"Pazar günleri ve resmi tatil günleri, konut bölgesi ve yakın çevresinde gürültü oluşturan şantiye ve inşaat faaliyetleri 10.00 ila 22.00 saatleri dışında yasaklanmıştır.
* Cumartesi-Pazar günleri ve Resmi Tatil günlerinde her türlü inşaat faaliyeti yasaklanmıştır.
İnşaat gürültüsünü şikayet edebileceğin yer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çağrı Merkezi Alo 181. 2013 yılından bu yana 7/24 hizmet veren hatta gürültü şikayetlerini iletebilmen mümkün.
4) İnşaat faaliyetleri hafta içi 10.00-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. 5) İnşaat faaliyetleri Cumartesi günü 12.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilebilir. 6) Pazar günü izin olduğu halde tüm bölgelerde inşaat faaliyeti gerçekleştirmek yasaktır.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
İlgili 19 soru bulundu
1- Alo Gürültü Şikayetleriniz için 155 Polis Merkezi
Bu nedenle gürültü şikayetine maruz kalan şahısların doğrudan polis merkezini arayarak şikayetlerini bildirmeleri mümkündür. Çevrenizde oluşan her türlü gürültü, eğlence mekanlarından çıkan seslerin fazlalığı gibi durumlarda polis merkezi aranılmalıdır.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır.
– Çevre Kanunu, inşaat çalışmalarının hafta içi saat 07'den başlayarak saat 19.00'a kadar yapılabileceğini belirtiyor. – Ancak 19.00'dan itibaren inşaatta herhangi bir faaliyet yürütmek hatta beton dökmek dahi yasak.
30 Kasım 2022'de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği'ne” göre inşaat faaliyetlerinin saat 10.00 ile 22.00 saatleri arasında sınırlandırıldı.
İşçiler, haftada 56 saate (sezonluk çalışmalar için 60 saate) kadar olmak üzere bazı günlerde 8 saati aşkın süreyle ve bazı günlerde günde 8 saatten/haftada 56 saatten az çalışabilir; ancak bu dönem sonunda ortalama çalışma süresi haftada 40 saat olmalıdır.
Kaçak yapıların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ALO 181 hattına ihbar edilmesi de mümkündür. Halk arasında “kaçak yapı ihbar telefonu” olarak bilinen bu hat sayesinde vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet ve ihbarlarını Alo 181'e iletebiliyorlar.
yani endüstriyel veya konuta bağlı olarak, azami seviye de farklı olabilir: 75 dB ve 65 dB buna karşılık gelir.
“Gürültücü komşulara karşı idari başvurular yapılabileceği gibi hâkim müdahalesi de istenebilir. Savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ALO 181 hattı aranabilir. Polise, belediyeye şikâyet edilebilir.
Genelge sadece ağır işleri kapsıyor
Kırıcı, beton dökme, mikser, hafriyat yapma, iş makinaları gibi faaliyetler yasaklanıyor bu kararla. Genelge sadece ağır işleri kapsıyor. Sıva, boya, badana, seramik, elektrik tesisatı, su tesisatı gibi ince işçilik yapılmaya devam edilebilir.
Pazar günleri ve resmi tatil günlerinde tadilat yapılmasına izin verilmemektedir. – Yapılacak tadilatlar tapuya tescilli Site Yönetim Planı' na uygun olarak yapılmalıdır. Yönetim gerekli gördüğü hallerde, yapılan tadilatları inceleyebilir.
İşçi, Resmi ve Genel Tatillerde Çalışmaya Zorlanabilir Mi? Bilindiği üzere kanunla belirlenen resmi ve ulusal tatil günlerinde işçiler işveren tarafından çalıştırılmaya zorlanamaz.
Ruhsat ve eki projelerin yapı yerinde bulundurulması ve inşaat müddetince yapı üzerinde herkesçe rahat görülebilecek bir yere, en az (0,5/0,75)m. boyutlarında bir tabela asılması zorunludur.
Kış ayları daha az yağışlı geçse de don nedeniyle toprağı kazmak mümkün olmayabilir. Bu gibi olumsuzluklardan kaçınmak için daha sıcak olan bölgelerde kış aylarında inşaata başlanabilir.
YAPI KULLANMA İZNİ NASIL ALINIR? İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyemize başvurmalıdır. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar.
Uzmanlar bir beton binanın ömrünün en fazla 50 yıl olabileceğini söyler. Günümüzde ise 25 yılı aşkın binalar, sağlamlık açısından riskli kabul edilir.
Beton ne zaman tamamen kürlenir? Beton 28 gün sonra veya birkaç gün bekledikten sonra düzgün bir şekilde sertleşmez.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur. Eğer bu işlem aralıklarla yapılıyorsa beton yüzeyinin kuru kalmamasına dikkat gösterilmelidir.
Gürültü Yapmanın Cezası Nedir? 2872 Sayılı Çevre Kanunu uyarınca gürültü kirliliğine sebep olan kişilere 2023 yılında 4.836 TL idari para cezası uygulanır. Gürültü yapan işletmeler için bu ceza 48.828 TL'dir. Fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için ceza tutarı 146.576 TL'dir.
Mesai günlerinde 13:00-15:00 saatleri arasında ve 19:00-07:00 saatleri arasında yüksek sesle müzik dinlemek ya da yüksek sesli elektrik süpürgesi çalıştırmak gibi uygulamalar yasaktır.
Gürültüye Neden Olma Suçu Nedir? (TCK 183)
Madde 183 - (1) İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri