Kaliteli bir yaşam için hangi ürün ve hizmetlerden faydalanmaları gerektiğini, kendi ekonomik dengelerine uygun, sevebilecekleri, kullanımından veya tüketiminden hoşnut olabilecekleri ürün, hizmet veya markayı seçebilecek bilgi ve görgüye sahip olmalarını sağlamaktadır.
Reklamlar genellikle tüketicinin daha iyi hissetme ihtiyacına hitap ederler. Bu durum genellikle tüketicinin ürünü satın almasını teşvik eder. Reklamlarda genellikle takviye edici gıdaların içindeki bu maddelerin faydaları belirtilir. Bu bilgiler, tüketicinin alım kararını olumlu yönde etkileyebilir.
Reklamlarla tüketici ve marka arasında iletişim kurulur. Tüketiciye marka hatırlatılır, markanın yenilikleri aktarılır. Markanın bilinirliğini artırır, tüketiciye güven verir. Markanın güvenirliğini artırır, müşterilerin zihninde güvenilir marka imajı oluşturulur.
İlgili 45 soru bulundu
Reklamın hedef kitlesi ve amacına uygun içeriğinin oluşturulması önemlidir. Örneğin, gençler için yapılan bir reklamın dilinin ve görsel öğelerinin onların ilgi alanlarına uygun olması gerekir. Ayrıca, reklamda vurgulanacak olan ürün ya da hizmetin faydaları ve özellikleri hedef kitle için anlamlı ve çekici olmalıdır.
Reklam, bir ürün ya da hizmetin medya imkânlarını kullanarak geniş kitlelere tanıtılmasıdır. Bu tanıtım, insanları belli bir yere yönlendirmek, dikkatlerini bir ürüne ya da hizmete çekmek, bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek amacını güder.
Reklam, markalar için bir imaj kaynağıdır; halk tarafından bir marka algısını yansıtır ve oluşturur. Bu yüzden Pepsi gibi olayların yaşanmaması için doğru reklam kullanmak çok önemlidir. Bu yüzden, marka için reklam kullanmak uzun vadede bir şirketin itibarını ve markanın imajını sürdürmesine olanak sağlar.
Reklamlar hem kültürü etkilemekte hem de kültürden etkilenmektedir. Reklamlar toplumu tüketime yönlendirme, kadın veya erkeğe belirli roller çizme, insanları tek tipe dönüştürme ve insanların alışkanlıklarını değiştirme gibi görevler üstlenerek toplumu etkileme gücüne sahip olmaktadır.
Reklam, bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık geliştirmenin arkasındaki en önemli faktördür. Ürünle ilgili bilgileri paylaşır; aynı zamanda ikna etmede, marka sadakatini kanalize etmede, rakiplerin iddialarına karşı koymada, pazarları genişletmede vb. merkezi bir rol oynar.
Dolayısıyla reklamın etkisi tüketiciden tüketiciye değişebilir. Reklamın gücü, geniş bir kitlesel izleyiciye ulaşarak ürün için geniş tabanlı bir talep uyandırabilmesidir. Tüketicilerin markanın farkına varmasını sağlar, uzun vadeli marka imajı ve konumu yaratır ve marka bilgisini artırır.
Üretimin arttırılmasıyla toplumdaki refah yükselir. Yanı sıra reklamlar sayesinde firmalar arasında rekabet ortanı oluşur. Piyasa canlanır, ürün çeşitliliği artar, kalite yükselmeye başlar. Tüketici çeşitli ürünler arasında seçme şansına kavuşur.
Reklam toplumda materyalizm duygusunu yaygınlaştırarak kişilerde çabuk tatmine ulaş- ma hırsı geliştirmektedir, toplumun estetik ve kültürel standartlarını olumsuz yönde etkileye- bilmektedir, zevksiz, anlamsız mesajlar ile kül- türel ve çevresel kirlenmeye neden olarak top- lumsal hayatı etkilemektedirler.
İnsanları belirli bir düşünceye yöneltmek, bir ürün, hizmet, fikir ve kuruluş hakkında bilgi vermek, hedef kitlenin dikkatini çekerek bir tutum benimsemelerini sağlamak ya da görüşlerini değiştirmek amacı ile oluşturulan görsel, işitsel ve yazılı çalışmaların bütününe reklam denir.
Reklam öğeleri, kullanıcılara yayınlanan resim, video, işitsel içerik ve diğer biçimler olabilir. Reklam öğeleri, reklam yayınlayabilmek için satır öğelerine eklenmelidir. Bunlar, daha sonra bir satır öğesiyle ilişkilendirilmek üzere reklam öğesi kitaplığına da eklenebilir.
Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
Reklamın iletişim amacı;
Tüketiciye ürünle ilgili bilgi vermek, ikna etmek, ürünü yakın gelecek satın alınmasını sağlamak amacı vardır.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Hedef kitleniz, ürün veya hizmetinizi isteme olasılığı en yüksek olan belirli bir tüketici grubunu ve dolayısıyla reklam kampanyalarınızı görmesi gereken insan grubunu ifade etmektedir. Hedef kitle, yaş, cinsiyet, gelir, konum, ilgi alanları ya da sayısız başka faktör tarafından belirlenebilmektedir.
Eğer genel bir tanım yaparsak; Reklâm, gazete, dergi, radyo, televiz yon, afiş; tabela gibi medialar aracılığıyla çeşitli mal ve hizmetlerin geniş halk kitlelerine tanıtımıdır.
Reklamı sosyal faydası olan ekonomik kurum olarak niteleme: Reklamcılık, egemen görüşlere göre, insanları tercihleri hakkında bilgilendirerek, rekabeti geliştirerek, mal ve hizmetler için talep yaratarak toplumu daha etkin bir hale getirir. Bu bağlamda reklamın pazar gücü olması pozitif olarak değerlendirilir.
Reklamın Bilgilendirme Fonksiyonu
Tüketicilerin yeni ürünün farkına varmaları, ürünün belirli özellik ve yararları ile ilgili olarak aydınlanmalarına ve eğitilmelerine yardımcı olmayı hedefler. Mevcutta var olan markalar için ise farkındalığın arttırılmasını ve ilk akla gelen marka olma amacına hizmet eder.
“Bir reklam kampanyası, spesifik bir hedef kitleye yönelik olarak hazırlanmış, belirli bir eylemde bulunmasını sağlamak üzere bu izlerkitleye yönelik bilgilendirme ve/ya da ikna etme ve/ya da hatırlatma amacını taşıyan bir mesajın farklı iletişim ortamlarında maksatlı, etkili ve kişisel dağıtımıdır” (Theron, 2007: 144) ...
Reklamın Satıcıda Amacı;
Mal ya da hizmetin uzun vadeli satışını sağlamak, Toptan ve perakendeci satıcıya satılan ürün ve hizmette yardımcı olmak, Mal ya da hizmete karşı talebi arttırmak, Talebin yaratacağı fiyat esnekliğini en aza indirmek ve kalıcı, belirli bir fiyat prensibi oluşturmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri