Elma sirkesi bir diyabet tedavisindeki hiçbir ilacın yerine geçemez. Diyabet tedavisinde yardımcı bir rol üstlenebilir. Elma sirkesinin, atardamarlarda yağ oluşmasına neden olan trigliseridleri düşürücü etkisi olabilir.
Sirkeli su içmenin çeşitli faydaları olduğu görüşü oldukça yaygın. Sirkeli su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğu, kolesterolü azalttığı, kan şekeri seviyesini düşürdüğü ve diyabet semptomlarını iyileştirdiği kabul ediliyor.
Elma sirkesi, böbrekler tarafından üretilen, kan damarlarının daralması ve genişlemesinden sorumlu bir hormon olan renini kontrol etmeye yardımcı olur. Kan damarları daraldığında kan basıncı yükselir. Elma sirkesi damarları gevşetir ve bu durum da kan basıcını düşürmeye yardımcı olabilir.
Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır. Elma sirkesinin faydaları arasında; kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi önemli yararlar sayılabilir.
Kötü huylu kolestrol (LDL) ve kanda yüksek trigliserit seviyesini azaltıp, karaciğer yağlanmasının önüne geçilmesinde yardımcıdır. Safra salgısını arttırmaya destek olup, yağlı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.
İlgili 18 soru bulundu
Trigliseridi düşüren besinler
Trigliserid seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olan bazı besinler şunlardır: Balık, ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler. Tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi yüksek lif içeren besinler. Zeytinyağı
Bunun yanı sıra elma sirkesinin de hem total kolesterolü hem de trigliseridi doğal olarak düşürdüğünü gösteren çalışmalar var.Journal of Functional Food'da sonuçları yayımlanan bir çalışmada, 12 hafta boyunca düşük kalorili bir diyet ile birlikte elma sirkesi tüketenler incelendi.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Sirkeli Su Ne Zaman Tüketilmeli? Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
6) Yağ Yakımını Başlatır
Yatmadan önce elma sirkesi içmek zayıflatır mı sorusu diyet yapan pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Yatmadan önce elma sirkesi içmenin herhangi bir zararı yoktur. Uykudayken yağ yakımının devam etmesi için önerilir. Ayrıca daha rahat uyumanıza da destek olacaktır.
Ayrıca potasyum seviyelerini düşürebilir. Böbrek hastalığı olanlar için de asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi sakıncalı olabilir. Direkt içilen elma sirkesi böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Yine elma sirkesinin asitli yapısı reflü hastalığı olanlar için zararlı olabilir.
Aşırı derecede sirkeli su tüketenlerde bir süre sonra alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar gastrit ve reflü gibi hastalıklara sahip olanlar bir hekime danışmadan sirkeli su tüketmekten kaçınmalıdır. Sirkeli suyun aşırı tüketilmesi mide rahatsızlıklarını kötü etkileyebilir.
Tıpkı sirke gibi sirkeli suyun faydalarının da bulunduğu pek çok kişi tarafından biliniyor. Bunun sebepleri arasında sirkenin açlık hissini geciktirme ve uzun süre tokluk hissi sağlama gibi etkileri yer alıyor. Aynı zamanda sirkenin kilo vermek isteyen kişiler tarafından özellikle tercih edildiği de biliniyor.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Elma sirkesi sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan tüketilmesi tavsiye ediliyor. İçilmeden önce mutlaka seyreltilmelidir. Aç karnına alınan elma sirkesi uzun süre boyunca tokluk hissi verecek ve vücuttaki yağ yakımını hızlandıracaktır. Bu sebeple kahvaltıdan ortalama 30 dakika kadar önce içebilirsiniz.
Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
Güne başlarken ya da gün içinde bir bardak ılık suyun içinde birkaç damla limon ve birkaç damla da sirke ekleyerek tüketildiğinde toksinlerin vücuttan en doğal şekilde atılmasını sağlarken zayıflama sürecini de hızlandırmaktadır...
Şeker ve İşlenmiş Gıda Tüketimi. Şeker, beyaz un içeren yiyecekler trigliseridi artırıp kilo alımına neden olabilir. İhtiyaç fazlası kaloriler trigliseride dönüştürülerek vücutta depo edildiği için yüksek trigliseridi mevcut olan kişilerin, kalori tüketimini azaltmaya odaklanması gerekir.
Kekik, vücudu temizler ve yağ depolanmasına engel olur. Yemeklere eklendiğinde ise trigliserid düzeyini düşürebilir. Ayrıca kekik çayı da değerlerinizi normale döndürmek için kullanabileceğiniz yöntemlerden biridir. Trigliserid düzeyi, düşük kalorili ve lifli besinler ile düşürülebilir.
Cevizin kötü kolesterol (LDL), trigliserid ve kolesterolü düşürmesi kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç gibi risklerinin de önüne geçilmesine yardımcı olur.
Trigliserid nasıl düşer Saraçoğlu bu konuda neler diyor diye merak ediyorsanız, İbrahim Saraçoğlu yeşil mercimeği önermektedir. Haftada 2-3 kez içilecek yeşil mercimek çorbası trigliseridin düşmesine yardımcı olur. Yeşil mercimeği mercimek köftesi gibi farklı tariflere de dahil ederek tüketebilirsiniz.
Hedef trigliserid düzeyi bütün gruplar için <150 mg/dL olmalıdır. Trigliserid düzeyi yüksek (>200 mg/dL) kişilerde yaşam tarzı değişikliği yeterli olmazsa, ilaç tedavisi eklenebilir.
Trigliserid yüksekliği, karaciğer ve dalak yağlanmasına neden olur ve bu organları büyütebilir. Karaciğer yağlanması, yüzde 10-20 oranında karaciğer iltihabına yol açabilmektedir. Bu durum karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişimi riski taşır. Çok yüksek trigliserid düzeyi, pankreas iltihabına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri