Sıklıkla kullanılan reklam çekicilikler arasında mizah-komedi, korku-kaygı, duygusallık, cinsellik, ünlü kullanımı, müzik, teknoloji (animasyon-emoji) çekicilikleri dikkat çekmektedir. Reklam filmlerinin çekici, etkili, kısa süreli de olsa sürekli olması ve uygun reklam mecrasında yayımlanması önemli hususlardandır.
Bu çalışmada reklam filmlerinde kullanılan mizah, korku-kaygı, duygusallık ve cinsellik olmak üzere 4 farklı kategorideki çekiciliklerin; reklamın dikkate çekme, beğeni oluşturma, hatırlanabilirlik, marka ve satın alma tutumlarını nasıl etkilediği ile tüketicilerde oluşturduğu tepkiler incelenmiştir.
Turizm ürününde çekiciliği belirleyen unsurlar dört gruba ayrılabilir. Bunlar; doğal unsurlar, sosyo-kültürel unsurlar, ekonomik unsurlar ve psikolojik unsurlardır.
Başarılı bir reklamın olmazsa olmaz iki temel malzemesi var; üründen gelen fonksiyon ve marka amacından gelen duygu. Son yıllarda tüketicinin dikkatini en çok çeken duygu ise samimiyet. Bu yüzden sadece içgörü ve duyguyu bulmak değil aynı zamanda mesajı samimi bir şekilde tüketiciye aktarabilmek de önemli.
Çekicilik, bir kişinin bir başkasından hoşlanmasını sağlayan durumdur. Arkadaşlıkların başlamasında çekicilik önemlidir. Başkalarıyla yakınlaşma, birlikte olma gereksinimi önemli olup, olumlu ve uzun süreli ilişkiler oluşturmanın altında yatan etmendir.
İlgili 45 soru bulundu
Literatürde sıklıkla rastlanan çekicilik sınıflandırması, rasyonel ve duygusal olmak üzere iki şekilde ele alınmaktadır. Kamu spotlarında rasyonel çekicilikler, topluma bilgi veren ve daha ciddi süreçleri içeren mantıklı veya rasyonel kararlar verilmesine yönlendiren bir yaklaşım olarak tanımlanabilmektedir.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Reklamcılık ilkeleri arasında, gerçekçilik, dürüstlük, sosyal sorumluluk, doğruluk, uygunluk, şeffaflık, yaratıcılık, ilgi çekicilik ve hedef kitleye uygunluk gibi konular yer alır. Reklamcılık ilkeleri, reklamların insanları etkilememesi veya yanıltmaması için takip edilir.
Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
Duygusal Çekiciliğin Kullanımı
Pozitif duygusal çekicilikler mizah, başarı vaadi, güzellik, mutluluk gibi duyguları içerirken, negatif çekicilikler ise korku, utanma, suçluluk gibi olumsuz duyguları içermektedir. (Doyle ve Stern, 2006: 264).
Reklamda çekicilik unsurları rasyonel ve duygusal olarak iki türe ayrılmaktadır (Tarakcı, 2019, s. 107). Rasyonel çekicilik türünde ürünün fiyatı, kalitesi, ne fayda sağladığı, performansı gibi özellikler üzerinde durulur (Davies, 1993, s. 51). Duygusal çekicilik ise kendi arasında üçe ayrılmaktadır.
İnsanın doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırt etme gücüne us denir. Ussal kelimesinin sözlük anlamı ise akılcıdır. Felsefede usçuluk akımı, rasyonalizm ve akılcılık adıyla da bilinir. Bu felsefeye göre insan hakikate duyular ya da sezgiler ile değil, akılla ulaşabilir.
Reklamcılığın önemli olmasındaki ilk sebep bilgilendirici olmasıdır. Bu yüzden, reklam, tüketicilerin ürün ve hizmetler hakkında bilgi sahibi olduğu bir kaynak olduğu için pazarlama alanında da daha önemli hale geldi. Şirketler, tüketicilere ürün ve hizmet satmak amacıyla üretim yapar.
Reklamda 5M
Money (Para) : Reklam için harcamayı düşündüğümüz para. Message (Mesaj) : Reklamda vereceğimiz mesaj. Mission (Misyon) : Neden reklam yapıyoruz (Yeni ürün tanıtımı, pazara nüfuz etme, vs.) Measurement (Ölçüm) : Reklam etkinliğinin ölçümü
Reklam mal, ürün ve hizmetin tanıtılacağı tüketicilerin ya da hedef kitlesinin kolaylıkla anlayabileceği bir dille ifade edilmelidir. Tüketicileri doğrudan etkileme özelliği olmalıdır. Kısa, öz , anlaşılır ve hedef kitleye bilgi verir nitelikte olmalıdır.
Reklam kullanılacak kıstaslara göre değişik açılardan gruplanabilir; Reklamı Yapanlar Açısından Reklam Türleri Reklamı yapanlar açısından reklamlar üç ana grupta incelenebilir. Bunlar; üretici reklamı, aracı reklamı ve hizmet işletmesi reklamıdır.
Reklam, bir ürün ya da hizmetin medya imkânlarını kullanarak geniş kitlelere tanıtılmasıdır. Bu tanıtım, insanları belli bir yere yönlendirmek, dikkatlerini bir ürüne ya da hizmete çekmek, bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek amacını güder.
Sembol pekiştireçler, kendi başlarına anlamı olmayan, ancak başka pekiştireçlerle değiş tokuş edilebilen yıldız, marka, jeton, puan, para gibi dönüştürülebilir araçlardır.
3. Hatırlatıcı Reklam: Mal veya hizmet bilinmekle beraber, satışlarda azalmaların başladığı zaman yapılan reklam.
Reklamın hedef kitle üzerinde etkili olabilmesi için birtakım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özelliklerin başında ise ilgi ve dikkat çekici, şaşırtıcı, ikna edici, özgün ve akılda kalıcı olmak gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri