Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmesi zorunludur. Yasalara göre minimum 1 günlük çalışmanın karşılığı ilave bir günlük ücret ödenmelidir. Ancak iş sözleşmesi ile bu oran artıp azalabilir. Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmezse çalışanlar haklı fesih hakkını kullanarak iş sözleşmesini sona erdirebilir.
Yerleşik Yargıtay içtihatları gereğince, fazla mesai ücret alacağı ödenmeyen çalışanların iş akitlerini haklı nedenle derhal feshetme hakkı bulunmaktadır. Bu şekilde işten ayrılacak olan işçinin kıdem tazminatı almaya hak kazanacak ancak ihbar tazminatı hakkına hak kazanamayacaktır.
Fazla mesaisini alamayan işçi işvereni şikayet edebilir, İş Mahkemesi'nde dava açabilir. İş Kanunu'na göre Türkiye'de haftalık normal çalışma süresi 45 saattir. Bu süre, günde 11 saati aşmamak koşulu ile işyerinde haftanın çalışılan günlerine farklı bir şekilde dağıtılabilir.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir.
Ödenmeyen ücret üzerinden hesaplanacak sigorta primleri cezasıyla tahsil ediliyor. Mesai ücretleri ödenmediğinde işçi de isterse haklı fesih hakkını kullanarak tazminatını talep edebiliyor. Çalışanlar da bu konuda mağdur edilmişlerse ALO 170 veya Çalışma İl Müdürlükleri kanalıyla şikâyette de bulunabiliyorlar.
İlgili 41 soru bulundu
Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi.
İşçiye haftalık 45 saati aşan çalışmaları için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir. Fazla mesai ücreti 4857 sayılı İş Kanununa göre fazladan çalışılan her 1 saat için ücretin %50 oranında artırılması koşulu ile ödenmektedir.
Çalışanların bayramda çalıştıkları her gün için bayram mesai ücretinin ödenmesi gerekir. 2023 Resmi Tatilleri hakkında detaylı bilgi almak için “2023 Resmi Tatil ve Mesai Hesaplama” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Çalışan, ulusal bayram ve resmî tatil günlerinde çalışmasa bile o günün ücreti çalışana tam olarak ödenmelidir. Ancak bu günlerde tatil yapmayarak çalışılması durumunda, çalışılan her gün için ekstra bir günlük tam ücret daha işveren tarafından çalışana ödenmelidir.
Resmi tatil günlerinde ki çalışmalar fazla mesaiden sayılmamakla birlikte, haftalık çalışma süresinin aşıldığı her bir süre için fazla mesai olarak hesaplanır. Fazla çalışma süresi yüzde elli (%50) artırım ile hesaplanmalıdır. Fazla çalışma ile hafta tatili tam gün ücreti hesabında işçi lehine olan hesap kullanılır.
İşçi-işveren uyuşmazlıklarında (davalarda) fazla çalışma ücreti sıklıkla gündeme gelmektedir. Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi, bu iddiasını ispatla yükümlüdür. İşçi fazla çalışma ücretine hak kazandığını tanık, yazılı belge gibi delillerle ispatlayabilir.
Ücreti, ödeme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. İlgili maddede geçen ücret kavramı geniş yorumlanmakta olup, diğer sosyal hakları 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi de işten kaçınma hakkını kullanabilir.
Bordroda fazla çalışma bölümünün boş olması ya da bordronun imza taşımaması halinde işçi fazla çalışma yaptığını her türlü delille ispat edebilir. Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, delil niteliğindedir.
Fazla Çalışma (Mesai) Ücreti Zamanaşımı Süresi
Fazla çalışma ücreti de bir ücret alacağı olduğundan beş yıllık zamanaşımına tabiidir. Bu beş yıllık süre fazla çalışma ücretinin ödenmesi gerektiği tarihten itibaren başlar. Dolayısıyla zamanaşımı süresi yapılan her fazla çalışma süresi için ayrı ayrı belirlenecektir.
İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.
Maaş ve ücretlerini alamayan işçiler işçilik hak ve alacaklarını faiziyle talep etmek, bu doğrultuda ihtar çekmek, icra başlatmak, dava açmak gibi yasal yollara başvuru hakkına sahiptir. Çalışanların ücret ve maaş ödemelerini geciktiren iş yerlerinde, işçiler işi durdurma hakkına sahiptir.
İş sözleşmesinde böyle bir hüküm bulunmuyorsa, resmi tatil günlerinde veya bayram tatillerinde işçinin çalışma zorunluluğu yoktur.
Madde metninden de açıkça anlaşılabileceği üzere, genel tatilde çalışan işçiye bir günlük ücret ilaveten ödenecektir. Çalışmayıp tatil yapan işçiye ise ücreti bir kesinti olmaksızın tam olarak ödenecektir.
İşveren, telafi iznini resmi tatil dışında normal zamanda fazla mesai yapan işçiye önerebilir. Bayram günlerindeki çalışmalar ise fazla mesai olarak kabul edilmez. İşveren bayram çalışmasını izin olarak kullandırsa bile çalışanına çift yevmiye ödemek zorunda.
Eğer bayram tatili işçinin haftalık tatil gününe denk geliyor ve çalışılıyorsa, o günlük ücret yüzde 50 daha artırılıyor. Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti işçilere nakit olarak ödeniyor. Bu çalışmalar yerine izin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırı kabul ediliyor.
Resmi tatillerde günlük çalışma süresi aşılırsa aşan kısım fazla çalışma sayılacağından bu kısmın ücreti % 50 zamlı ödenir. Günlük çalışma süresini aşmayan kısımlar ise fazla çalışma sayılmaz.
Genellikle resmi tatillerde çalışan için minimum %100 zamlı mesai ücreti uygulanır. Örneğin bir çalışan, 500 TL saatlik brüt ücrete sahipse Cumhuriyet Bayramı veya Kurban Bayramında çalışması durumunda saatlik ücreti 1.000 TL olur.
Fazla mesai ücretin asli bir unsuruydu
her zaman hem çalışanların hem de yöneticilerin can simidi olmuştur. Yanlış hatırlamıyorsam 2009 yılında Bakanlık düzeyinde alınan bir karar neticesinde çalışanların fazla mesai ücreti kaldırıldı.
Yani ilgili mevzuat, beş ve üzerinde işçi çalıştıran bir işverenin elden ücret ödemesine hiçbir şekilde müsaade etmemektedir. Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır.
İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri