Güneş koruyucusunun renkli olması ciltteki ton eşitsizliğini gidermek isteyenlerin daha çok tercih etmek isteyeceği, cildine renkli bir krem sürmek istemeyenlerin de kaçınacakları bir durum. Bu nedenle güneş koruması tercihinizi cildinizin nasıl görünmesini istediğinize göre oluşturmanız en uygunu olacaktır.
Geniş spektrumlu, renkli bir güneş koruyucu seçmek (UVA filtreleri sayesinde) yaşa bağlı cilt hasarını önlemeye yardımcı olabilir. UVB filtreleri de, kansere neden olan cilt değişikliklerini önlemeye yardımcı olacaktır. Görünür ışığı engelleyen renk tabanı ise, aşırı pigmentasyona karşı koruma sağlayabilir.
Birçok kişiye göre, güneş kremi cilde sürüldükten sonra makyaj yapılamıyor. Bu nedenle yaz döneminde makyaj yapamayacağını düşünenler, güneş kremi kullanımından kaçınıyor. Peki güneş kremi üzerine makyaj yapılabilir mi? Bu sorunun yanıtı, evet, makyaj yapılabilir!
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Eğer kreminizin kimyasal güneş koruyucu içeriği bulunuyorsa, önce güneş kreminizi, arkasından nemlendiriciyi veya makyajı uyguluyoruz. Unutmayın, kimyasal güneş koruma ürünlerinin güneşe karşı tam koruma sağlaması, cilde uygulanıp emilmesinden 15 ile 30 dakika sonra başlıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Pembe bazlı formülü sayesinde cilde aydınlık bir görünüm verir ve cildin daha parlak görünmesini sağlar. Pembe Kalamin sayesinde cildi aydınlatır ve daha canlı görünmesini sağlar.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Ürünün hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı koruduğunu gösterir. FDA'ya göre ürün üzerinde Broad spectrum yazısı olup, en az SPF 15 değerine sahip olan güneş kremi cildi kanser riskine karşı koruduğunu paket üzerinde belirtebilir. Broad spectrum SPF 15'in altında ise bu ifadeyi kullanamaz.
Güneşten etkin bir korunma elde edilebilmesi için güneş kremi doğru zamanda kullanılmalıdır. Uzmanlar tarafından güneş kreminin güneşe çıkılmadan yaklaşık 30 dakika önce uygulanması önerilmektedir.
Renkli güneş kremleri, cilt tonuna uyacak şekilde formüle edilmiş güneş koruyucu ürünlerdir. Bu kremler, cildinize koruma sağlarken aynı zamanda hafifçe renk verirerek, yaz döneminde cilt tonu farklılıklarının giderilmesini destekler .
Renkli güneş kremleri yüksek SPF içeriği cildi güneşten korur. Ayrıca renkli yapısıyla ciltteki kusurları kapatır. Renkli güneş kremleri yaz aylarında kurtarıcı ürünleriniz arasında yer alacak. Renkli güneş kremleri, güneş kremi ve BB/CC kremin bir araya gelmesiyle oluşur.
Öncelikle güneş kremi uygulamaları temiz bir cilde yapılmalıdır. Bunun için tonik ya da gül suyu ile yüzünüzü arındırmalısınız. Ardındansa güneş kreminizi yüzünüze dağıtmalısınız. Bu aşamada 15-20 dakika beklemek cildinizin güneş kremini emmesini böylece makyajınızın daha rahat yapılmasını sağlayabilir.
Güneş kremi her mevsim kullanılır mı, sorusunun kısa cevabı evettir. Güneş ışınları altına çıkılan her durumda güneş kreminin kullanılması önemlidir.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarı ve kanser riskini en aza indirmek için esmerler de yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalıdır. Genel olarak en az SPF 30 olan bir güneş kremi önerilir. Ancak yaz aylarında ve uzun süreli güneş maruziyeti durumlarında daha yüksek SPF değerleri tercih edilebilir.
Güneş kremi kaç spf olmalı? SPF 75 veya SPF 100 gibi çok yüksek güneş kremi faktörleri, SPF 30'dan daha fazla koruma sağlamazlar. Güneş kremlerinde bahsi geçen geniş spektrumlu korumaya sahip olmak için UVA korumasının UVB korumasının en az 1/3'ü kadar olması gerekiyor.
Bu kremler, üçüncü basamak sağlık kurumlarında düzenlenen en az bir cilt hastalıkları uzman hekiminin bulunduğu sağlık kurulu raporuna dayanılarak, tüm sağlık kurum/kuruluşlarında cilt hastalıkları uzman hekimlerince en fazla üç aylık dozda reçete edilebilmektedir.
Güneş koruyucu, cilt kararmasını önlediği gibi sağlıklı bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.
Mümkün olduğunca serin ve kuru ortamda saklayın. Renk, kıvam ve kokusunda değişiklik gördüğünüz ürünleri kullanmayın. Açılmamış ve uygun şekilde saklanmış güneş koruyucuları son kullanma tarihine kadar kullanabilirsiniz. Ürün açılmışsa 1 yıl içinde kullanmaya özen gösterin.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
Uzmanlar, vücut için kullanılan güneş kremlerinin yüze sürülmemesi gerektiğini söylüyor.
Buğday tenlilerin güneşe ilk çıktıkları günlerde 20 veya 30 koruma faktörü, takip eden günlerde de 6 veya 20 koruma faktörü kullanması gerekiyor. Esmer tenli, hassas olmayan ciltlerin başlangıçta 6 veya 20 güneş koruma faktörü kullanması yeterli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri