1 Haziran 1976 tarihinde ise erkekler için mavi, kadınlar için pembe tek yapraklı olarak tekrar düzenlenmiştir. 2017 yılında ise tamamen dijital hâle getirilen üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı kullanılmaya başlanmıştır.
Fakat bu vatandaşların artık kimlik kartlarını değiştirmesi gerekmektedir. Eski kimlik kartlarını yenisi ile değiştirmek için son tarih 31 Aralık 2023 tarihidir. Yani eski kimlik kartları 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerlidir. Daha sonrasında eski kimlik kartları kullanılmayacaktır.
Nüfus hizmetleri kapsamında, "taklit edilemeyen görsel ve elektronik güvenlik" özelliklerine sahip yeni çipli kimlik kartlarının dağıtımına 14 Mart 2016'da Kırıkkale'de başlandı. Uygulamayla 15 Kasım 2022 itibarıyla çipli kimlik kartı kullananların sayısı 70 milyon 997 bin 128 oldu.
1976 yılından beri kullanımda olan mavi ve pembe nüfus cüzdanlarının geçerliliğini yitireceği yeni kimliklerin dağıtımına bugün düzenlenen programla başlandı.
Kanunen herkesin sahip olması gereken kimlik kartları yurt dışında da geçerli olabilmesi ve sorgulama işlemlerinin daha kolay olması için çipli hale geldi. Bu yüzden eski tip nüfus cüzdanını kullananların 2024 yılına kadar kimlikleri yenilemesi gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
İSRAF DEDEKTİFİ KİMLİK KARTI
Gıda israfı konusunda bilinçlendirmek ve motivasyon sağlamak amacı ile çocuklara israf dedektifi kimlik kartı verilecektir. İsraf dedektifi kimlik kartı olan her çocuğun ismi, Turuncu Bayrak'ın resmi web sitesinde kayda geçecektir.
KKTC'de izinli olarak ard arda 6 yıl yaşayan ve değeri 125,000-EURO ve üzeri mülkü olan kişiler Beyaz Kimlik başvurusu yapabilir ve bu kimlik sayesinde KKTC'de sınırsız olarak kalabilir. Bahse konu 6 sene içerisinde başvuru sahibinin KKTC'den toplamda 240 günden fazla çıkmamış olması gerekmektedir.
Bu pasaportlar, ülkenin dış ilişkilerini yürüten devlet memurlarına, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilir. Kırmızı pasaport sahipleri genellikle ülkeyi uluslararası arenada temsil etme veya hükümetin resmi işlerini yürütme görevleriyle ilgilenirler.
1 Haziran 1976 tarihinde ise erkekler için mavi, kadınlar için pembe tek yapraklı olarak tekrar düzenlenmiştir. 2017 yılında ise tamamen dijital hâle getirilen üzerinde çip ve biyometrik veriler bulunan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı kullanılmaya başlanmıştır.
Uluslararası kamuoyunda ülkemizin kabul görmüş rengi olan Turkuaz rengi tercih edilmiştir. Aynı zamanda cinsiyet ayrımına yer vermeden tüm kadın ve erkek vatandaşlarımız için aynı renk ve tasarım benimsenmiştir.
Selçuklu çizgilerinden, Osmanlı motiflerine ve Cumhuriyetimizin modern çizgilerine sahip çıkılarak oluşturulan grafikler, banknot basımında kullanılan tekniklerle birleştirilerek kimlik kartına uygulanmıştır. Uluslararası kamuoyunda ülkemizin kabul görmüş rengi olarak Turkuaz rengi tercih edilmiştir.
Engelli, hasta ve diğer vatandaşların sandıklarda nasıl oy kullanacağına ilişkin detaylar netlik kazandı. Eski kimlikler 2023 yılının 31 Aralık tarihine kadar kullanılmaya devam edecek.
5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinin 7 nci fıkrası “Bu maddenin sağladığı hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir.” hükmü gereğince değerli kâğıtlar kapsamındaki yeni Mavi Kart, kimlik belgesi olarak kullanılabilecektir.
Yeni kimlik kartlarının boyutlarının küçük olması nedeniyle kart üzerine yazılmayıp, çipte bulunan bilgiler ise "önceki soyadı, doğum yeri, medeni hali, dini, kan grubu, kayıtlı olduğu yer (ili, ilçesi, cilt, hane, sıra no), veriliş nedeni, veriliş tarihi" şeklinde sıralanıyor.
Türkiye' de kesintisiz en az sekiz yıl ikamet (oturum) izni ile kalmış olan ya da Göç Politikaları Kurulunun belirlediği şartlara uyan yabancılara, bakanlığın onayıyla valilikler tarafından süresiz ikamet (oturma) izni verilir. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Uzun Dönem İkamet (oturum) İzni olarak verilir.
Engelli bireyler, yerel yönetimlerin alacağı karar ile ücretsiz veya indirimli seyahat edebilirler. İstanbul'da İETT'nin sağladığı ücretsiz seyahat hakkınızı (BEYAZ KART) kullanabilmek için aşağıdaki evraklarla www.iett.gov.tr adresine müracaat etmeniz gerekiyor.
Kimlik fotoğrafınız siyah beyaz olmaz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler, başka ülke vatandaşlığına geçmek için, genellikle vatandaşlıktan çıkma izni alır ve Türk vatandaşlığını kaybederler. İşte Türk vatandaşlığını kaybeden bu durumdaki kimselerin bazı haklardan faydalanmaları için kendilerine bir kart verilir. Buna “mavi kart” denir.
Yalnızca doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ve bunların 3 üncü dereceye kadar olan altsoyları Mavi Kart alabilirler.
Buna göre, diplomatik dokunulmazlığa sahip kırmızı kimlik kartlarını artık yalnızca diplomatik ajan statüsünde bulunanlar kullanabilecek. Eskiden olduğu gibi konsolosluk memurları kırmızı değil, lacivert renk kart kullanacak. Yabancı misyonlarda görev yapanların kartları da rengarenk tasarlandı.
Başvuru sonrası, fotoğrafınız ve geçersiz hale getirilmiş halde eski nüfus cüzdanınız geri verilmektedir. Yeni Kimlik Kartınız, kısa süre içinde (2-3 gün içinde) teslim için bildirdiğiniz adrese PTT Kargo aracılığıyla ulaştırılacaktır.
Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 37,50 TL, Kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 75 TL olarak belirlenmiştir. Kanuni bildirim süresi içinde doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ise ücretsizdir.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı yenileme işlemi İlçe Nüfus Müdürlüklerinden yapılıyor. Nüfus Müdürlüğü'nde kimlik yenileme için öncelikle randevu alınması gerekiyor. Randevu işlemleri ise Genel Müdürlük https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezinden yapılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri