Teknik Resim çizimlerinde; sürekli çizgi, kesik çizgi, noktalı kesik çizgi ve serbest el çizgisi gibi değişik çizgi türleri kullanılır. herhangi bir Teknik Resim çizilirken öncelikle birçizgi türü seçilir. Çizimler de bu çizgi türlerine ait olan kalınlıklarda çizilirler.
Dikey-yatay çizgiler, diyagonal çizgiler, düz-eğri çizgiler, kalın-ince çizgiler, kırık çizgiler, farklı duygu ve düşünceleri anlatabilirler” demektedir.
Teknik olarak yan yana sıralanmış noktaların oluşturduğu iz ya da sınır olarak tanımlanabilir.
Çizgi, uzunluk, kullanım ve yükseklik bakımından birbirine farklılık gösteren bir noktalama işaretidir.
Teknik resimde kullanılan çizgiler gelişigüzel çizilmemeli herkes tarafından kolayca okunup anlaşılacak biçimde standartlara uygun olarak doğru ve temiz çizilmelidir. Özellikle köşe birleştirmelerindeki çizgilerde taşma olmamalıdır. 0,18 – 0,25 – 0,35 – 0,5 – 0,7 – 1 – 1,4 – 2 mm olarak belirlenmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Çizgi, noktaların birleşiminden oluşan bir tasarım elemanıdır. Çizgi hareket eden bir nokta olup birbirine yakın olan iki ya da daha fazla noktanın birleşimidir. Aynı zamanda uzunlu-ğu ve genişliği olan bir formdur. Görsel anlatımda kalın-ince, düz-eğri, kırık-kavisli, kesikli gibi çeşitli çizgiler kullanılmakta-dır.
Kısa Çizgi (-)
- Ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılır. Örnek: Vatanını -Türkiye'yi- çok seviyordu. - Dil bilgisinde kökleri ve ekleri ayırmak için kullanılır.
Çizginin fiziksel yapısından doğan bazı özellikleri vardır; bunlar, Ölçü Özelliği: genişlik, darlık, uzunluk, kısalık; Tip Özelliği: düz çizgi, ondüle - dalgalı çizgi, kırık çizgi, Yön Özelliği: yatay, dikey, diyagonal, oval, çembersel, dik, Yer özelliği: çizginin bir formu göstermesi açıklaması, düzenlemesi ve ...
Kısa çizgi, bir noktalama işareti olarak öncelikle kelimeleri kesme ve bölme işleminde kullanılır. Özellikle cümlelerde satıra sığmayan kelimeleri bölerken kısa çizgi satır sonuna koyularak, kelimelerin doğru şekilde sıralanması sağlanır. Kısa çizgilerin görevleri arasında bölme ya da ayırma işlemi vardır.
Kısa çizgi (-) veya tire, sözcükleri birleştirmek ve tek bir sözcüğün hecelerini ayırmak için kullanılan bir noktalama işaretidir. Tire kullanımına tireleme denir.
Görsel Sanatlarda; Nokta, algılanabilen en küçük görsel birimdir. Nokta, iki çizginin kesiştiği yerdir. Nokta etkisi yapan her şey noktadır.
Görsel tasarımı tanımlamak için bir tasarının forma dönüşerek somutlaşmış halidir. Form kelimesinin Türkçede en çok kullanılan karşılığı 'biçim'dir. Şekil iki boyutlu, biçim ise üç boyutludur. Şekil tek yüzeyli, biçim çok yüzeylidir.
Spiral matematikte, bir merkez noktadan doğan, bu nokta etrafında dönerek kademeli olarak uzaklaşan bir eğridir.
- Sıfırdan küçük değerleri göstermek için kısa çizgiden yararlanır. - Matematik çıkartma işareti olarak kullanılır. - Uzun çizgi konuşmaları gösterme konusunda uzun çizgi noktalama işaretleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. - Uzun çizgi yazıda satır başına alır ve konuşmaları göstermek için kullanılır.
Perspektifte yer çizgisi ( zemin çizgisi ) ufuk çizgisi, ufuk düzlemi, görme noktası, karşıdan görünen çizgiler, kaçış noktaları gibi tanımlar yer alır. Perspektif, Temel Tasarım dersi kapsamı içinde nesneleri doğru görmek ve gösterebilmek adına görsel sanatın ana unsurlarındandır.
Uzun Çizgi (—)
Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır. Buna konuşma çizgisi de denir.
Uzun çizginin bir diğer adı ile konuşma çizgisinin kendine ait kullanım alanı bulunur. Yazılan yazılardaki satırların başında kullanılır. Yazı içerisinde geçen konuşmalarda konuşanın değiştiğini belirtmek için satır başlarında kullanılmaktadır. Konuşmaları belirttiği için uzun çizgiye konuşma çizgisi de denilmektedir.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
Eğik çizgi / veya slaş (Slash, İngilizceden), bir çizgiye eğim verilerek oluşturulmuş, yatay noktalama işaretidir. Bölme ve kesirleri ifade etmek için, tarih gösterirken noktaların yerine gelen eğik çizgi, dışlayıcı veya kapsayıcı özelliğiyle de kullanılmaktadır. Unicode'da bir solidus olarak isimlendirilir.
Dikey çizgiler, genellikle bir veri dizisindeki zaman dilimini vurgulamak için kullanılır.
Görünüşlerdeki boyutları taşıyan ve görünüşleri birbirine bağlayan sürekli dar (ince) çizgiye ara (taşıma) çizgisi denir. İlk aşamalarda çizilen bu çizgiler daha sonra silinir veya çizilmeden taşıma işlemi gerçekleştirilir.
Serbest çizgi, herhangi bir kural veya kısıtlama olmaksızın çizilen çizgilerdir. Bu çizgiler, hayal gücünüzün ve yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamanıza olanak tanır.
Bu sebeple satır sonuna sığmayan kelimeyi hecelerine ayırma yöntemiyle yazmalıyız. Heceleri doğru ayırabilmek için Türkçedeki hece yapısını iyi bilmeliyiz. Satır sonuna sığmayan kelimeleri ayırmak için kullandığımız noktalama işaretine kısa çizgi (-) denir.
Örneğin “ikilemeler arasına hiçbir noktalama işareti giremez”; “sıralı cümleler arasına virgül ya da noktalı virgül konur” vb. kurallar açıktır. Bu nedenle, Türkçenin söz dizimi kurallarına, hangi noktalama işareti olursa olsun kullanım yerlerine dikkat etmek, işaretlerin kullanımlarına özen göstermek gerekmektedir.
Kullanım. Cümle içinde, cümlenin yapısı ile doğrudan ilgili olmayan açıklamalar yapılması amacı ile kullanılır. Cümle içinde bir sözcük ya da cümleden sonra yapılması uygun görülen açıklamalar ayraç içine alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri