Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, üniversitelerde İletişim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan, yalnızca Sözel puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Doğrudan reklamcılık ismine sahip olan 2 bölüm bulunur. Bunlardan biri iki yıllık bir ön lisans programı, diğeri ise 4 yıllık bir lisans programıdır. Reklamcılık ön lisans bölümü üniversitelerin açık öğretim programları ile tamamlanabilmektedir.
Üniversitelerdeki reklamcılık bölümü sözel puan türü ile öğrenci almaktadır. Dolayısı ile bu bölümde okumak isteyen kişiler üniversite sınavında Sosyal bilgiler ve Türkçe sorularını çözerek istedikleri puanları alabilirler.
Reklamcılık mezunları, pazarlama ve marka yönetimi konularında da çalışabilirler. Bu alanlarda, reklam kampanyalarının oluşturulması ve yönetimi, marka yönetimi, pazarlama stratejileri, halkla ilişkiler faaliyetleri ve diğer iletişim faaliyetleri gibi konularda görev alabilirler.
Üniversitelerin Reklamcılık ya da Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünden mezun olanlar reklamcı olur. Ancak bu bölümlerden mezun olmayan kişiler de kendilerini geliştirdikleri takdirde reklamcılık yapabilir. Reklamcı reklam metinleri yazar, pazar araştırması yapar, belirlenen stratejiye uyacak şekilde aksiyon alır.
İlgili 20 soru bulundu
2024 yılı itibari ile 30 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Reklam Yazarı maaşları 33900 TL'dir. En düşük Reklam Yazarı maaşı 27100 TL iken, en yüksek Reklam Yazarı maaşı 97600 TL'dir. Güncel Reklam Yazarı maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, üniversitelerde İletişim Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan, yalnızca Sözel puan türünden öğrenci kabul eden 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Reklamcıların işleri arasında, ürün veya hizmetlerin tanıtımı için yaratıcı fikirler geliştirmek, reklam kampanyalarının bütçelerini yönetmek, müşterilerin ihtiyaçlarını anlamak ve hedef kitleyi belirlemek, reklam materyalleri tasarlamak, reklam kampanyalarını yürütmek ve reklam etkinliği ölçmek gibi görevler yer alır.
Bu bölümün iş olanakları arasında; reklam metin yazarlığı, içerik editörü, görsel üretici, marka yöneticisi, kreatif editör ya da direktör gibi iş kolları bulunmaktadır. Bu ve benzeri görevleri, kişi ilgi alanına göre tercih edebilir ve uzmanlaşabilir.
Fikir vermek açısından halkla ilişkiler ve reklamcılık okumak, daha mantıklı ve ders içeriği açısından da sektöre daha yakın olabilmenizi sağlıyor. Her iki alanda da kendinizi geliştirme ve kendinizi görme, hangi alana yakın olacağınızı belirleyecektir.
BAU Reklamcılık mezunları tüketici araştırma şirketlerinde araştırmacı, medya şirketlerinde medya planlamacı veya içerik üreticisi olarak da çalışma imkanına sahip. Her ne kadar özel sektör BAU reklamcılık mezunlarının öncelikli tercihi olsa da kamu sektöründe de çalışmak da seçenekleri arasında.
Reklam ajansında çalışmak isteyenler için birçok farklı bölümde eğitim almak mümkündür. Ancak, reklam ajanslarında çalışmak için en uygun bölümler, reklamcılık, iletişim, pazarlama, grafik tasarımı, görsel iletişim tasarımı, medya ve dijital pazarlama gibi disiplinlerdir.
Ürettiği fikir veya tasarladığı reklam, tüketicilere yansıtıldığında, saygınlık uyandırır, güven verir ve izlenir. Markanın ürün ve hizmetlerinin özelliklerini, tüketicilerin istek ve arzularına göre, çok abartmadan fakat güven verici bir şekilde hazırlamış veya üretmiştir. İşte bunlar da iyi bir reklamcıdır.
Pazarlama ve Reklamcılık bölümü lise öğreniminden sonra iki yıllık bir eğitim sunmaktadır.
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Kayıt
Yükseköğretim kurumlarının önlisans programlarından mezun olmuş veya mezuniyet aşamasında olanlar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucu ile Fakültemizin Reklamcılık Lisans Programını tercih edebilirler.
İletişim Bilimleri Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü, yaratıcılık, strateji, marka, tüketici davranışı ve araştırma alanları ile halkla ilişkilerin, kurumsal iletişim ve itibar yönetimi gibi tüm boyutlarında uzmanlaşan iletişim profesyonelleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Eşit ağırlıkta okuyan öğrenciler, Eğitim Fakültelerinde öğretmenlik alanında eğitim alarak ilgi duydukları derslerde öğretmen olarak görev yapabilirler. Ayrıca, okul yönetimi ve eğitim danışmanlığı gibi alanlarda da istihdam edilebilirler.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünde daha çok halkla ilişkiler ve pazarlama çalışmalarıyla ağırlıklı eğitimler veren bir bölümdür. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü ise hem halkla ilişkiler hem reklamcılık bölümlerinin birbirinden farklarıyla birlikte birleştikleri noktalarıda baz alarak eğitim verilen bölümdür.
eleman.net verilerine göre, Ajans Elemanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Ajans Elemanı, 2024 yılında en düşük 19.600 TL alırken, en yüksek 47.100 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Ajans Elemanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 22.300 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, Gazeteci 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 37.300 TL maaş alıyor. Gazeteci, 2024 yılında en düşük 24.500 TL alırken, en yüksek 57.200 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Gazeteci, Temmuz 2023 yılında ortalama 27.600 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri