücreti 80 TL'dir. Eğer iki plaka içinse 160 TL'dir.
Her iki aracın karayolları muayene istasyon amirliğinde tespii yaptırılarak Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne müracaat edilecektir.
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz.
Alıcıya noterde plaka değişecek dedirtmen lazım, bunu da satışı ben ödeyeceğim dersin orayı kolay çözersin. Ama bu işlemi yapmadan önce bağlı oldugun trafik şubesine gidip arabamı satacagım ama plakam boşa düşmesin deyip bağış yapman gerekecek.
Ayrıca, plakaları tescil kaydından silinen araçlar, çalıntı tarihinden itibaren 10 yıl süreyle araç tescil bilgisayar sisteminde plaka ve çalıntı kaydıyla muhafaza edilecek.
noter satısını yaparken aracı alacak kişiye noterde aracın plakası mı kalacak yoksa ikametgah adresimi diyorlar.Aracın plakası kalacak derse plakaya kurtaramazsınız.. Aracı alan kişi aracın plakasını değiştirmezse 70 tl gibi bir noter masrafı dışında hiçbir masrafı olmadan ruhsatını trafik ten 1 gün içinde alabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri