Özet: Kaside, Arapça "kasada" kökünden gelip, kelime anlamıyla "kastetmek, yönelmek, niyet etmek" demektir. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
Kaside (Arapça: قصيدة), genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan bir şiir formudur. Ancak kaside biçiminin şiirin farklı konuları için de kullanıldığı vakidir. Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir.
Murabba (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır.
Divan, Osmanlı döneminde bir köy ile nahiye arasında yer alan bir idari birim; ayrıca günümüzde köyden küçük yerleşme birimi için coğrafya terimi. Dîvân-ı Hümâyun; Osmanlı İmparatorluğu'nda 15. yüzyıl ortalarından 17. yüzyılın yarısına kadar en önemli yüksek karar organı.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Sayfiye kelimesi sayfi sözcüğünden türetilmiştir. Sayfi yaz anlamına gelirken sayfiye kelimesi, yalnızca yaz mevsimine mahsus olan demektir. 16. yüzyılda literatüre giren bu kelime, günümüzde daha çok yazlık anlamında kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
سخیف Arapça ve farsça anlamları
(سَ) [ ع . ] (ص .) 1 - ناقص عقل . 2 - ضعیف .
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Tembih kelimesi, ''nebh'' kökünden türetilmiştir. Nebh, özen göstermek ve dikkat kesilmek anlamına gelirken, tembih de birini mevcut tehlikelere karşı uyarmak ve ikaz etmek demektir. Bu kelime günümüzde daha çok, ''sıkı sıkı tembihlemek'' şeklinde kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit oturmak ve yatmak için kullanılan tahta seki sedir şeklinde anlatılır. Genellikle üzerine bir şilte sevilmek suretiyle bu amaç altında kullanılır.
Kurultay (Moğolca: Хуралдай, Khuraldai; Türkçe: Kurultay) Altay budunlarında politik ve askeri kararların alındığı meclise verilen addır. Eski Türklerde kurultaya daha çok "toy" adı verilmiştir. Günümüzde ise, hem Moğol hem de Türk topluluklarında parlamento veya seçimli toplantı anlamında kullanılmaktadır.
Dalyan kelimesi dilimizde oldukça fazla kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Dalyan kelimenin sahip olduğu anlamın deniz, göl, ırmak gibi sularda, kıyılara yakın yerlerde su içinde çakılmış kazıklara gerilmiş ağlardan oluşturulan büyük, geniş balık avlama yeri olduğunu söylemek mümkündür.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Mah kelimesinin tek bir anlamı vardır. Ay anlamına gelen mah kelimesinin bundan başka manası yoktur. Bu bakımdan da Türk dil kurumunda sadece ay şeklinde tanımı yer almaktadır.
Sözlük anlamıyla “parça” demek olan kıt'a, nazım terimi olarak iki ya da daha çok, 9-10 beyte kadar olan, matla' ve mahlas beyti bulunmayan, gazelde olduğu gibi, yani xa xa xa kafiyeli bir nazım şeklinin adıdır.
Gazelde en çok aşk konusu işlenir. Rindlik, tasavvuf, şarap zevki diğer konulardır. Aşkla ilgili gazellere "aşıkane"; beşeri aşkı anlatan gazellere "şuhane"; yaşamdan zevk almayı anlatan gazellere "rindane"; gazel öğretici gazellere "hakimane" gazel denir.
Özet: Kaside, Arapça "kasada" kökünden gelip, kelime anlamıyla "kastetmek, yönelmek, niyet etmek" demektir. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
Nesîb (Arapça: نسيب) klasik Arap şiirinde, kasidenin giriş kısmına verilen isimdir. Klasik kaside daima nesîb bölümüyle başlamasa dahi, İslam öncesi dönemden itibaren kasidelerde girizgah mesabesinde sıklıkla kullanılmıştır. Bu kısımda genellikle aşk temalı anlatımlara değinilmektedir.
Belli dönemlerde yapılan ve toplanan etkinlikler anlamını taşımaktadır. Eskiden günümüze kadar gelerek birçok kültürde hala yapılan toplanışlar olarak nitelendirilmektedir. Toy kelimesi hakkında merak edilenler. Toylar genellikle toplantı halinde yapılan ve kalabalık olan işlemler olarak nitelendirilmektedir.
Toy ya da kengeş, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclistir.
Kenğeş, İslam öncesi Türk devletlerinde toy ya da kurultay denilen toplantılarda iç ve dış konuların tartışılmasına ve toplantılara verilen isimdir. kenğeş كنكش" işlerde danışma, görüşme, düşünme, müşavere".
Türk Dil Kurumuna göre, elmacık kemiklerinin üstünde yer alan, kemik, kas dokusu ve deri altı yağından oluşan bölgeye şakak denir.
Şura ismi, istişare etmek, fikir danışmak ve bilgi alışverişinde bulunmak demektir.
Zeren isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Anlayışlı, kavrayışlı, zeki.
Herhangi bir şeye kendini aşırı vermiş olan, çok bağlı ve meraklı, tutkun kişiler için düşkün kelimesi kullanılmaktadır. Bu sevdiği bir insan olabilir ya da bir hobi olabilir. Aynı zamanda geçim sıkıntısı içerisinde olan kişiler adına da düşkün kelimesi kullanılmaktadır.
sıf. (Kuvvetlendirme benzer hecesi dup ile dup+duru) Tertemiz, berrak, hiç bulanıklığı olmayan, pırıl pırıl: Yankılanır derinden / Boş mağaralar içinden / Daha duru teninden / Sesler dupduru sesler (Ahmet M.
kuter denen bir tekne (tabla) ve tekneye dikey olarak konulmuş 2-3-4 veya 6 bıçaktan oluşan ve farklı hızla dönen bıçak takımlarından ibarettir. bıçaklar kullanış amacına göre farklı olmaktadır. yağ ve donmuş et için farklı bıçaklar kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri