Tasarım süreci 5 adımda ilerletilmektedir. Bunlar; Sorunun/Problemin Tanımlanması, Veri Toplama, Analiz, Değerleme ve Sentez'dir.
Yapının kesit, plan, bağlantı detayları; malzemesi, yerleşim planları, içyapısı hakkında mimari ve teknik olarak bilgi veren binanın dış cephesi ve yapının diğer binalarla uyumu hakkında estetik kaygı güden projelere Mimari Proje denir.
Mimari tasarım süreci oluşan bir problemin çözüme kavuşturulana kadar veya problem üzerinde yapılan değerlendirmelere göre çözüm odaklı fikirler üretmek ya da problemi tam anlamıyla dışarıya aktarma sürecidir. Mimari tasarım sürecinden sonra izlenen yol başarı olarak nitelendirilir.
İlgili 41 soru bulundu
Planlama Aşamaları Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
Proje döngüsünde beş ana aşama bulunmaktadır. Bunlar; projenin tanımlanması, proje formülasyonu, finansman sağlanması, projenin yürütülmesi ve değerlendirmedir. Proje fikrinin ortaya çıkmasından sonra, projenin amacı, hedefleri, çıktıları ve uygulama adımlarının tanımlanmasıdır.
1. Projenin konusunu seçmek: Proje konusu; ilgi çeken, üzerinde düşünülen, merak edilen konulardan seçilmelidir. 2. Bilgi toplamak: Projenin konusu belirlendikten sonra konusuyla ilgili kitaplardan, dergilerden, internetten, kaynak kişilerden ve kurumlardan bilgi toplanmalıdır.
Proje mimarı; projeleri başarıya ulaştırmak için ekip ile beraber, projenin teknik mimari altyapısının oluşturulması ve yürütülmesi gibi faaliyetleri üstlenen kişidir.
EN ÇOK KULLANILAN İNŞAAT PROJESİ TERİMLERİ
Daha ayrıntılı ve ana planı içeren mimari proje hazırlanır. Mimari proje kat planları, ince detaylar, ısı yalıtım projeleri ayrı ayrı hazırlanması ile elde edilir. İnşaat mühendisleri tarafından hazırlanan statik proje ise, mimari projeden sonra hazırlanır.
Tüm bu işlemler 30 ile 60 gün arasında sürebilir.
Bir yapıyı oluşturan iki temel projeden birisi mimari proje diğeri statik projedir. Mimari projede hedef yapının kullanıcı istek ve ihtiyaçlarına göre planlanmasıdır. Statik projede hedef mimari projenin hayata geçirilmesidir.
Tasarım süreci çeşitli aşamalardan meydana gelmekte olup bu aşamalar;1-) Problem tanımlama 2-) Araştırma 3-)Planlama 4-) Oluşturma ( Yapım) 5-) Değerlendirme 6-) Yeniden Yapılandırma 7-) Tanıtım ve Pazarlama 1-) Problem tanımlama: Problem çözümünün ilk ve en önemli aşaması problemin tanımlanmasıdır.
Sorunun/Problemin Tanımlanması
Bu konu genellikle sorun olarak karşımıza çıkıyor ve bu yüzden tasarım sürecinin ilk adımı sorun-problem tanımlaması olmaktadır. Konu ya da sorunun belirlenmesinde mal sahibi (iş veren), tasarımcı ve kullanıcı üçlüsü önemli görevler üstlenir.
Kesin Proje: Avan proje üzerindeki inceleme ve kararlara göre düzenlenen projedir. Bu projenin ölçeği genellikle 1:100 olup bu ölçek çok büyük veya çok küçük yapılarda değiştirilebilir. Kesin projeye dayanılarak aşağıdaki proje ve hesaplar düzenlenir. Strüktüre ilişkin avan proje ile statik(betonarme, ahşap çelik vb.)
Raporda, proje adı, sloganı, içindekiler, giriş, yöntem, bulgular, sonuç ve tartışma, öneriler ve kaynaklar bölümler yer almalıdır.
İnşaat projelerinin uygulanmasında gerekli olan ana prensiplerin irdelenmesi, uygulama esnasında ortaya çıkabilecek potansiyel problemler ve çözümleri hakkında örnek vaka analizi yapılarak öğrencilerin profesyonel iş hayatına atılmadan önce gerekli olan bilgi dağarcıklarının genişletilmesi.
Uygulama geliştirme süreci genellikle şu aşamaları içerir: uygulama fikri, planlama, tasarım, geliştirme, test etme, devreye alma ve bakım.
Ön proje çalışmaları, aynı zamanda mimar ile işveren/işsahibi arasında tasarıma yönelik mutabakatların sağlandığı, onaylanması durumunda mimar'ın telif hakkını kazandığı iş aşmasıdır. mahallerin (otel tip odaları gibi) daha ayrıntılı çizimleri yapılır. Farklı mahallerin tefrişleri gösterilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri