Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
Mıhlamanın yapılacağı tavaya sütü ve unu koyup karıştırın. Ocağın altını orta ateşte yakın ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Doğranmış Kolot peynirini ekleyip, peynir eriyinceye kadar ara ara karıştırarak kısık ateşte pişirin.
"Zumur" usulünde mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanmış hali kullanılır. "Purşunda" yemeğinde ise kavrulan arpa unu kuymak şeklinde pişirilir ve yağlanarak hazırlanır.
Mıhlama yaparken mısır unu kullanıyoruz ama özellikle mıhlamalık diye belirtiyoruz alırken. Ben öyle çıtır çıtır ağıza gelmesini sevmediğim için özellikle ince öğütülmüş mısır unu kullanıyorum ama evdeki mısır ununu da kullanabilirsiniz.
Tereyağını köpürünceye kadar eritin, unu ekleyip kavurun, tuzu ekleyin yine kavurun ve kaynamış suyu ekleyin bir kaç dakika kadar daha pişirin. Afiyet olsun.
İlgili 40 soru bulundu
Kuymak, bir Trabzon yemeğidir. Muhlama, bir Rize yemeğidir. Kuymak ve muhlama birbiri ile oldukça fazla karıştırılır fakat ikisi birbirinden farklıdır. Kuymak mısır unu ile yapılır, muhlama ise beyaz unuyla yapılır.
Gerçek kuymak tarifini hazırlamak için mısır unu, tereyağı ve kolot peynirine ihtiyacınız olacak. Kullanacağınız mısır unu ince öğütülmüş olmalı ve Trabzon kolot peyniri kullanmalısınız.
Mıhlama Tarifi için öncelikle sıvı yağımızı teflon tavamıza alıyoruz (bakır tavada çok daha güzel olur). Üzerine mısır ununu ekleyip 3-5 dk kadar kavuruyoruz tuzu da bu aşamada ekliyoruz. Ardından suyumuzu ekleyip biraz (3-5 dakika kadar) fokurdatıyoruz, Bu aşamada kapakta kapatabilirsiniz.
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Mısır unu, Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere pek çok gıdada kullanılır.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
Kaynayan suda şişen mısır ununa tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp hafifçe karıştırın. Kısık ateşte pişirmeye devam ettiğiniz kuymağı, tereyağı üzerine çıkıp renk aldığında ocaktan alın. Bekletmeden sıcak olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Başta ekmek ve hamur işleri olmak üzere tercihe göre birçok gıdada kullanılabilen mısır unu, üretim aşamasındaki etmenlere göre değişebilmekle birlikte genellikle açık sarı renkte, ince, yumuşak yapıda ve kokusuzdur. Mısır unu, arpa ve buğday ununun aksine gluten içermez.
Mısır unu iyice kavrulmalı ama yanmamasına dikkat edilmelidir. Böylece mısır unu lezzetini daha da hissettirecektir. Tuz miktarı mıhlama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar arasındadır.
Trabzon'un orta kesimlerinde, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Ardahan-Posof'ta ve Artvin'in iç kesimlerinde kuymak; Ordu, Tokat, Sivas, Giresun ve Trabzon'un batısında yağlaş (yağlı aş); Trabzon'un doğusu, Rize ve Artvin sahilinde muhlama; Çorum'da ise çökelekle yapılarak sündürüldüğü için sündürme denir.
Tavada erittiğimiz margarinin üzerine mısır onunun dökerek kavurun ve üzerine 1 çay bardağı suyu dökerek pişirin. Hazırladığımız unlu karışımın üzerine küçük küçük parçalara ayırdığımız kaşar peyniri dökerek peynirler eriyene kadar karıştırın. Afiyet olsun..
ilk öncelikle sıvıyağı tavaya alalım. Normalde tereyağı varsa evinizde tereyağı koyun benim evde tereyağı kalmamıştı. . sonra peyniri ekleyelim eriyene kadar karıştıralım. . . Peynir eriyip iyice karıştıktan sonra ocağımızı kapatalım sıcak servis yapın. .
Derin bir bakır tavaya zeytinyağını koyun ve ateşe oturtun. Hemen mısır unu ilave edip, büyük bir kaşıkla 2-3 dakika kadar sürekli karıştırarak kavurun. Sütü ilave ederken de sürekli karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 8-10 dakika daha pişirip, kaşar peynirini ekleyin ve 2-3 dakika yine karıştırıp, altını söndürün.
En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir. Her iki yiyecek de mısır unu, peynir ve tereyağ ile yapılır. Kuymağa çok fazla peynir koyulmaz. Tereyağının bol kullanılması ve kaliteli olması lezzetini arttırır.
Mıhlama En Basit Kuymak Tarifi Nasıl Yapılır? Tere yağını eritiyoruz, üzerine iki buçuk yemek kaşığı mısır unu ekleyip kavuruyoruz. Bu işlem yaklaşık 23 dakika sürüyor, onu sonrasında suyu ekliyoruz, ve suyunu çektikten sonra kaşar peynirimizi ekleyip, eriyene kadar karıştırıyoruz.
1 Yemek Kaşığı Tereyağını yapışmaz teflon tavamıza alalım eritelim. Üzerine bir dolu dolu tepeleme mısır ununu ilave edip rengi dönüp kokusu mis gibi çıkana kadar kavuralım ardından tuzu ve sütü ilave edip karıştıralım zaten birkaç dakikada pişip katılaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri