Güneşten hasar görmüş cilde canlı bir görünüm kazandırırken, gözenek görünümünü azaltmaya, cilt tonunu eşitlemeye, ince çizgi ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor.
Retinol içeren ürünlerin etkinliği 3 ay içerisinde daha belirgindir. Kolajen üretimini desteklemesi ve ince kırışıklıkların giderilmesi için 6-12 ay gibi daha uzun süreler de kullanılabilmektedir.
Olgun cilt tiplerinde ise retinol, kolajen ve elastin liflerinin güçlü bir görünüm kazanmasını sağlayarak cildin yeniden sıkı ve genç görünümüne kavuşmasında etkili oluyor. Bununla birlikte retinolün, özellikle de hassas cilt tipinde kontrollü bir şekilde kullanılması gerekiyor.
Peki retinol göz çevresine uygulanabilir mi? Cevap evet! Bu hassas bölgeye uygun olarak formülize edilmiş bakım ürünleriyle retinolden göz çevresi için de faydalanmak mümkün.
Ciltte yeni hücrelerin oluşumuna destek olarak cilt tabakasını kalınlaştırır. Bu etkisi ile daha dolgun ve daha sıkı bir cilde kavuşmasına yardımcı olur. İnce çizgi görünümünü azaltarak cildin elastikiyetini arttırır. Cildin tolere edebilmesi için retinol kullanımını yavaş yavaş arttırmak ve cildi alıştırmak gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Retinol'ün dört hafta kadar kısa bir sürede sonuç verdiği biliniyor, ancak ortalama olarak cilt dokusunda ve tonunda gözle görülür değişiklikleri fark etmek yaklaşık on iki hafta sürüyor.
Retinol, ciltteki hyalüronik asit üretimini arttırır. Fakat retinolün ürettiği nemin kaybolmaması için mutlaka iyi bir nemlendirici ile birlikte kullanıp nemin buharlaşmasını engellemeniz gerekir. Yani retinollü ürün/serum üzerine mutlaka cildinize uygun bir nemlendirici kullanmalısınız.
Retinolun yol açabileği kuruluğu engellemek için özellikle kuru ciltler retinolden sonra nemlendirici kullanmalıdır. Retinol kullanımı cildi güneşe karşı hassas hale getirebileceğinden retinolun gece kullanımı daha uygundur. Retinol AHA/BHA gibi asitlerle birlikte kullanıldığında hassasiyet ve tahrişe yol açabilir.
Göz çevresinde şişkinlik, kırışıklıklar ve koyu halkalar için de C vitamini içeren cilt bakım ürünlerini tercih edebiliriz. Çünkü C vitamini, bu bölgedeki cildin temelini ve rengini güçlendirmeye yardımcı olabilecek bir antioksidandır.
Bu nedenle retinolü C-Tetra® gibi bir C vitamini serumu ile birleştirmenizi öneririz.
Retinol yaşlanma karşıtı ile ilgili sorunların çözümünde başvurulan maddelerden biridir, cilt bakımında sıklıkla kullanılmaktadır.
Aloe vera, cildi sıkılaştırmak açısından en iyisidir. Aloe vera jelindeki asit cildinizin elastikiyetini artırır ve sarkmış cildi sıkılaştırır. Ayrıca cildiniz için doğal bir kremdir. Limondaki C vitamini kollajen oluşumuna yardımcı olur, böylece cildinize esneklik kazandırır.
Eğer yağlı bir cildiniz varsa, hafif formüllü retinol serumları sizin için daha ideal. Eğer kuru bir cildiniz var ise, daha yoğun formüllü retinol kremleri veya nemlendiricilerine yönelebilirsiniz. Eğer hamileyseniz veya emziriyorsanız, retinol kullanılmaması gerektiği uyarılıyor.
Çağla Şıkel, her Youtube programında üstüne bastırarak C vitaminin cilt için inanılmaz faydalarından bahseder. C vitamini ağız yoluyla alındığı gibi serumlu takviyelerde mevcuttur. Bunlarla yapılacak bakım rutinleri cildi daha genç tutar.
Çoğu içerikle uyum sağlayan hyalüronik asit; retinol, AHA/BHA asitleri ve vitaminlerle birlikte uygulanabiliyor. Hatta retinol ve AHA/BHA gibi soyucu asitler cildin nem kaybetmesine sebep olduğu için, hyalüronik asidin bu içeriklerle kombinlenerek cildin rahatlatılması özellikle tavsiye ediliyor.
Cilde iyi gelen vitaminler sayesinde cildin olduğundan daha genç görünmesi mümkündür. Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Kaz ayağı kırışıklıkların giderilmesi için, cildin altına hyaluronik asit verilir. Uygulama öncesinde kişiye mutlaka bölgesel olarak anestezi içeren krem sürülür. Böylece herhangi bir acı ya da ağrı hissedilmemektedir.
Hücre yenilenmesini sağlayan vitamin B 3 ve B 9
Vitamin B 3 cildin nem tutma kabiliyetini korur ve tekrar yağ tabakası oluşturarak kırışık oluşumunu önler. Vitamin B 9 hücre yenilenme özelliğini harekete geçirir. Besinlerde B 3 ve B 9: B 3 yoğun olarak kırmızı et ve balıkta bulunur.
Fakat retinol aktif bir içerik olduğu için başka asit içeriklerle birlikte kullanılmaması öneriliyor. Retinolün cildi tahriş etme ve kurutma gibi etkileri olabileceği için glikolik asit, C vitamini, salisilik asit gibi AHA ve BHA asitleriyle kullanılmaması gerekiyor.
Retinol, benzoil peroksit, AHA ve BHA gibi asitlerle beraber kullanılmıyor, çünkü bunlar hem retinolün etkisini azaltıyor hem de tahrişe neden olabiliyor.
Retinol, cildin yenilenmesini teşvik ederken, collagen cildin sıkılığını artırır. Bu ikili, kırışıklıkların azalmasına, cilt tonunun düzelmesine ve gençlik dolu bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Birlikte kullanıldıklarında, retinol ve collagen cildinize gençlik ışıltısı kazandırır.
Bir retinol serumu kullanmaya başlayacaksan, öncelikle ilk haftada sadece 2 gece uygulayabilirsin. Sonraki haftada gün aşırı uygulayıp, herhangi bir reaksiyonla karşılaşmadığın sürece her gün kullanabilirsin.
Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz. Retinol içerikleri tek başına kullanıldığında kızarıklığa neden olabilir. Formül içerisinde kullanılan E Vitamini cilt bariyerini güçlendirip, cildin nemini artırarak kızarıklığı önlemeye yardımcı olur.
Retinol, A vitaminin değişik özelliklere sahip olan çeşitlerinden biridir. Farklı cilt bakım ürünlerinin içeriklerinde yer alabilen bu özel bileşen, tek başına da cilt bakımı için tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri